Burgemeester Berghoef en Commissaris van de Koning Cornielje. Foto: B. Harfsterkamp
Burgemeester Berghoef en Commissaris van de Koning Cornielje. Foto: B. Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Plus-variant gekozen

Vervolg van de voorpagina

Uiteraard zal daarbij gekeken worden naar de Provincie. Donderdagmiddag was het de bedoeling om de Commissaris van de Koning in ieder geval al enthousiast gemaakt worden.

Voorbeeld van burgerkracht
Cornielje noemde het een voorbeeld van burgerkracht. "Het is mooi om te zien dat het initiatief uit de samenleving is gekomen. Pas daarna is de betrokkenheid van de gemeente gekomen." De commissaris wist al wel dat niet alle wensen gehonoreerd kunnen worden, maar vond het desondanks goed dat meer sportverenigingen zijn gaan samenwerken om het sportcomplex aantrekkelijk te houden. Hij ziet hier ook een andere ontwikkeling die overal gaande is. "Het is steeds lastiger om bestuursleden te vinden, terwijl er nog wel voldoende vrijwilligers zijn voor andere taken. Samenwerking is dan een goede oplossing." Cornielje wist dat er al subsidie van de provincie is geweest voor de aanleg van de beachvolleybalvelden. "Over de andere plannen voor het sportpark zal na de zomer bekeken worden of hiervoor geld beschikbaar is."


Cornielje in gesprek met
gemeenteraad Aalten

AALTEN – Afgelopen donderdag was Commissaris van de Koning Clemens Cornielje in Aalten. Hij begon In Bredevoort, waar hij met de burgemeester en wethouders sprak. Daarna ging hij op bezoek bij het bedrijf Beele Engineering en in het Sportpark Zuid. Het bezoek werd afgesloten met een speciale raadsvergadering. De gemeenteraadsleden legden verschillende onderwerpen voor aan de Commissaris. Cornielje is bijna elf jaar Commissaris. Van het begin af aan heeft hij er een gewoonte van gemaakt om de 56 Gelderse gemeenten te bezoeken. "Ik bezoek er veertien tot vijftien per jaar. Zo kom ik eens in de vier jaar elke gemeente." Het was de derde keer dat hij in Aalten was.

Door Bernhard Harfsterkamp

Tijdens de raadsvergadering werden ook actuele onderwerpen besproken, zoals de opvang van asielzoekers. Johan Pennings (ChristenUnie) leidde het onderwerp in. "Het is een realiteit dat deze groep burgers zich in onze samenleving bevindt. Als gemeente gaan wij niet over de erkenning, maar wel over de woonruimte voor de statushouders." Statushouders zijn erkende vluchtelingen, die het recht hebben op een normale woning. Elke gemeente is verplicht dit voor een aantal te regelen. Volgens Cornielje gaat dat goed in Gelderland, maar het probleem is daarmee niet opgelost. Er bevinden zich immers nog vele statushouders in de asielzoekerscentra in afwachting van een woning. Daarmee 'blokkeren' zij plekken voor andere vluchtelingen, voor wie dan weer een andere oplossing gezocht moet worden.

Tijdelijke wooncontingenten beschikbaar?
Pennings benadrukte dat Aalten meer wil doen voor statushouders. "Zijn hier tijdelijke wooncontingenten beschikbaar voor", wilde hij van de Commissaris weten, "zodat dit niet voor druk op de sociale huurmarkt zorgt?" Andere Aaltenaren die op zoek zijn naar een huurwoning moeten immers binnen de normale termijnen geholpen worden. Cornielje zei dat er een regeling voor is, waarmee bebouwing voor vijf tot tien jaar geschikt gemaakt kan worden. Daarbij kan het om leegstaande kantoren en om leegstaand cultureel erfgoed gaan. Zelfs zou overwogen kunnen worden tijdelijk containerwoningen te plaatsen. Cornielje noemde het een buitengewoon belangrijk onderwerp. "Mensen vluchten niet zomaar. Voor mensen die bedreigd worden is er altijd plaats. Maar niet iedereen mag blijven. Voor hen is er een harde boodschap." Noodopvang in sporthallen wil de Commissaris zoveel mogelijk vermijden. "Maar bij een piek is dat soms nodig." Hij vond het een goede zaak dat Aalten heeft meegewerkt aan de heropening van een asielzoekerscentrum.

Nieuwe vormen openbaar vervoer zoeken
Andere onderwerpen die besproken werden waren regionale samenwerking, werkgelegenheid en (digitale) bereikbaarheid via de weg en het openbaar vervoer. Cornielje zei dat in de toekomst daarvoor andere oplossingen gevonden moeten worden. De Achterhoek is uitgekozen om flexibelere vormen van openbaar vervoer te onderzoeken. In de spits is er een andere behoefte dan in rustige uren. "We moeten de vaste lijnen loslaten en nieuwe vormen zoeken. Gemeenten moeten niet meer lobbyen om al het vaste te behouden. Zij moeten meer buiten de bestaande kaders durven te denken." Burgemeester Berghoef benadrukte dat het een goed bezoek is geweest. "Er zijn veel onderwerpen besproken en accenten gelegd, want niet alles is te bespreken." Daarbij was het 'wat zit er in voor ons'-principe niet gebruikt, hoewel toevallig wel twee projecten bekeken waren, waarbij een financiële bijdrage van de Provincie aangenaam zou zijn. "Zulke bezoeken gaan gelukkig niet over geld", reageerde Cornielje. "Dat is het meest dodelijke voor een werkbezoek." Hij sprak zijn waardering uit voor de open gesprekken, die hij in een ontspannen sfeer had gevoerd.