Zicht op plan Haartse Bos.  Foto: PR
Zicht op plan Haartse Bos. Foto: PR Foto:

Presentatie van interessante plannen tijdens Wooncafé in Atlantic

HAART - De verbouwing van jeugdcentrum Atlantic aan de Haartseweg is nog niet helemaal afgerond, maar al wel zo ver gevorderd dat het geplande Wooncafé aanstaande vrijdag door kan gaan. En daarmee heeft Atlantic de primeur van de presentatie van interessante plannen, zo stelt de stichting Haart Voor Mekaar.

Vrijdagavond 23 september om 20.00 organiseert de onlangs opgericht stichting Haart voor mekaar een Wooncafé met JC Atlantic. Dat jongerencentrum is al een paar maanden gesloten, omdat er grondig verbouwd wordt, onder andere is er een compleet nieuwe vloer gerealiseerd en het interieur is voorzien van nieuwe kleuren. Deze avond zal de stichting Haart voor Mekaar zich voorstellen aan de bezoekers, vertellen wat haar doelstelling is en waarom ze tot het idee is gekomen om met JC Atlantic een Wooncafé te organiseren.

Peilen wie een woning wil kopen of huren op de Haart

Krimp en vergrijzing
Regelmatig lezen en horen we over 'krimp' en 'vergrijzing' in deze regio; over twintig jaar zal er een overschot aan woningen zijn, zo stelt men. Er wordt zelfs al over gesproken, dat gemeenten nu al bouwkavels willen schrappen, om zo te voorkomen dat er over twintig jaar een overschot aan woningen is. Stichting Haart voor Mkaar is echter van mening, dat - wanneer er nu onvoldoende betaalbaar woningaanbod is - woningzoekenden, met name ook jongeren, op zoek zullen gaan naar woonruimte elders. En door dit gebrek aan woningaanbod op de Haart de krimp en vergrijzing in de buurtschap alleen maar worden gestimuleerd. Wanneer jongeren zich eenmaal ergens anders hebben gevestigd, zullen ze later niet makkelijk de stap nemen om nog weer terug te verhuizen naar de buurtschap.

Leefbaarheid
De in mei opgerichte stichting heeft zich ten doel gesteld de leefbaarheid op de buurtschap Haart te bevorderen. Door het realiseren van voldoende aanbod van betaalbare koop- en huurwoningen is het, voor onder andere de jongeren die dat willen, mogelijk te gaan of blijven wonen op de Haart. De stichting meldt: "De Haart is een saamhorige, actieve en levendige buurtschap die bruist van de verenigingsactiviteiten en waar het begrip naoberschap, dat nu weer overal wordt geïntroduceerd, nooit weg is geweest. Ook basisschool 't Möllenveld heeft een belangrijke functie wanneer het gaat om sociale cohesie. Om de buurtschap leefbaar te houden is het in onze ogen noodzakelijk dat er een gemêleerde leeftijdsopbouw behouden blijft. Om dat te bereiken dient er voldoende aanbod van woonruimte te zijn. Om dit te realiseren is de stichting in gesprek gegaan met aannemers. Samen met een bouwplanbureau kwam een 'bouwgroep' met een zeer interessant plan voor de realisatie van koopwoningen en huurappartementen in het bouwplan 't Haartse Bos."

't Haartse Bos
Vrijdag presenteert de bouwgroep van de stichting Haart Voor Mekaar haar plannen voor 't Haartse Bos. De plannen die vrijdag door de bouwgroep worden gepresenteerd voorzien in de realisatie van koopwoningen en huurappartementen. Omdat niet iedereen een woning kan of wil kopen, worden er ook huurappartementen in het plan opgenomen, zodat er ook voor mensen die niet willen of kunnen kopen, de mogelijkheid wordt geboden op de Haart te wonen.

De nieuwe bewoners hebben, zeker nu in de beginfase, inspraak in de uitvoering van de woningen. Bijvoorbeeld in welke mate er sprake is van het gebruik van duurzame energie, of zelfs van energie-neutrale bouw.
Volgens de stichting Haart Voor Mekaar sluit dit plan goed aan bij het beleid om krimp en vergrijzing te voorkomen.
"We vinden de plannen zeer interessant en zeker de moeite waard om onder de aandacht te brengen. Iedereen die geïnteresseerd is in wonen op de Haart nu of in de toekomst, zowel jong als al wat ouder, wordt uitgenodigd om vrijdag 23 september om 20.00 uur bij het Wooncafé aanwezig te zijn."

Verbinden
Stichting Haart voor Mekaar wil de verbindende factor zijn en organiseert daarom dit Wooncafé. Ze wil peilen wie er belangstelling heeft voor de koopwoningen en wie een appartement zal willen huren. Ook wil de stichting het contactpunt zijn, waar men terecht kan met vragen en mensen met elkaar in verbinding brengen.
Het mailadres van de stichting is: haartvoormekaar@haart-info.nl.


www. facebook.com/StichtingHaartvoormekaar


Erfmarkt Klepperklumpkes

AALTEN/VARSSEVELD - Zaterdag 24 september is er van 10.00 tot 13.00 uur een erfmarkt bij boerderij Maandag aan de Rademakersbroek 1 Varsseveld. Rademakersbroek is een zijweg van de weg van Varsseveld naar Aalten. Een paar keer per jaar organiseert dansgroep De Klepperklumpkes een erfmarkt, een rommelmarkt op het erf van de boerderij. Het aanbod van spullen is heel gevarieerd. Wie voor weinig geld en een beetje moeite zijn interieur wil veranderen kan op de erfmarkt prima terecht. Ideaal voor studenten die op kamers gaan en niet te veel geld willen uitgeven voor meubilair. Voor een kleine vergoeding worden spullen in Varsseveld en Aalten desgewenst thuis afgeleverd. De spullen komen vooral uit het leegruimen van woningen. De opbrengst is bestemd om de Achterhioekse folklore van rond 1900 uit te dragen. De entree voor de Erfmakt is gratis.