Willy Wienholts met achter haar de vriendinnen die actie voeren om een aangepaste fiets voor haar te regelen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Willy Wienholts met achter haar de vriendinnen die actie voeren om een aangepaste fiets voor haar te regelen. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Vriendinnenactie: Willy moet weer op de fiets

DINXPERLO - Een gemêleerd gezelschap van zes vrouwen zit rondom de tafel bij café Bruggink in De Heurne. Allemaal vriendinnen van Willy Wienholts uit verschillende hoeken maar allemaal met hetzelfde doel. Gezamenlijk hebben ze een actie op touw gezet om geld bij elkaar te krijgen zodat Willy weer kan gaan fietsen. Bewegen is op dit moment belangrijker voor haar dan ooit en daarom moet die fiets er gewoon komen. Marianne Kleinhesselink, Mirjam te Grotenhuis, Merrita van de Bunt, Annelies Smits, Marianne ter Linde en Margriet Velthorst gaan zich hier maximaal voor inzetten.

Door Waltraud Wensink

Marianne Kleinhesselink: "In 2003 sloeg het noodlot bij Willy toe. Een in eerste instantie onschuldige blessure werd dystrofie in haar voet en later kreeg Willy ook te maken met dystonie (storing in spierspanning, met als gevolg onvrijwillige bewegingen en een vreemde lichaamshouding; red.). Het gevolg waren pijn, therapie, zware behandelingen en veel ziekenhuisopnames."

Margriet: "Willy werd voorbereid op een amputatie maar de een na de andere pech overviel haar. Ze kreeg allerlei kwalen waardoor er telkens weer iets tussen kwam en de operatie niet kon doorgaan."

"En dan niet van die kleinigheden, maar echt ernstige zaken. Je kunt je niet voorstellen hoe iemand zoveel pech kan hebben", voegt Mirjam er aan toe. Op de Facebookpagina 'Willy moet weer op de fiets' is te lezen: Willy bleef maar positief en vechten en iedere keer kwam ze er weer boven op. Inmiddels zijn haar door dystrofie aangetaste voet en onderbeen toch geamputeerd. Ook na deze operatie kreeg ze weer met vervelende medische ongemakken te maken. En ook daar krabbelde ze weer bovenop. Nu is ze thuis en maakt weer deel uit van de samenleving.

Gun-factor
Annelies: "Die fiets gaat er komen, hoe dan ook. Willy is altijd zo enorm positief en probeert altijd overal weer wat van te maken. Ze was altijd erg actief en betrokken bij allerlei activiteiten en verenigingen. Het is niet iemand om stil te zitten." Margriet voegt er aan toe: "Willy wilde heel graag weer fietsen maar dat kan niet op een normale fiets. En het werd de aanschaf van een aangepaste fiets wordt ook nergens vergoed. Daarom moesten we deze actie gewoon op poten zetten. En het is zeker geen luxe, want het is voor haar erg belangrijk om in beweging te blijven. Daar is haar hele lichamelijke gesteldheid bij gebaat."

Met de jaarwisseling hebben de dames het er over gehad. Ze wachtten tot Willy weer goed was opgeknapt. "De aanschaf van zo'n fiets betekent een flink kostenplaatje", zegt Marianne te Linde, "maar we gunnen het haar zo enorm. We hopen dat de Dinxperlose bevolking hier ook aan mee kan en wil doen. Iedereen heeft enorm met haar meegeleefd maar niemand kon tot dusver echt iets doen. Nu kan dat wel. We gaan allerlei kleinere acties op poten zetten en gaan ook proberen in te zetten op het bedrijfsleven en het verenigingsleven. Hopelijk krijgen we dan het bedrag van 7000 euro voor de fiets bij elkaar."

En hoe mooi is het dan dat juist op dat moment Hans van café Bruggink een envelop met inhoud op tafel legt om de actie van deze dames te steunen. Zelfs de koffie en thee hoefden niet te worden afgerekend. Dat mocht ook als bijdrage in de pot.

Dinxper FM
In de uitzending van Dinxper FM op 10 februari tussen 19:00 en 20:00 wordt aandacht aan de actie geschonken. Merrita: "De fiets is echt essentieel voor Willy en we willen dit graag onder de aandacht brengen. Ik weet zeker dat er meerdere mensen zijn die het haar - net als wij - van harte gunnen." De fiets wordt samengesteld door Van Raam Varsseveld en de levering gebeurt via Harm Takke uit Dinxperlo. "Het streven is dat Willy in het voorjaar op haar eigen aangepaste blauwe fiets zit, want de kleur is ook al bekend. En als blijkt dat het moeizaam gaat, dan binden we Willy tijdens het Koningsfeest aan de tent vast zodat iedereen vanzelf gaat doneren", lachen de dames. Marianne Kleinhesselink: "Zonder gein, als blijkt dat het niet lukt gaan we een regeling treffen, maar die fiets gaat er komen. We hebben er alle vertrouwen in."
Waar een wil is
Als het op samenwerken aan komt kan Dinxperlo groot zijn. "Waar een wil is,…is een fiets voor Willy!" De dames hebben bewust niet voor het oprichten van een stichting gekozen. "Dat kost veel geld en dat geld willen voor de aanschaf van de fiets gebruiken. Bovendien is het een eenmalige actie. Zodra de fiets er is, hebben we ons doel bereikt. Aan de dystrofie van Willy kunnen we niks doen, maar deze actie kunnen we wel op poten zetten. Ze verdient het!".

Wie de actie voor een fiets voor Willy wil steunen, kan doneren op rekeningnummer: NL26RABO0308761936 ten name van W.G Wienholts-Hengeveld. Voor meer info en vragen kan worden gemaild met fietsvoorwilly@gmail.com.