Met de huifkar langs akkerranden in IJzerlo. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Met de huifkar langs akkerranden in IJzerlo. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Akkerrandenproject bloeit

Vervolg van de voorpagina

Jong en oud
De werkgroep akkerranden bestaat uit vertegenwoordigers van de LTO (Land- en tuinbouworganisatie), Imkervereniging, Wildbeheereenheid, IVN en SAAP (Stichting Samenwerkend Actief Aaltens Platteland). Zij kiezen de juiste akkerrandenmengsels uit en zorgen voor de aanleg. Financieel wordt het mogelijk gemaakt door de gemeente Aalten. "Denk nu niet dat ik precies weet hoe het moet', zei Rougoor. "Het is elk jaar weer anders. Er is ander weer, andere grond en ander zaad."

Ook bij 't Warmelinck, de basisschool in IJzerlo, is een akkerrand van 80 vierkante meter aangelegd. Over het nut daarvan heeft Rougour een uurtje verteld aan de leerlingen van groep 7 en 8. Zij kregen allemaal een zakje zaad goed voor zevenenhalve vierkante meter mee om bij huis in te zaaien. Zo maken Rougoor en de andere leden van de werkgroep jong en oud enthousiast voor de akkerranden. Rougoor vroeg daarnaast opnieuw aandacht voor een beter beheer van de wegbermen.

Eerste jonge patrijzen
Frans ter Bogt vertelde over het succes van het project 'Samen voor de patrijs'. De akkerranden in Barlo en Dale hebben ervoor gezorgd, dat het aantal paren daar gestegen is van drie in 2012 tot 42 in 2016. Ook in andere delen van de gemeente Aalten gaat het goed met de patrijs. In totaal zijn er 72 koppeltjes geteld, waarvan er zeven in IJzerlo voorkomen. Ter Bogt vertelde vol trots over de navolging van het patrijzenproject overal in Nederland. Herman Simmelink, samen met Ter Bogt trekker van het project, zei dat er dit jaar al vroeg jonge patrijzen waren.

"Normaal is in de tweede helft van juni. Dit jaar waren er op 22 mei al negen jongen. Te vroeg geboren? Nee, dat kan niet." Simmelink vertelde dat ze elk jaar bij de eerste melding gaan 'kraomschudd'n' met krentenwegge en een borreltje. In 2015 was dat er niet van gekomen, omdat er teveel 'eerste' meldingen tegelijk waren. Dit jaar was er één duidelijke. De jonge patrijzen waren geboren op een perceel van de gemeente Aalten in het plan Kobus. Daarom kreeg wethouder Kok van Simmelink een mand overhandigd ten behoeve van het 'kraomschudd'n'.

De folder Akkerranden met twee fietsroutes is te koop voor 50 cent bij de VVV's in de gemeente Aalten. Dit jaar zijn er voor het eerst vijf ansichtkaarten verkrijgbaar met het thema patrijzen en akkerranden. Die zijn te koop voor 2,50 euro.