Con Spirito boos op gemeente

Vanwege afschaffen vergoeding oud papier

AALTEN – "Wij voelen ons uit de wagen gegooid", zei Joost Boersma van het mannenkoor Con Spirito (Met geestdrift) uit Dinxperlo. "Ons vermoeden dat het geld stopt per 1 januari 2018 is bewaarheid." Boersma sprak in bij het agendapunt over het inzamelen van huishoudelijk afval in het Ronde Tafelgesprek Ruimte.

Door Bernhard Harfsterkamp

Belangrijkste verandering is dat de gemeente Aalten omgekeerd gaat inzamelen: bewoners moeten hun restafval voortaan naar centrale containers brengen. Daarnaast is onder andere de oud papierinzameling onderdeel van de onderliggende nota. Dat daarin te lezen staat dat de vergoeding voor oud papier voor verenigingen wordt afgeschaft was tegen het zere been van Boersma. Forse woorden werden bij het uiten van zijn ongenoegen niet geschuwd. "Wij ervaren het als een politieke dolksteek in de rug."

Al in 2009 veranderd
In de gemeente haalden tot 2009 diverse verenigingen het oud papier bij de huishoudens op. Ze kregen daarvoor een vergoeding per opgehaalde kilo. In 2009 werd de papiercontainer ingevoerd, die door de wagens van afvalophaler ROVA wordt geledigd. Ter compensatie werden de verenigingen in de gelegenheid gesteld tegen een vergoeding zogenaamde beladers ter beschikking te stellen, die konden helpen bij de inzameling. Dat is vanaf 1 januari niet meer nodig, want de ROVA beschikt nu over zijladers. Vanuit de cabine kan de chauffeur met een zijarm de containers leeg maken. Met de verenigingen was in 2009 een contract afgesloten voor acht jaar. Het betekent dat de verenigingen nog twee jaar een vergoeding voor oud papier krijgen. In 2014 bedroeg de inzamelvergoeding voor de verenigingen 60.500 euro.

Ingezameld vanaf 1979
Boersma vertelde dat Con Spirito al vanaf 1979 oud papier ophaalt. Met de opbrengst wordt een kwart van de kosten van de zangvereniging gedekt. Dat bedrag is nu 9000 euro en is in 2013 vastgesteld op basis van de cijfers uit het verleden. Volgens Boersma was dit verkeerd gegaan, want daarvoor kreeg het mannenkoor zelfs 12.000 euro. Dat is de gemeente ook mede gedeeld, maar het leidde niet tot een correctie. "Het voortbestaan van het mannenkoor staat of valt met de inkomsten uit oud papier", zei Boersma. Hij vond dat er vanaf 1979 een 'ongeschreven recht op een vergoeding was opgebouwd'. Dat mocht niet door de politiek genegeerd worden. Hij wees er op dat Con Spirito een koor op hoog niveau is en zelfs indruk maakt met optredens in het buitenland. "U wilt er toch niet medeverantwoordelijk voor zijn dat aan deze Dinxperlo promotie een eind komt?"


Vervolg op pagina 7