Marianne de Veer (Humanitas) en Esther Teunissen (Buurt aan Zet) slaan de handen ineen om sociaal isolement te signaleren en mogelijk te verminderen. Foto: Joost van de Nadort
Marianne de Veer (Humanitas) en Esther Teunissen (Buurt aan Zet) slaan de handen ineen om sociaal isolement te signaleren en mogelijk te verminderen. Foto: Joost van de Nadort Foto: Joost van de Nadort

1500 Aaltenaren in sociaal isolement

AALTEN - 1500 Aaltenaren leven in een sociaal isolement. De omvang van dit probleem is voor de Stichting Humanitas en Buurt aan Zet reden om de handen in één te slaan. Op woensdag 20 april houden zij in het kerkelijk centrum Elim aan de Landstraat 20 in Aalten een informatieavond over sociaal isolement en eenzaamheid. De avond begint om 19:30 uur, duurt tot ongeveer 21:30 en is bedoeld voor alle inwoners van de gemeente Aalten. Inloop is mogelijk vanaf 19:00 uur.

Door Joost van de Nadort

Marinanne de Veer, coördinator bij de Stichting Humanitas: "Sociaal isolement en eenzaamheid zijn een groot maatschappelijk probleem. Door de veranderingen in de zorg zal dit probleem waarschijnlijk alleen maar groter worden." Landelijk gezien voelt één op de vijf mensen zich eenzaam en verkeert zes procent van de mensen in een sociaal isolement. Oorzaak waardoor mensen in een sociaal isolement raken of gevoelens van eenzaamheid gaan ervaren is meestal een ingrijpende gebeurtenis zoals het overlijden van een partner, een echtscheiding of het verliezen van werk. In de gemeente Aalten wordt de zes procent bijna gehaald. Dit betekent dat in Aalten meer dan 1500 inwoners in een sociaal isolement leven en heel veel inwoners gevoelens van eenzaamheid ervaren. De Veer: "Het is een grotendeels verborgen probleem, waar een taboe op rust. Mensen komen er niet mee naar buiten. Zij schamen zich ervoor."

In Aalten nog moeilijker dan elders op te sporen

Het is een probleem dat binnen alle lagen van de bevolking voorkomt van jong tot oud. In de gemeente Aalten doet zich ook nog het bijzondere fenomeen voor dat het lastiger is dan elders om deze mensen op te sporen. De Veer: "Eigenlijk weten we (nog) niet goed hoe dat komt." Humanitas werkt in Aalten samen met Buurt aan Zet. Esther Teunissen, coördinator bij Buurt aan Zet: "Wij hebben eenzaamheid al op de agenda staan en dit is een mooie gelegenheid om samen te werken."

Definitie
Hoewel de termen sociaal isolement en eenzaamheid vaak door elkaar worden gebruikt is er een duidelijk verschil. Eenzaamheid is een subjectief gegeven, een gevoel dat als onplezierig wordt ervaren. Iemand met gevoelens van eenzaamheid mist vaak één bepaalde relatie, bijvoorbeeld een partner of een goede vriend(in). Dat betekent dat iemand met een groot netwerk zich toch eenzaam kan voelen. Iemand die in een sociaal isolement verkeert, mist in zijn of haar persoonlijke leven ondersteunende relaties (familie, vrienden of bekenden) waar hij of zij in geval van nood op terug kan vallen. Dit betekent dat sociaal isolement, anders dan eenzaamheid, een objectief gegeven is. De Veer: "Voor sociaal isolement kun je ook kiezen. Sommige mensen voelen zich daar prettig bij. Dat is maar een kleine groep. Die hebben uiteraard geen hulp nodig."

Signaleren
De Veer: "Om mensen die zich eenzaam voelen of die in een sociaal isolement verkeren op te sporen heb je professionals nodig die in staat zijn de signalen op te pikken. Het gaat dan om mensen die werken in bijvoorbeeld de thuiszorg. Ook andere beroepsgroepen die bij de mensen thuis komen zoals pedicures of kapsters kunnen een signalerende rol vervullen." Er is een breed scala aan signalen waaruit kan worden afgeleid dat iemand in een sociaal isolement verkeert. Een overvolle brievenbus, de gordijnen altijd dicht of geen koffie of thee in huis hebben omdat men niet gewend is bezoek te ontvangen. De Veer: "Soms begint het met een vraag bij het WMO-loket. Iemand vraagt hulp bij vervoer naar het ziekenhuis, iets wat je normaal gesproken aan familie of vrienden zou vragen. Dat kan een signaal zijn dat iemand in en sociaal isolement verkeert. Het is lastig om door te vragen en vaak ontbreekt ook de tijd." Tijdens de informatieavond worden handvatten gegeven hoe deze fenomenen te onderkennen en zullen diverse maatschappelijke organisaties worden uitgenodigd waar bezoekers terecht kunnen met vragen. De Veer: "Ik hoop echt dat er veel inwoners komen."


www.eenzaam.nl