Al vijftien jaar worden er wekelijks voedselpakketten gemaakt. Foto: PR
Al vijftien jaar worden er wekelijks voedselpakketten gemaakt. Foto: PR Foto: Lydia ter Welle

Al ruim tien jaar Voedselbank in Aalten

AALTEN - Eind 2005 is er, vanuit een woonkamer in Aalten, een opstart gemaakt voor een voedselbank. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een gezellig uitgiftepunt op de Meiberg dat onderdeel is van de Voedselbank Oost-Achterhoek. Zo'n 15 vrijwilligers wisselen elkaar in verschillende teams af om alle gezinnen één keer in de week te voorzien van een voedselpakket.

Door Rebekka Lensink

Naast de vrijwilligers die elkaar afwisselen kent dit uitgiftepunt ook twee vaste gezichten: Diny Scheuter en Henk Westrum zijn al vanaf het begin bij dit uitgiftepunt betrokken. Beide lazen destijds de oproep in de krant en zagen het als een nuttige tijdsbesteding. Diny doet intakes, regelt verleningen van bestaande klanten, beantwoord vragen en draagt tijdens de uitgifte avonden zorg voor het diepvriesgedeelte. Henk staat iedere week weer klaar tijdens het laden en lossen van de koelwagen. Waarom ze dit nu al tien jaar doen? "Het is mooi werk en als je vrijwilliger wilt worden, moet je er echt hart voor hebben', vinden ze zelf. En dat ze hart voor de zaak hebben ontdek je gauw genoeg wanneer je anderen over ze hoort spreken.

Dankbare cliënten
Van alleenstaande ouderen tot complete gezinnen, allemaal komen ze langs om hun pakket op te halen. Een hoekje met koffie, thee, ranja en wat lekkers zorgt voor een gezellige sfeer op het uitgiftepunt waar de mensen fijn met elkaar kunnen kletsen. Een van deze mensen komt al bijna drie jaar, de maximale termijn, bij de Voedselbank: "Ik ben er terecht gekomen via maatschappelijk werk. Die drempel was echt heel hoog en de eerste keer heb ik staan huilen. Het geeft een gevoel van falen, maar wanneer ik mijn vaste lasten had betaald was er gewoon geen cent meer over. Alles wat leuk is laat je vallen en alles wat lekker is laat je liggen in de winkel." Het wekelijkse voedselpakket is niet voldoende om van te leven, maar dient als een aanvulling die in situaties als deze meer dan welkom is. "Als ik thuiskom maak ik het soms als een kind zo blij open. Je wordt er ook creatief van. Een poosje terug kregen we hachee, die vroor ik in en deze week kreeg ik wortels die ik er mooi bij kan doen. Het doet nog steeds wel pijn dat ik niks extra's voor de kleinkinderen kan doen en de situatie maakt mij sociaal ook wat armer, alhoewel ik inmiddels ben begonnen met vrijwilligerswerk. Maar mijn vader zei altijd: het is niet belangrijk hoeveel je hebt om van te leven, maar hoeveel je hebt om voor te leven. Ik heb lieve kinderen en kleinkinderen die over de vloer komen en waar ik leuke dingen mee doe." Ook hier worden de vrijwilligers enorm gewaardeerd: "Ik heb heel veel bewondering voor de inzet van de vrijwilligers! Ze laten je echt in je waarde. Het is heel bijzonder wat ze allemaal voor ons doen, elke week weer. Ook de extraatjes die ze voor ons regelen."

Uitgiftepunt Aalten
Wekelijks doneren bakkerij Vaags, Van den Dobbelsteen en Heyerman broden voor alle cliënten van het uitgiftepunt in Aalten. Daarnaast staat er in de Zuiderkerk een kast waar mensen tijdens kerkdiensten en op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10 tot 12 uur houdbare producten in kunnen zetten. Van deze producten, aangevuld door de diaconieën, worden wekelijks tassen gemaakt voor mensen die buiten de Voedselbank vallen.

Hulp voor armeren in Aalten
Wie ook wat wil betekenen voor de armeren in Aalten en omstreken, kan terecht bij Noaberhulp Aalten die zich inzet voor deze doelgroep. Al het gedoneerde geld wordt besteed op gebieden waar het op dat moment nodig is.


www.noaberhulpaalten.nl


Proefles muziek

AALTEN - De Aaltense Orkest Vereniging biedt de kans om met tien proeflessen te ontdekken of muziek maken ook iets voor jou is. Tijdens deze cursus krijgt men meteen les op een beschikbaar blaasinstrument bijvoorbeeld een klarinet, saxofoon, trompet, trombone of euphonium (bariton).

De lessen duren dertig minuten en worden door een muziekdocent gegeven. De kosten bedragen €55,- inclusief gebruik van het instrument.Start van de cursus in mei, of in overleg. Ook volwassenen zijn van harte welkom. Aanmelden tot 27 april of informatie via lientje.hiddink@hotmail.nl.