Jeroen Heijink in actie voor Tanzania. Foto: Peter Brethouwer
Jeroen Heijink in actie voor Tanzania. Foto: Peter Brethouwer Foto: Peter Brethouwer

Dinxperlo in actie voor Tanzania

DINXPERLO - Nog maar zes weken en dan, op vrijdag 18 maart, gaat een team vrijwilligers: artsen en verpleegkundigen, twee weken naar Tanzania om vooral kinderen met misvormde ledematen te opereren. Naar aanleiding van het eerste artikel in deze krant en een indrukwekkende presentatie op De Bosmark zijn er ontzettend veel acties op touw gezet. De reacties zijn overweldigend en hartverwarmend, vertelt initiatiefneemster Paulien Staal.

Door Peter Brethouwer

Na afloop van de presentatie, die gegeven werd aan alle groepen van De Bosmark, kwam een meisje uit groep 7 bij Paulien. "Ze vertelde me dat ze speelgoed ging uitzoeken en dat 's middags zou komen brengen. Diezelfde middag stond ze aan de deur met een volle tas speelgoed en uit haar eigen spaarpot had ze vier euro meegenomen." Enthousiast vervolgt Paulien: "Een jongen uit groep 3 kwam ook geld brengen uit zijn eigen spaarpot. Zijn moeder zei nog dat het wel heel veel was, maar zijn reactie was dat hij genoeg had en dan ging hij wel weer andere klusjes doen. Zo bijzonder." Weer andere kinderen gingen cakejes bakken, haalden flessen op of bedachten andere manieren om geld te verdienen voor Tanzania. Paulien: "Ik vind het echt mooi om te zien dat het zo leeft en dat de kinderen zo enthousiast zijn geworden door wat ze gehoord en gezien hebben. Dat raakt me gewoon."

Grote indruk
Vooral de foto's van kinderen met kromgegroeide beentjes maakten grote indruk en het feit dat een operatie maar 35 euro kost en één paar nieuwe schoenen slechts vijf euro. Voor veertig euro is er voor één kind een heel ander leven mogelijk. "Meerdere moeders hebben me verteld dat hun kind zo onder de indruk was en dat ze direct iets wilden gaan organiseren om geld te verdienen voor de kinderen in Tanzania."

Ook bij Paulien thuis is het een drukte van belang. Een vergeten hobby wordt door haar kinderen weer opgepakt: loom armbandjes maken. Inmiddels liggen er al ruim 100 klaar. "Die worden straks als cadeautjes weggegeven aan de kinderen in het ziekenhuis."

Rommelmarkt
Afgelopen donderdag is er op De Bosmark nog een rommelmarkt gehouden. Het was een gezellige drukte, en er werd heel veel verkocht. Na de vakantie wordt duidelijk hoeveel geld er precies is opgehaald, maar de eerste berichten zijn al geweldig, vertelt Paulien: "Ik had nooit durven dromen dat het zo'n succes zou worden. Ik ben er heel dankbaar voor. Namens de kinderen van Tanzania wil ik nu alvast iedereen bedanken!" .

Meer acties
Inmiddels is de actie op de Bosmark voorbij, maar ook op Schaersvoorde wordt inmiddels nagedacht over mogelijke acties voor Tanzania. Paulien: "En niet alleen de scholen doen mee, maar ook Jumbo Dinxperlo doet mee. De hele maand februari kunnen mensen hun statiegeldbon doneren aan stichting Simba (de stichting die de operaties in Tanzania mogelijk maakt). Het totale bedrag wordt uiteindelijk verdubbeld. Verder kunnen klanten ook medicijnen, zoals paracetamol of diclofenac (liefst zetpillen) aanschaffen en die doneren bij de kassa. Het is een klein gebaar, maar we kunnen op deze manier voor veel mensen het verschil maken. Hopelijk sluiten nog meer mensen zich bij deze actie aan. Alvast heel hartelijk bedankt!"

Wie meer informatie wil, kan mailen naar pgstaal@gmail.com.


Dubbelconcert Vuur met Margriet Eshuijs en Maarten Peters

DINXPERLO - Zaterdagavond vond in het Kulturhus het dubbelconcert Vuur plaats van Maarten Peters en Margriet Eshuijs.

Mooie liedjes uit het omvangrijke repertoire van beiden werden vermengd met nummers van onder meer Fleetwood Mac, Crosby Stills Nash and Young en the Beatles. Daarbij vertelden ze ook prachtige verhalen over het ontstaan van sommige liedjes en over de achtergronden.

Een bijzondere avond met mooie muziek die ergens over gaat en mensen daardoor wist te raken.

Kinderen op De Bosmark kwamen allemaal op eigen wijze in actie voor de kinderen van Tanzania, van de verkoop van zelfgebakken cakejes tot livemuziek:
Margriet Eshuijs. Foto: Frank Vinkenvleugel
Margriet Eshuijs en Maarten Peters. Foto: Frank Vinkenvleugel