Foto: PR
Foto: PR Foto:

Cursus Moderne levenskunst

Verdieping en Inzicht dankzij cursus

WINTERSWIJK/AALTEN - Hoe moet ik leven? Hoe sta ik in de wereld? Wat is een goed leven en wat vind ik waardevol? Deze vragen komen aan de orde in de cursus Moderne levenskunst van het Humanistisch Verbond. Afdeling Winterswijk houdt de cursus op 15, 22 september en 6, 13, 20, 27 oktober in Hotel Frerikshof. Roland Gerritsen geeft deze cursus: "Ik geniet ervan om mensen te laten nadenken over hoe ze in het leven staan."

"Elke avond staat één thema centraal en is er tijd om daarover met elkaar in gesprek te gaan. Ik bespreek eerst het thema aan de hand van een of meerdere filosofen, zoals Nietzsche, Sartre, de Stoïcijnen, Martha Nussbaum en Joep Dohmen. Daarna is er veel tijd voor vragen en gesprekken met elkaar. Vaak hoor ik van deelnemers dat het heel interessant en verhelderend is hierover met anderen te praten en te horen hoe zij hierover denken. Iemand zei bijvoorbeeld: 'Door er met anderen over te praten, scherp je ook je eigen inzichten'.", aldus Gerritsen.

Op de vraag over welke thema's het dan gaat, antwoordt hij: "Verschillende vragen waar mensen mee bezig zijn: hoe maak ik keuzes? Wat is het belang van zelfkennis? Hoe ga ik om met eenzaamheid? Ook staat op een avond levenskunst centraal. Hoe geef je je leven mooi vorm? Levenskunst lijkt misschien heel erg op het individu gericht, maar hoeft dat helemaal niet te zijn. Sartre zei: 'De hel, dat is de ander', maar veel andere filosofen zeggen juist dat je mens bent in contact met de ander. We hebben het dus over je leven vormgeven zoals jij wilt, maar samen met anderen. Deelnemers krijgen aan het begin van de cursus een reader met teksten, die ze in hun vrije tijd kunnen lezen om hun kennis nog verder te verdiepen."

Over zijn motivatie vertelt Gerritsen: "Ik geniet ervan om mensen te laten nadenken over hoe ze in het leven staan. Ik wil hen laten zien dat het heel leuk is om na te denken over keuzes maken, welke waarden belangrijk voor je zijn en daarover met elkaar te praten. Anderhalf jaar geleden gaf ik de introductiecursus humanisme, ook in Winterswijk. De deelnemers is dat toen zo goed bevallen dat ze daarna vroegen of we hiermee verder konden gaan."

In het humanisme zijn gelijkwaardigheid, vrijheid en zelfbeschikking belangrijk. Gerritsen: "Voor mij is het ook belangrijk om bewust in het leven te staan, daarover na te denken en in gesprek te gaan met anderen. Ik heb humanistiek gestudeerd en lang gewerkt als humanistisch raadsman in het gevangeniswezen. Tegenwoordig ben ik gedragswetenschappelijk docent aan de opleiding huisartsgeneeskunde in Nijmegen en doceer ik kwalitatief onderzoek aan de opleiding Bedrijfskunde. Daarnaast coach ik mensen en ben ik vrijwilliger in een filmcentrum. En sinds 2012 geef ik cursussen voor het Humanistisch Verbond."

De cursus is op 15, 22 september en 6, 13, 20, 27 oktober, 19.30 tot 22.00 uur in Hotel Frerikshof in Winterswijk. De kosten zijn € 125, voor leden: € 95. Er is korting mogelijk voor lage inkomens. Aanmelden: www.cursushumanisme.nu.

Roland Gerritsen. Foto: eigen foto