De kinderen trekken als vanzelf met elkaar op, zonder last te hebben van een taalbarrière. Foto: Kristel te Bokkel
De kinderen trekken als vanzelf met elkaar op, zonder last te hebben van een taalbarrière. Foto: Kristel te Bokkel Foto: Kristel te Bokkel

Gezellige eerste Meet & Eat in Aalten

AALTEN – Afgelopen zaterdag 4 juni vond de eerste editie van Meet & Eat in Aalten plaats. Tijdens deze avond werden ruim 110 bewoners van het AZC Groot Deunk in Barlo gekoppeld aan Nederlandse gezinnen om samen te gaan eten en elkaar te leren kennen.

Door Kristel te Bokkel

Rond 16:00 uur begon voor veel gezinnen de spannende ontmoeting. Gezinnen werden op het AZC opgehaald om naar het gastgezin te vertrekken voor een heerlijke maaltijd. Tijdens de maaltijd werd er kennis gemaakt met elkaars verhalen en culturen.

Annemieke Veenstra-Heideman, uit een van de Nederlandse gastgezinnen, vertelt: "Via Facebook hoorden we van de actie en eigenlijk hebben we ons spontaan aangemeld. Het is ook toevallig dat we een gezin hebben met dezelfde samenstelling." Haar man Alfred vertelt verder: "Het verloopt ook allemaal heel soepel. We hadden Google Translate al klaar gezet voor het geval dat, maar dat hebben we helemaal niet nodig."

De gezinnen leerden niet alleen elkaars verhalen kennen, maar ook elkaars recepten. Er stonden namelijk niet alleen pannenkoeken op het menu, maar ook een Arabisch recept met rijst. Veenstra-Heideman: "Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik moest gaan koken, maar dat probleem was al snel verholpen. De vrouwen uit het gezin begonnen direct te helpen. Met koken als hobby, waren ze meteen nieuwsgierig naar de kruiden in het kruidenrekje en de spulletjes in de keukenkastjes. We hebben echt samen gekookt."

Ook buiten het eten om hebben de families het gezellig. Er wordt vrolijk gekletst aan tafel en ook de kinderen gaan goed met elkaar om. Veenstra-Heideman: "Het red zich vanzelf, de kinderen lijken totaal geen last te hebben van de taalbarrière."

Even later worden zelfs telefoonnummers uitgewisseld om de gemaakte foto's met elkaar te kunnen delen.

Naar verwachting wordt er in het najaar weer een grote Meet & Eat georganiseerd. Informatie daarover, en foto's van de eerste geslaagde editie zijn te vinden op de facebookpagina van de organisatoren.


www.facebook.com/hulpvoorvluchtelingenaalten