Op plan Kobus komen minder woningen dan oorspronkelijk gepland. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Op plan Kobus komen minder woningen dan oorspronkelijk gepland. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Rood stoplicht voor deel bouwplannen

Nog geen definitief nee, maar termijn gesteld waarin bouw moet zijn begonnen

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Omdat er regionaal is afgesproken dat er minder woningen gebouwd zullen worden, hebben de zeven betrokken gemeenten een 'stoplichtmodel' ontwikkeld. Alle woningbouwplannen zijn opnieuw beoordeeld en voorzien van een groen, rood of oranje 'stoplicht'. "De gemeente Aalten is een van de eerste die hierover met een apart besluit naar buiten komt", zegt wethouder Ted Kok. Het aantal in de komende jaren te bouwen woningen is teruggebracht van 800 naar 300. De initiatiefnemers van de plannen, die op rood gezet zijn, zijn hierover geïnformeerd. "Op het besluit is inspraak mogelijk", zegt Kok.

Behoefte belangrijk
Om alle woningbouwplannen opnieuw te beoordelen zijn een aantal criteria opgesteld. "Er is gekeken naar waar behoefte aan is", zegt de wethouder. "Daarom doen we ook veel aan monitoring." Er is gebruik van het woonbehoeftenonderzoek en de leefbaarheidsmonitor. "Daaruit is een beeld van de behoefte ontstaan. Die is er vooral in de grotere kernen." Goedkope woningen zijn eveneens gewenst. "Kavels voor vrijstaande woningen in het buitengebied lopen niet", zegt Kok. "Met veel plannen gebeurt helemaal niets." Er is daarnaast gekeken naar ruimtelijke kwaliteit. Daarom worden projecten als de Kraaienboom afgemaakt. De woningbouw in het plan Kobus wordt eveneens deels afgerond. Maar hier is ook een deel van de plannen geschrapt. Daarbij neemt de gemeente zelf het verlies. "Wij ontzien onszelf niet", zegt Kok, "We namen al besluiten om actief grond uit de markt te nemen, zoals aan de Bekendijk in Bredevoort."

Nog steeds kansen
Als een plan op rood staat betekent dat nog geen definitief 'nee'. "We geven de mensen termijnen", vertelt Kok. "Hoe ouder het plan is des te korter de termijn is." Als een plan al voor 2011 uitvoerbaar was, dan hebben de initiatiefnemers nog een jaar om te starten. Omdat er eerst een inspraakprocedure is, waarna de gemeenteraad pas een besluit kan nemen, verwacht de wethouder dat er dan tot september 2017 de tijd is om een woning alsnog te bouwen. Voor goedgekeurde plannen uit de periode 2011 – 2013 is er nog twee jaar de tijd om ze te realiseren. Voor plannen van na 2013 is er een termijn van drie jaar. "We geven ook nog een extra jaar als er al kosten zijn gemaakt voor bijvoorbeeld sloop of vereveningsmaatregelen." Daarbij gaat om de aanleg van natuur- en landschapselementen. "We hebben deze keuze gemaakt om er enige flexibiliteit in te houden", zegt Kok.

Geen miljoenen verliezen
De plannen die van een groen stoplicht zijn voorzien zijn allemaal al in aanbouw. Op oranje staan veel plannen op grond van de gemeente. "Wij kijken continue naar de financiële gevolgen op onze grondexploitatie als we die plannen stopzetten." Volgens de wethouder vallen die reuze mee. "Het had veel erger kunnen zijn." In tegenstelling tot gemeenten in de West-Achterhoek is er in de Oost-Achterhoek veel minder grond door de gemeentes gekocht voor woningbouw. De boekwaarde van de grondexploitatie is zeven miljoen euro. "Daar gaat zeker een miljoen van af." Dat verlies is dan voor de gemeente. "Of het miljoenen worden? Ik denk van niet." Intussen trekt de verkoop van kavels weer iets aan. "Dat maakte de beslissing moeilijk', zegt Kok. De grootste opgave is echter niet de nieuwbouw, maar de vernieuwing van de bestaande woningen.