De leerlingen met de beker. Foto: PR
De leerlingen met de beker. Foto: PR Foto:

Leogobouwers CBS Barlo
winnen eerste prijs

BARLO - Negen leerlingen van CBS Barlo hebben als team de robotprestatieprijs gewonnen tijdens de regiofinale van de First Leog League in Lochem.

De FIRST LEGO League is een jaarlijkse wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema, dit jaar Animal Allies oftewel in goed Nederlands: Dieren als Bondgenoten.

Het team moet een volledig autonome robot ontwerpen, bouwen en programmeren voor opdrachten. Daarbij maken ze gebruik van het LEGO MINDSTORMS® systeem. Met deze robot moeten tijdens de finaledagen wedstrijden worden gespeeld op een opdrachtenparcours, waarbij punten te verdienen zijn. Ook wordt de robot technisch beoordeeld door een jury.

Eerste tegen zestien teams uit veelal voortgezet onderwijs

De FLL is meer dan alleen een robotwedstrijd. Elk team voert binnen het jaarlijkse thema een eigen onderzoek uit en presenteert de uitkomst tijdens de regionale finale. Bij het uitvoeren van het onderzoek wordt van de leerlingen verwacht dat ze zelf initiatief nemen en met behulp van verschillende bronnen op zoek gaan naar een probleem. Vervolgens moeten de leerlingen zelf op zoek naar een creatieve oplossing van het gekozen probleem. Het team van CBS Barlo heeft gekozen voor de zwerfkatten problematiek in de Achterhoek.

Tijdens de finaledagen worden de teams ook beoordeeld op Core Values oftewel Vaardigheden. Zo leren de leerlingen onder andere dat het helpen van een ander de basis is van teamwork.

Vanaf augustus hebben Sam, Jari, Stefan, Arthur, Koen, Lucas, Thijmen, Zoë en Romy (leerlingen van groep 6 tot en met 8) wekelijks een aantal uren gewerkt aan het FLL project.
Vrijdag 9 december is dit 'Mindstormers'-team naar Lochem geweest voor de regiofinale van de Achterhoek.
Op de meeste onderdelen heeft het 'Mindstormers' team uit Barlo een goede waardering gekregen van de jury. Van de 17 deelnemende teams, voornamelijk bestaande uit middelbare scholieren, eindigden de leerlingen uit Barlo op de eerste plaats voor het onderdeel Robotprestatie. Vol trots hebben de leerlingen de eerste prijs mee terug naar Barlo genomen.

Niet verwacht en niet gedacht, maar toch echt helemaal zelf gedaan! Dit allemaal onder de bezielende leiding van en met coaching door juf Margreet Smit.

De legorobot. Foto: PR