Anne Straub met enkele van haar carbon-sieraden. Foto: Iris Jansen
Anne Straub met enkele van haar carbon-sieraden. Foto: Iris Jansen Foto: Iris Jansen

Afstuderen met carbon

BREDEVOORT - Afgelopen weekend exposeerde de 20-jarige Anne Straub uit Terborg wel met een heel bijzondere afstudeeropdracht bij Elcerlyck Goudsmid Atelier in Bredevoort. Van afgekeurde carbon racefietsen heeft zij een eigen sieradenlijn ontworpen. Voor Anne een vanzelfsprekende keus, gezien haar grote liefde voor de wielersport.

Door Iris Jansen

Anne, die nu haar versnelde studie Design & Styling aan het OAC Oost Gelderland afrondt, vertelt hoe ze op dit idee kwam. "Aangezien bij onze school natuur en milieu hoog staan aangeschreven, moeten onze opdrachten ook altijd daarmee in verband staan. Het carbon kan niet worden omgesmolten en hergebruikt zoals andere materialen en het wordt dan ook gewoon vernietigd. Het carbonframe bestaat uit koolstofvezels omgeven door epoxyhars wat daarna in kleur is gespoten. Wanneer je carbon gaat ontmantelen, moet je eerst de verflaag oplossen, daarna de epoxyhars smelten zodat je de vezels overhoudt; niet echt milieuvriendelijk. Carbon wordt veel toegepast in de ruimtevaart, bij het maken van auto's, motoren en fietsen maar ook in sportartikelen. Doordat ik zelf fiets en naast mijn studie bij wielerhuis De Pedaleur in Doetinchem werk, kwam ik op het idee carbonsieraden te maken. Het wielerhuis heeft hiervoor enkele frames ter beschikking gesteld. Bij mijn examenopdracht moest ook nog een organisch onderdeel verwerkt worden. Daarvoor heb ik de pluisjes van de paardenbloem gebruikt. Wanneer je ze allemaal kan wegblazen, mag je immers een wens doen. Het leuke is dat je zo een aandenken van je lievelingsfiets kan laten maken in de vorm van een ring of sleutelhanger. Op mijn facebookpagina AM Jewels kun je een voorbeeld zien."

Te weinig tijd
Anne, die in de damesploeg van wegwielrenclub De Adelaar in Apeldoorn fietst en bij De Zwaluwen in Doetinchem, brak in april door een val haar sleutelbeen. Hiermee kwam haar afstudeeropdracht in gevaar en kreeg ze slechts op het nippertje haar opdracht af. "Het zagen van de frames ging natuurlijk niet, maar mijn vader mocht dat overnemen maar dan moest ik zijn werkuren wel in mijn opdracht verwerken. Samen met Luci Aversteeg, mijn begeleidster en eigenaar van het atelier, heb ik een manier gevonden waarop ik toch de sieraden kon maken."
Luci vertelt: "Het was interessant om met dit materiaal te werken en de mogelijkheden te ontdekken. Carbon wordt de laatste tijd meer en meer gebruikt voor gebruiksvoorwerpen en sieraden. Helaas zijn we door het tijdgebrek er niet helemaal aan toe gekomen om alle facetten van het werken met carbon te ontdekken, maar ik ben erg blij dat het allemaal gelukt is."

"Van Luci heb ik erg veel geleerd: zij is een echte goudsmid en ik heb veel mogen toekijken maar ook zelf mogen uitproberen. Ik ben blij dat het allemaal gelukt is, want ik wil graag in september beginnen bij de vakopleiding voor goudsmid in Schoonhoven", besluit Anne tevreden.


Corine Hartman in Literair Café

BREDEVOORT - In de maand van het spannende boek is niemand minder dan thrillerschrijfster Corine Hartman te gast in het Literair Café van de Koppelkerk op zondag 19 juni. Het Literair Café is de afsluiter van het Festival van het Papieren Boek dat zaterdag 18 en zondag 19 juni plaatsvindt in Bredevoort.

Corine Hartman (1964) behoort tot de top van de Nederlandse thrillerschrijvers. Voor zover Corine Hartman zich herinnert, heeft haar passie voor woord en beeld, voor schrijven en tekenen, altijd bestaan. Verhalen verzinnen was één van haar favoriete bezigheden en al snel las ze alles wat los en vast zat. Na de schrijversvakschool in Amsterdam, debuteerde ze in maart 2007 met 'Schone kunsten' en vanaf dat moment is ze full-time auteur. Met haar boeken heeft Hartman diverse onderscheidingen en nominaties in de wacht gesleept.

Hartman zal op deze zondagnamiddag vertellen over en voordragen uit haar werk. Niet alleen haar nieuwste boek 'Een vlaag van waanzin' staat op het programma, maar natuurlijk ook haar wintertrilogie die zich in de Achterhoek - en Bredevoort - afspeelt! Net als bij andere Literaire Café's is er ook livemuziek. Ditmaal omlijst saxofoniste Selena Kranenborg de middag.

Het Literair Café is in de Koppelkerk in Bredevoort op zondag 19 juni, aanvang 17.00 uur. Losse kaarten kosten vijf euro; een passe-partout voor het Festival van het Papieren Boek kost € 12,50.

Foto: PR