'Brak Obama' arriveert bij de Zuiderkerk. Foto: Karin Stronks
'Brak Obama' arriveert bij de Zuiderkerk. Foto: Karin Stronks Foto:

Kerkkamp Aalten: 'Yes we camp!'

Vervolg van de voorpagina

'Brak Obama' ging onverstoord verder met zijn toespraak, gooide er een aantal bekende leuzen door zoals 'I have a Dream' en 'Ich bin ein Berliner'. Hij stelde zijn campagneteam voor, waaronder 'Hilarius Clinton' en zijn vrouw 'Michelin Obama'. Na de speech, waarin het publiek telkens antwoordde met de strijdkreet 'Yes we Camp', zongen de begeleiders de kinderen en belangstellenden toe, het lied 'West Virginia' was van een toepasselijke Nederlandse tekst voorzien. Rond de klok van 10.00 uur stapten de kinderen in groepjes op de fiets, op naar Borculo!

Kamp 5
Kampweek 5 gaat dit jaar met het thema 'Amerika' aan de slag. Pascal: "We gaan tijdens onze kampweek na het eten een 'Amerikaanse soap' opvoeren. Elke tent gaat zijn eigen aflevering schrijven. De soap zal zich tijdens de kampweek pas ontvouwen, wij zijn natuurlijk ook benieuwd hoe het zich zal ontwikkelen! Het thema 'Amerika' zal de hele week als een rode draad langskomen, we gaan ook nog een McDrive houden, kinderen kunnen dan per fiets hun McGert menu afhalen…"

Uniek
"Volgens mij is het Kerkkamp van Aalten best wel uniek in Nederland. Er worden wel kampen georganiseerd door bijvoorbeeld sportclubs of scholen maar in deze omvang en grootte is het wel iets bijzonders! We moeten elk jaar leerlingen teleurstellen, er gaan jaarlijks 200 kinderen op kamp, veertig per week, vijf weken achter elkaar. Ook wij als leiding bereiden ons goed voor, er gaan per kampweek veertien begeleiders mee. In elke tent slapen twee begeleiders bij zes tot acht kinderen. We hebben elk jaar vaste evenementen zoals de Bonte Avond en een dagje zwemmen. Elk jaar verzint elke kampweek een eigen thema, vaak met een enigszins educatief tintje. Wij hebben 'Amerika' gekozen, natuurlijk omdat er in de Verenigde Staten een nieuwe president wordt gekozen", legt Pascal van der Bol, alias 'Brak Obama', uit.

40 keer Kerkkamp
Dit jaar is het de veertigste keer dat de kerkkampen worden gehouden. Ze werden in het leven geroepen om kinderen die om welke reden dan ook niet op vakantie konden gaan een leuke week te bieden. Inmiddels zijn de kerkkampen zeer populair en uitgegroeid tot een jaarlijks festijn voor de basisschooljeugd van groep 6, 7 en 8. Elke kampweek heeft zijn of haar eigen identiteit, de leiding bestaat vaak jarenlang uit dezelfde personen die geheel op elkaar zijn ingespeeld. De kerkkampen worden tot in de puntjes voorbereid er zijn verschillende commissies die zich bezighouden met de organisatie.

De leiding zingt de kampdeelnemers toe voor vertrek naar Borculo. Foto: Karin Stronks