Martijn Hoogendoorn, links onder Roy van Eerden en rechts Koen Hoogendoorn bij de ‘Ontdekkingstuin’ met pompoenen. Foto: Karin Stronks
Martijn Hoogendoorn, links onder Roy van Eerden en rechts Koen Hoogendoorn bij de ‘Ontdekkingstuin’ met pompoenen. Foto: Karin Stronks Foto:

Herfst- en pompoenfair bij De Markerink

'Samen leuke dingen organiseren, de buurt bij elkaar houden'

Door Karin Stronks

BARLO – Dit jaar wordt al weer de derde editie van de Pompoen en Herfstfair georganiseerd. Op zaterdag 24 september van 10.00 tot 14.30 uur is bij gebouw De Markerink van alles te beleven zoals diverse kraampjes, demonstraties, een trekkertoertocht, een taartenbakwedstrijd en de grote Kramp pallet verkoop. De oudervereniging van CBS Barlo, de activiteitencommissie en de Christelijke muziekvereniging Excelsior tekenen voor de organisatie van het evenement.

Saamhorigheid
"Het is heel belangrijk om de saamhorigheid van de buurtschap te koesteren en vast te houden. Samen leuke dingen organiseren, veel mensen helpen spontaan mee, zo halen we de mensen naar De Markerink, zo houden we de buurt bij elkaar!" Aan het woord is 'westerling' Martijn Hoogendoorn. Hoogendoorn heeft aan den lijve ondervonden hoe een buurtschap is veranderd, hoe de saamhorigheid langzamerhand verminderde en vrijwel verdween. Hoogendoorn komt uit Zuid-Holland, hij woonde met zijn gezin in Berkenwoude, een dorpje dat qua sfeer en grootte vergelijkbaar is met Barlo. Hij lacht: "Ik ben wel een 'westerling' maar kom gewoon uit een klein boerendorpje in Zuid-Holland!"

Berkenwoude
Martijn legt uit: "Er stond een school in Berkenwoude waar 45 leerlingen op zaten. Wij waren actief in de ouderraad, we hadden de taak om bijvoorbeeld het schoolfeest en uitstapjes te organiseren. Dat ging lange tijd goed maar na verloop van tijd merkten we dat de saamhorigheid wegglipte, boerderijen hielden op te bestaan, dorpsbewoners trokken weg, mensen uit de stad kwamen hier wonen, de mentaliteit veranderde. Bovendien ligt Berkenwoude tussen de rivieren Lek, IJssel en Vlist, voortdurend werd er een strijd tegen het water gevoerd. Rivierwater steeg terwijl de veengrond aan de andere kant van de dijken zakte. Dijkversteviging op dijkversteviging volgde…Het wegglijden van de gemoedelijkheid en de dreiging van wateroverlast hebben ons doen besluiten om weg te gaan."

Schoolkeuze
Het gezin Hoogendoorn bracht steevast de vakantie door in de Achterhoek. Ze kampeerden of huurden een huisje in Silvolde, ook Aalten werd aangedaan. Ook via hun bedrijf Hoogendoorn Boomadvies kwamen Lilian en Martijn Hoogendoorn regelmatig in het oosten van Nederland. In 2010 kochten ze een woning in Dale, vlakbij Barlo. Martijn: "We waren meteen verliefd op de plek, het huis, het stuk grond eromheen."

De eerste beste zaterdag dat Martijn bij het nieuwe optrekje aan het klussen was kreeg hij bezoek van Patrick Frenken. Martijn glimlacht: "Ja, Patrick vroeg of we wilden overwegen om onze kinderen in Barlo naar school te laten gaan. Dat vond ik zo mooi, zo kregen wij het gevoel dat we 'erbij' hoorden… Overigens hadden we de schoolkeuze al gemaakt!"

Oudervereniging
Hoogendoorn merkte op dat ook in Barlo boerenbedrijven stopten, dat enkele Barlo-ers hun kinderen naar scholen in Lichtenvoorde, Bredevoort of Aalten stuurden. Martijn: "Dat verontrustte mij, dat had ik in Berkenwoude al gezien, de verdeeldheid en het afbrokkelen van saamhorigheid. Ik werd voor de oudervereniging van CBS Barlo gevraagd en daar heb ik het aangekaart, dat de sfeer van 'buurt' en 'samen' gekoesterd moet worden, en dat we er alles aan moeten doen om het te behouden!"

Hoogendoorn constateerde dat veel ouders achteraf spijt hadden van hun beslissing om hun kinderen niet in Barlo op school te doen. Hij geeft aan: "Daar begint het mee, dat kinderen uit Barlo en omstreken hier naar school gaan, ze leren elkaar kennen en spelen met elkaar. We hebben de school, kinderopvang en een mooi verenigingsgebouw waar een verjaardag of jubileum gevierd kan worden. Nu is het zaak om mensen hier bij elkaar te brengen en te houden! Het organiseren van de jaarlijkse Pompoen en Herfstfair trekt ook mensen naar De Markerink, daar doen we het voor!"