Joke Büchner in de speel-o-theek. Foto: Frank Vinkenvleugel
Joke Büchner in de speel-o-theek. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Vrijwilliger van de week: Joke Büchner

Om de week verschijnt in Dinxpers Nieuws het verslag van een gesprek met iemand die vrijwilligerswerk doet. De keuze van de vrijwilliger van de week is volstrekt willekeurig. Dinxpers Nieuws wil met deze rubriek laten zien hoeveel mensen een deel van hun tijd gebruiken om zich vrijwillig in te zetten. Dat zijn er enorm veel. We willen deze vrijwilligers graag aan de lezers voorstellen, enerzijds omdat vrijwilligers niet voor niets het cement van de samenleving worden genoemd, maar ook om te laten zien dat vrijwilligerswerk mensen veel plezier brengt. Weet u een vrijwilliger, die wel wil meewerken aan een (telefonisch) gesprekje met correspondente Karin Stronks, geef dan de naam en contactinformatie door aan redactie@dinxpersnieuws.nl.

BREEDENBROEK – De uit Nijmegen afkomstige Joke Büchner krijgt energie van haar vrijwilligerswerk. Ze is actief bij het Rode Kruis, werkt bij de speel-o-theek in Kulturhus Dinxperlo en organiseert elke maand samen met haar collega-bestuursleden een leuke en leerzame avond bij de Vrouwen van Nu. "We wonen bijna 25 jaar in Breedenbroek, ik ben vrij snel vrijwilligerswerk gaan doen om de streek en de mensen te leren kennen. Het is hier gemoedelijker dan in de stad vind ik, mensen kijken meer naar elkaar om", aldus Joke Büchner.

Rode Kruis
Joke is al twintig jaar actief bij het Rode Kruis, ze zit in het bestuur van de afdeling Aalten – Dinxperlo. "We volgen trainingen en we worden geschoold. In ruil daarvoor posten we bij evenementen zoals de avondvierdaagse of een groot sportevenement. We worden ook ingezet als EHBO'er bij ontspanningsmiddagen en busreizen. Als Rode Kruis organiseren we twee middagen per jaar voor senioren, vaak met muziek of toneel. Daarnaast gaan we er twee dagen per jaar op uit, per bus of met auto's", vertelt Joke. Elk jaar houdt het Rode Kruis een grote landelijke collecte.

'Ik krijg energie van werk als vrijwilliger'

Joke coördineert de rondgang in Dinxperlo. Ze legt uit: "We brengen de bussen bij de collectant en halen ze zo nodig ook weer op. We zijn in Dinxperlo nog op zoek naar collectanten. Het geld wordt gebruikt om dagtochten te organiseren voor mensen met een beperking, ook voor mensen uit Dinxperlo!"

Speel-o-theek
Joke Büchner werkt al 22 jaar belangeloos bij de speel-o-theek in Kulturhus Dinxperlo, onderdeel van Figulus Welzijn. "Om de week op vrijdagavond help ik bij de uitleen van het speelgoed. We zetten met drie mensen het speelgoed uit. We hebben van alles te leen, lego, computerspellen, playmobiel, poppenwagens met poppen, puzzels en nog veel meer."

"Voor € 20,- euro per jaar kunnen mensen lid worden en kunnen ze twee stuks speelgoed per keer lenen, wat na drie weken teruggebracht moet worden. We runnen de speel-o-theek met vijftien vrijwilligers, we doen alle voorkomende werkzaamheden, ook de inkoop van nieuw speelgoed. Er wordt best veel gebruik van gemaakt."
Vrouwen van Nu
Sinds twee jaar zit Joke Büchner in het bestuur van Vrouwen van Nu. Een keer per maand, op donderdagavond, wordt er een leuke, vaak ook leerzame avond georganiseerd voor de leden. De avonden worden om en om gehouden bij café Bruggink in De Heurne en in Kulturhus Dinxperlo.
Joke: "Het is de bedoeling om elke maand een interessante avond met leuke onderwerpen aan te bieden. Dit jaar hebben we al een divers programma samengesteld over bijvoorbeeld gezonde voeding, Achterhoek in de jaren '30 en China en de theeceremonie. Wij als bestuur dragen onderwerpen aan maar ideeën van leden zijn altijd welkom en worden serieus genomen!"

Thuishulp
Naast al deze vrijwillige activiteiten werkt Joke in de thuishulp via Alfasens. Ze betoogt: "Dat is ideaal omdat ik mijn werk kan combineren met het vrijwilligerswerk. Ik kan mijn cliënten adviseren over uitstapjes van het Rode Kruis en de Zonnebloem. Zo kunnen we soms mensen uit een isolement halen."