Armin Scheuten en Meike Geven verzorgen de Duitse les op de Sint Liborius. Foto: Frank Vinkenvleugel
Armin Scheuten en Meike Geven verzorgen de Duitse les op de Sint Liborius. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Duitse taalles op Dinxperse basisscholen

DINXPERLO - De noodzaak om de taal van het buurland te spreken, wordt steeds belangrijker geacht. Reeds vele jaren werken mensen, ook op politiek niveau, achter de schermen aan een ontwerp om barrières weg te halen om met buurtaalonderwijs aan de gang te kunnen gaan. In oktober 2015 schreef Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, een plan van aanpak voor buurtalen in het onderwijs.

Door Iris Jansen

Daarin schreef Dekker onder andere: "Leerlingen in de grensregio's groeien op in een unieke omgeving. Binnen enkele minuten staan zij in een ander land, met een andere taal en cultuur. Als ze ook hun buurtaal goed beheersen kunnen ze optimaal profiteren van de kansen die de grensregio hen biedt; kansen op goede stages of banen in de regio, zowel in Nederland als over de grens. Maar het biedt ook kansen op verrijkend onderwijs."

Ook in Dinxperlo wordt vanaf 2015 op de basisscholen Sint Liborius, De Wegwijzer en De Bosmark Duits aangeboden maar wel op verschillende manieren.

Veel belangstelling voor de lessen Duits

Yvet Knoefmann, directeur van de Sint Liborius in Dinxperlo en de Borckeshof in Breedenbroek, legt samen met Jeannine Jansen, projectleider 'Buurtaal' van Essentius (de koepel van tien katholieke scholen voor primair onderwijs in de regio; red.), uit hoe de Duitse lessen worden aangeboden.

Yvet: "We hadden altijd al een jaarlijkse uitwisselingsdag met de Leegmeerschule en de Liebfrauenschule in Emmerich, dus contact met Duitsland is niet iets vreemds voor de leerlingen. Twee jaar geleden kwam Albert Sluiter, directeur/bestuurder van Essentius, met het plan Duitse taal aan de leerlingen aan te bieden. In 2014 is hiermee op de scholen in Ulft en Genderingen een start gemaakt. De interesse onder ouders en leerlingen was groot, en zo'n 300 kinderen, deels ook afkomstig uit Dinxperlo, namen hieraan deel."

Uitgebreid
"In dit schooljaar hebben we deze naschoolse activiteit uitgebreid naar Netterden en Dinxperlo. Vanaf groep 1 tot en met groep 8 maken de leerlingen gedurende twee middagen in de week op een speelse wijze kennis met de Duitse taal. Dit gebeurt allemaal door vrijwilligers. Ook kinderen van De Borckeshof uit Breedenbroek en een grote groep leerlingen van de openbare basisschool De Wegwijzer nemen hieraan deel."
Nauw betrokken
Monique Geerdink, directeur van De Wegwijzer: "Wij zijn als Wegwijzer nauw betrokken bij deze lessen. Onze leerlingen kregen net zoals die van de Liboriusschool een behoeftepeiling, een inschrijfformulier en ook aan onze ouders werd gevraagd of zij als vrijwilliger de lessen wilden verzorgen. Deze brieven werden verstuurd namens beide scholen. Op dit moment volgt daardoor ook een grote groep leerlingen van De Wegwijzer, samen met de kinderen van de Liboriusschool de lessen en geeft een van onze ouders, een moeder, met groot enthousiasme, lessen aan een groep kinderen. De coördinator van het project Buurtaal heeft ook met mij contact voor evaluatie of andere te bespreken punten." Yvet: "Eigenlijk werden we overrompeld door de vele aanmeldingen. Het bracht qua organisatie veen werk met zich mee: om de juiste leerstof te vinden, en een plan van aanpak te maken voor de vrijwilligers en de groepen, die verdeeld zijn in onder-, midden- en bovenbouw, te maken. We waren dan ook heel blij dat Jeannine vanuit Essentius werd aangesteld als projectleider."

Jeannine: ''Om de taken van de directeuren en leerkrachten te verlichten, neem ik het uitkiezen van de lesstof, het indelen van de groepen en de begeleiding van de vrijwilligers op me. In samenwerking met onder andere het Goethe-Instituut uit Amsterdam stellen we de leerstof samen. Grammatica en schrijven wordt niet aangeboden; het gaat meer om het benoemen van kleuren en vormen, de dieren op de boerderij of in de dierentuin of getallen. Ook wordt er kennis gemaakt met de Duitse cultuur. Zo kwam natuurlijk in december het kerstfeest uitgebreid aan bod. Maar ook het zingen van liedjes is een belangrijk onderdeel van de leerstof. Zelfs de allerjongste kinderen steken veel op van deze lessen. Juist op jonge leeftijd is het vermogen om vreemde talen te leren het grootst. In dit begintraject moeten wij als scholen zelf op zoek naar de beste wijze om de buurtaal aan te bieden, maar we weten ons gesteund door Regio Achterhoek 2020, een organisatie van samenwerkende gemeenten in de Achterhoek die ons ook wat betreft het taalaanbod op scholen een grensoverschrijdende visie heeft en ons met raad en daad bijstaat."

Uitwisseling
Directeur Jan van der Horst, legt uit hoe op de Bosmark het Duits wordt aangeboden. "Onze school heeft al jaren een uitwisseling met een basisschool in Bocholt: de Ludgerusschule. Jaarlijks gaan leerlingen uit groep 5 een hele dag naar Bocholt waar ze deelnemen aan schoolactiviteiten en daarnaast ook tijd doorbrengen in een gastgezin. We hebben dus al goede contacten met die school. Aangezien we hier kinderen hebben met een Duitse achtergrond, was het een vraag van de ouders of wij extra aandacht aan de Duitse taal konden schenken. Samen met het Ludgerus hebben we een plan bedacht waarin we in de naschoolse uren de buurtaal kunnen aanbieden aan deze leerlingen uit groep 4,5 en 6. Zo gaat onze leerkracht Carin Stavast elke week aan twintig Duitse kinderen Nederlandse les geven en komt Ruth Langenberg bij ons tien kinderen met een Duitse achtergrond hun moedertaal verder ontwikkelen. De kinderen in Bocholt hebben geen Nederlandse achtergrond maar hebben zich uit interesse aangemeld."

"Door het uitwisselen van leerkrachten hoeven wij hiervoor geen extra geld uit te trekken en ook geen gebruik van vrijwilligers te maken. Deze 'pilot' is gepland voor acht weken, waarna een evaluatie volgt. Wanneer alles naar wens verloopt, zou het kunnen zijn dat we op termijn ook de Nederlandse kinderen erbij gaan betrekken. Leerlingen van basisschool De Höve uit De Heurne nemen nog geen deel aan de Duitse lessen."