Het kampioensteam van Brevolk. Foto: PR
Het kampioensteam van Brevolk. Foto: PR Foto: PR

AZSV bereikt bekerfinale

AALTEN - AZSV heeft de KNVB-bekerfinale bereikt van het district Oost door HSC'21 met 3-0 te verslaan. Bij rust stond het al 2-0 door goals van Yessin Maskoul en Tim Pothast, terwijl Wietse Kämink een kwartier voor tijd de wedstrijd besliste met de derde AZSV-treffer.

In de finale ontmoet AZSV HHC uit Hardenberg, dat met 5-0 te sterk was voor RKZVC uit Zieuwent. De finale wordt mogelijk op zaterdag 21 mei gespeeld. Er wordt geloot tussen AZSV en HHC wie deze wedstrijd op zijn complex mag organiseren.

AZSV en HSC'21 ontmoetten elkaar voor de derde keer dit seizoen. Twee keer was er een vriendschappelijke ontmoeting, beide keren gewonnen door de Aaltenaren. Dit keer was de inzet de bekerfinale. Trainer Dennis van Toor kon niet beschikken over Ruud Kempers, Max Jansen, Rik van der Eerden en Bram Rensing. Doelman Kevin Swarthoff was weer fit en Stijn ter Haar, normaliter op zaterdagmiddag aan het werk in zijn sportzaak, was door het latere tijdstip van de wedstrijd ook beschikbaar. Wietse Kämink nam in de aanval de positie van Rik van der Eerden over en deed dit op zijn geheel eigen wijze. Strijdend voor elke meter was hij het voorbeeld voor zijn ploeg en daarom was het prachtig dat hij de 3-0 mocht scoren en daarmee het duel in het slot gooide.

De wedstrijd begon met een goede kans voor de gasten uit Haaksbergen, die nog steeds in de race zijn voor promotie naar de landelijke tweede divisie. Koen Garritsen gaf een fraaie pass op Bas ter Hogt, maar Kevin Swarthoff redde bekwaam ten koste van een hoekschop. Kort daarna nam AZSV de leiding. Tim Pothast gaf van de rechterflank de bal goed voor op Yessin Maskoul, die van dichtbij voor de 1-0 zorgde. Dat was een geweldige opsteker voor de thuisclub, die nu het initiatief aan de gasten kon laten. Na twintig minuten zorgde Koen Garritsen voor het volgende opvallende moment door een vrije trap van 25 meter op de kruising te schieten. Een paar minuten later schoot Stef Ottink net naast het doel van Swarthoff. Waar HSC'21 geen geluk had in de afronding, had AZSV mazzel dat een vrije trap van Tim Pothast licht van richting werd veranderd, zodat doelman Wouter Lankheet kansloos was, 2-0. Een prachtige tussenstand na een half uur spelen, maar de historie leerde ook, dat AZSV dit seizoen al een aantal keer een voorsprong van twee goals uit handen had gegeven. Zes minuten voor de pauze ging Yessin Maskoul alleen op Lankheet af en Basut leek hem ten koste van een overtreding te stoppen. Velen dachten aan een strafschop en rood voor Basut, maar scheidsrechter Veekamp uit Enschede vond dat de bal gespeeld werd en liet doorspelen.

In de tweede helft ging HSC'21 op jacht naar de aansluitingstreffer en probeerde de opbouw van de roodwitten te ontregelen. Enkele keer wisten de Aaltenaren zich te ontworstelen aan die druk en zo gaf Yessin Maskoul Mart Schutten een goede schietkans, maar zijn inzet werd door Wouter Lankheet tot hoekschop verwerkt. Na bijna twintig minuten in het tweede bedrijf leek HSC'21 de aansluitingstreffer te scoren. Uit een hoekschop van Koen Garriten kopte invaller Robert Wilens de bal goed in, maar Sven Spekking haalde de bal, al dan niet achter de lijn, weg. Scheidsrechter Veekamp en zijn assistent Ten Pas vonden het geen doelpunt en lieten doorspelen. Korte tijd later moest doelman Kevin Swarthoff uitvallen met een gekneusde knie na een botsing met Robert Wilens. Matthijs Ebbers maakte net als vorige week in Harkema zijn opwachting in het doel en keepte de wedstrijd vakkundig uit. Trainer Eddy Boerhof van zondag Topklasser HSC'21 gooide alles op de aanval en had met Sjoerd Visschedijk en later ook Yeftha Nyamsangya nog twee extra aanvallers in het veld gebracht. Dat gaf AZSV ook extra kansen op een snelle tegenaanval en een kwartier voor tijd werd Wietse Kämink door Yessin Maskoul de diepte in gestuurd en de Aaltense aanvaller maakte alleen voor Lankheet geen fout, 3-0.

Deze derde Aaltense treffer was de nekslag voor HSC'21, dat in de slotfase niet meer gevaarlijk werd. AZSV koesterde de voorsprong en hield eindelijk weer eens de nul. Door de 3-0 winst plaatste AZSV zich voor het eerst in de verenigingshistorie voor de finale van de KNVB-beker district Oost en mag het daarin gaan opnemen tegen HHC Hardenberg.

Deze wedstrijd wordt waarschijnlijk op zaterdag 21 mei gespeeld, daarbij moet er geloot worden of dit duel in Hardenberg dan wel in Aalten wordt gespeeld.

Komende zaterdag 23 april speelt AZSV opnieuw thuis, dit keer is HZVV uit Hoogeveen de tegenstander. AZSV zal proberen de derde positie vast te houden en de goede rangschikking in de derde periode, terwijl voor de gasten handhaving op het spel staat. Dit duel begint om 14.30 uur op sportpark Villekamp.

Brevolk meisjes B kampioen

BREDEVOORT - Na de ruime overwinning van vorige week op VCV moesten de meisjes B deze week tegen Longa Lichtenvoorde. Er moest gewonnen worden om deze week al kampioen te worden.

De meisjes begonnen erg goed aan de wedstrijd. Er werd goed geserveerd, en geconcentreerd gespeeld. De eerste set werd dan ook vrij eenvoudig gewonnen met 16-25. In de tweede set was de concentratie ver te zoeken. Er werd erg onrustig gespeeld waardoor er veel misverstanden ontstonden wie welke bal moest spelen. De tweede set eindigde dus met een verlies van 25-19. Ook in de derde set was er veel onnodig puntverlies. Longa kwam steeds beter in de wedstrijd en Brevolk raakte steeds meer de kluts kwijt. De rust was ver te zoeken. De derde set werd dan ook verloren met 25-21. Het kampioenschap leek op dat moment heel ver weg. VCV stond in Aalten voor met 3-0 en bij een 4-0 winst van VCV moest Brevolk nog een week op het kampioenschap wachten. De vierde set begon goed en de meisjes kregen weer moed. Er werd goed gecommuniceerd, de passes kwamen weer aan en er werd weer goed afgemaakt. De vierde set werd dan ook gewonnen met 21-25. Stand 2-2, een vijfde set was dus nodig. De meisjes begonnen erg goed, het stond dan ook erg snel 9-4 op het scorebord. Toen kwam Longa weer dichterbij, 9-11. De supporters wisten toen al dat Bovo een puntje had afgesnoept van VCV en dus een 3-2 overwinning genoeg was om kampioen te worden. Elk punt werd luid gevierd door de supporters en de set werd dan ook gewonnen met 11-15.

Het kampioenschap was een feit. Op de tribune werd dit dan ook luid aangekondigd. Het Brevolk-team wist toen pas dat de 3-2 overwinning voldoende was voor het kampioenschap.

Dames 1 en 2 van Brevolk wonnen beide met 3-1.

En verder was er nog meer reden tot feest, want Heren 1 van Brevolk pakte de tweede plek in de tweede klasse. Daarmee is promotie naar de eerste klasse veilig gesteld. Hiervoor was een overwinning nodig tegen DVO uit Hengelo. En dat lukte: het werd 3-2; set 1, 3 en 5 werden gewonnen.