Leden van de paardensportvereniging verwelkomen de raadsleden met borden met spreuken
Leden van de paardensportvereniging verwelkomen de raadsleden met borden met spreuken Foto: Bernhard Harfsterkamp

PSV Aalten krijgt eindelijk z'n rijhal

Positief besluit gemeenteraad met veel applaus begroet

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Burgemeester, wethouders en de gemeenteraadsleden werden bij 't Noorden, waar de gemeenteraad woensdagavond vergaderde, buiten opgewacht door de oude en jonge leden van de Paardensportvereniging Aalten.

'Paardensport is belangrijkste bijzaak in het leven'

Nog eens wilden ze laten weten hoe graag ze de overdekte hal bij hun terrein aan de Hessenweg wilden. Dat deden ze met borden met spreuken als 'paardensport is de belangrijkste bijzaak in het leven'. Tijdens de raadsvergadering bleek al snel dat een meerderheid 100.000 euro ter beschikking wilde stellen. De gezichten van de leden van de vereniging straalden steeds meer. Toen bleek dat geen enkele raadsfractie tegen het voorstel was, klonk er een luid applaus.
"Het is veel geld voor een kleine vereniging", zei Willem Bruil (HMV), "maar de eerste 84 jaar zullen we niet meer van ze horen." Hij verwees daarmee naar de eerste 84 jaar van het bestaan van de paardensportvereniging, waarin de gemeente nooit om geld was gevraagd. Ook voor de bouw van de hal zullen ze 150.000 euro zelf financieren, onder andere door zelf werkzaamheden bij de bouw uit te voeren.

HMV draagt de paardensport een warm hart toe, maar de belangrijkste reden om akkoord te gaan was het gelijke monniken gelijke kappen-principe. De paardensportvereniging in Dinxperlo had eerder al financiële steun gekregen voor de bouw van een hal. Voor Alex Walter (Gemeentebelangen) speelde dit argument geen rol. Hij noemde het initiatief voor de rijhal uniek. Alleen daarvoor wordt eenmalig geld ter beschikking gesteld.

Algemene reserve
Daarna bleek dat sommige raadsfracties de overwegingen van Burgemeester en Wethouders om geld voor de bouw van de hal te geven niet helemaal konden volgen. Voor de paardensportvereniging was er echter telkens alle lof. "Leuk dat er een paardensportvereniging is met paarden en pony's en dat jong en oud met elkaar samen zijn", zei Joop Wikkerink van de Progressieve Partij. "Laten we gewoon zeggen dat we het een sympathiek voorstel vinden en het daarom doen." Gerbert Navis (VVD) betreurde dat B en W een greep uit de algemene reserves doet. Hij had net als Wikkerink liever gezien dat er in de begroting al rekening mee gehouden was.

Wethouder Ted Kok zei, dat Navis daarmee een oud paard van stal haalde. "Dat doet hij elke keer als we tussentijds een voorstel doen. Wij zijn blij dat we tussendoor wat kúnnen doen." Over de omvang van de algemene reserve heeft de wethouder geen zorgen. "De gemeente Aalten staat er financieel goed voor. Daar hebben we jarenlang met elkaar voor gezorgd."