Samen voor de patrijs. Foto: PR
Samen voor de patrijs. Foto: PR Foto:

Projecten indien voor Uitvoeringsprogramma 2017

Bijdragen aanvragen bij SAAP

AALTEN - Voor plannen en initiatieven, die bijdragen aan het in stand houden, herstellen en verbeteren aan het agrarisch cultuurlandschap zoals omschreven in het Landschaps Ontwikkelings Plan kan voor het Uitvoeringsprogramma 2017 een bijdrage worden aangevraagd bij stichting Samenwerkend Actief Aaltens Platteland.

Stichting SAAP fungeert als een soort plattelandsraad, waarbij alle partijen die betrokkenheid hebben met het buitengebied zich kunnen aansluiten. Uit dit algemeen bestuur is een dagelijks bestuur van vijf leden geformeerd, waarvan één lid onafhankelijk is en de overige leden afkomstig zijn uit LTO-Noord, Logiesverstrekkende bedrijven, gezamenlijke buurtbelangenverenigingen en het platform natuur & landschap.

Na het opheffen van de Gebiedscommissie Aalten begin 2014, heeft Stichting SAAP de formele taak gekregen om het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) uit te voeren. In het Landschaps Ontwikkelings Plan is een ontwikkelingsvisie vastgelegd en is een actieprogramma opgenomen om de doelen te kunnen realiseren. Stichting SAAP geeft hieraan invulling door jaarlijks een uitvoeringsprogramma op te stellen. Aan de hand van de ingediende projecten stelt het dagelijks bestuur een uitvoeringsprogramma voor aan het algemeen bestuur. Nadat het algemeen bestuur goedkeuring heeft gegeven wordt het uitvoeringsprogramma aan de gemeente ter goedkeuring aangeboden. Na uitvoering van de verschillende projecten, en de verslaggeving/verantwoording hiervan stelt Stichting SAAP het jaarverslag samen, dat onder andere aan het gemeentebestuur wordt aangeboden. De uitvoering van de projecten ligt niet bij Stichting SAAP, maar bij de partijen die het project hebben ingediend.

Diverse projecten
Vanuit de uitvoeringsprogramma's van de afgelopen jaren is voor verschillende mooie projecten bijdrages verstrekt. Het patrijzenproject, mocht al een aantal jaren een bijdrage ontvangen en heeft de gemeente Aalten goed op de kaart gezet buiten de provincie-, maar ook over de landsgrens. Afgelopen jaar werd het gebied in Aalten uitgebreid en is ook in IJzerlo gestart met het patrijzenproject. Ook het akkerrandenproject mag zich ieder jaar verheugen over het toenemende aantal deelnemers. Langs agrarische percelen, overhoekjes en wegbermen wordt een bloemrijk kruidenmengsel ingezaaid. Deze randen dragen bij aan een visueel aantrekkelijker landschap en versterken de ecologische kwaliteit vanwege de toename aan nectarplanten (o.a. goed voor bijen). Er wordt jaarlijks een fietstocht georganiseerd door de VVV Aalten langs de bloeiende akkerranden. Verschil met het patrijzenproject is dat deze akkerranden ook buiten het verspreidingsgebied van de patrijs worden aangelegd en op plekken die niet bijzonder geschikt zijn als (winter)habitat voor patrijzen zoals wegbermen. Dit project vormde, samen met het patrijzenproject, de aanleiding voor het opzetten van een fietsroute. Ook zijn er verschillende excursies gehouden langs de percelen.

LTO Noord Achterhoek afdeling Aalten biedt in het scholenproject basisscholen van de gemeente Aalten een excursie aan naar een boerderij in de buurt. Het doel is om de leerlingen te laten zien dat de melk, vlees en eieren en dergelijke niet uit de supermarkt komen, maar vaak van een boerderij in het buitengebied van Aalten. Besef over de betekenis van de agrarische sector kan leiden tot meer begrip en draagvlak voor agrarische ondernemers en behoud van het cultuurlandschap.

Vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek heeft de afgelopen jaren twee nestpalen met kunstnesten kunnen plaatsen en herstellen om daarmee een aantrekkelijke nestplaats voor de ooievaar te realiseren. De afgelopen jaren hingen met enige regelmaat solitaire- en paartjes ooievaren rond in de Zuidoost-Achterhoek, waaronder in Aalten. In Barlo is ooit een nestpaal geplaatst, maar het kunstnest diende hersteld te worden om geschikt te zijn als nestplaats. Daarnaast wordt een nieuwe nestpaal geplaatst aan de Ooievaarsdijk in Bredevoort, dichtbij een geschikt foerageergebied voor de ooievaar.

De Nederlandse Bijenvereniging afdeling Aalten kan onder andere door een bijdrage vanuit het uitvoeringsplan de bijenstal met educatieruimte bij de Ahof gaan realiseren. Het project 'Dorpen in het groen' dat al eerder in Lintelo is uitgevoerd, wordt nu ook uitgezet op de Haart, in Het Klooster, en in Barlo, Dale en Bredevoort, deze keer ook weer met ondersteuning vanuit het uitvoeringsprogramma.

Tot 15 november
Voor het uitvoeringsplan 2017 is nog ruimte. Daarom is de periode voor het indienen van projecten voor uitvoeringsplan 2017 verlengd tot 15 november. Projecten kunnen worden ingediend bij het secretariaat van Stichting SAAP, Welinkweg 8A, 7122 PL Aalten of via info@stichtingsaap.nl.

Het akkeerrandenproject is zeer succesvol. Foto: PR