De besturen van beide bonden zijn het er over eens: een fusie is een logische stap. Foto: Karin Stronks
De besturen van beide bonden zijn het er over eens: een fusie is een logische stap. Foto: Karin Stronks Foto:

'Fusie PCOB en KBO logische stap'

Ouderenbonden bundelen krachten

Door Karin Stronks

AALTEN/DINXPERLO - De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) en de Protestants Christelijke Ouderen Bond (PCOB) gaan hun krachten bundelen. Het zal nog een aantal jaren duren voor de definitieve fusie gerealiseerd is omdat er nog veel gelijkgetrokken moet worden. Wel gaan de PCOB en de KBO per direct intensiever samenwerken, op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. Ook in de gemeente Aalten slaan de beide ouderenbonden de handen ineen. Een eerste stap is het gezamenlijk openen van het nieuwe seizoen.

Logische stap
"We willen naar buiten treden als één grote, sterke ouderenbond. Dat is noodzakelijk omdat het aantal ouderen nog zal groeien tot het jaar 2025. Bovendien is het een logische stap, KBO en PCOB behartigen beide de belangen van ouderen in de breedste zin van het woord. Om de fusie alvast kracht bij te zetten openen we het nieuwe seizoen gezamenlijk in Bredevoort op donderdagmiddag 15 september vanaf 14.30 uur met een bijzonder programma. Alle ouderen, lid of geen lid van één van de ouderenbonden zijn van harte welkom! We hopen op veel bezoekers uit de hele gemeente Aalten maar natuurlijk ook uit Bredevoort." Aan het woord is Jan Hofman, voorzitter van de KBO afdeling Aalten.

'Kostenpost'
PCOB en KBO opereren al jarenlang naast elkaar met hetzelfde doel. Volgens de beide bonden is nu de tijd rijp voor een fusie. Ad Brethouwer, voorzitter van de PCOB, geeft aan: "We hebben te maken met drie 'groepen' ouderen, de oudere die nog volop in het arbeidsproces zit, de oudere tussen pak weg 67 en 80 jaar en de groep vanaf 80 jaar. Het is van groot belang dat we alle drie groepen weten te bereiken. De 'jongere' ouderen kunnen bijvoorbeeld de 'oudere' ouderen helpen en zich als lid én vrijwilliger bij ons aansluiten. Er is genoeg te doen!"
Actie
Zowel PCOB als KBO komen als het nodig is in actie. Bijvoorbeeld omdat de pensioenen steeds maar verlaagd worden. Of omdat ziektekosten torenhoog dreigen te worden. "Als het moet gaan we naar Den Haag", aldus Jan Ebbers, secretaris van de KBO. Nog een Jan Ebbers, maar dan het bestuurslid van de PCOB, voegt toe: "Deze onderwerpen raken álle ouderen, daarom is het zo belangrijk om lid te worden van een ouderenbond. We hebben zitting in diverse organisaties, bijvoorbeeld in de Stichting Senioren en Gehandicaptenraad en in het WMO (wet maatschappelijke ondersteuning), we geven gevraagd en ongevraagd advies aan de overheden. En er wordt best naar ons geluisterd! Zo hebben we ons ook bemoeid met het centrumplan van Aalten, bijvoorbeeld over de bereikbaarheid van winkels voor mensen met een scootmobiel, rolstoel of rollator."
Kentering
Kort geleden is een dame lid geworden van de KBO, zo meldt de bond. Als reden voerde ze aan: 'Er is een kentering gaande. De samenhang tussen generaties verflauwt, ouderen worden bestempeld als 'kostenpost', solidariteit brokkelt af. Juist daarom is een grote sterke ouderenbond nodig, die de belangen van ouderen nog beter behartigt. Daarom ben ik lid geworden!'

Sociaal aspect
De ouderenbonden bemoeien zich niet alleen met politieke aangelegenheden, ook zijn er veel vrijwilligers die ouderen met allerhande praktische zaken helpen. Henk Eijkelkamp, bestuurslid van de KBO, is zo'n vrijwilliger. Hij legt uit: "We vullen de belastingaangifte in, we helpen met het ordenen van de administratie. Het internetcafé is een mooi voorbeeld maar ook weten veel ouderen niet dat zij bijvoorbeeld recht hebben op zorgtoeslag. Wij zorgen dat we op de hoogte zijn en blijven van bepaalde regelingen en geven dat weer door aan onze leden. Ten aanzien van het recht op voorzieningen zoals een scootmobiel of rollator weten ouderen vaak niet hoe het werkt. Wij bieden hier een helpende hand. Ook het sociale aspect komt om de hoek kijken, bij bezoekjes signaleren we soms dingen en kunnen stappen ondernemen zoals contact opnemen met familie of een verzorgende."

Ontspanning
Bij de ouderenbonden is ook plaats voor ontspanning, zoals spelmiddagen, vieringen, cabaret en fietstochten. Rond verkiezingstijd wordt het 'Politiek Café' georganiseerd. KBO-secretaris Jan Ebbers vertelt: "Er worden leerzame thema-avonden gehouden over onderwerpen die interessant zijn voor ouderen zoals medicijngebruik of sporten na je vijftigste. Maar ook zwaardere thema's zoals euthanasie en het levenstestament komen aan bod. Voor het programma van de seizoenstart van KBO en PCOB gaan we het Vestingpark, zoals de tuin van Sint Bernardus wordt genoemd, ontdekken. Hans de Graaf zal ons vertellen over de geschiedenis van dit fraaie stukje Bredevoort."

De gezamenlijke seizoenstart begint op donderdagmiddag 15 september om 14.30 uur in het Koppelhuis in Bredevoort. De wandeling over het 'zwevend pad' is geschikt voor rollators en rolstoelen. Alle ouderen zijn van harte welkom, lid of geen lid, de toegang is gratis.


www.pcob.nl

www.kbogelderland.nl