Ted Kok en Rietje de Boer planten de treurwilg. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Ted Kok en Rietje de Boer planten de treurwilg. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Gemeente beloond met treurwilg

Vanwege zorg voor begraafplaatsen

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Woensdag werd op de begraafplaats aan de Varsseveldsestraatweg in Aalten een gouden treurwilg geplant door wethouder Ted Kok en Rietje de Boer, die de vrijwilligers vertegenwoordigde. De vrijwilligers waren een belangrijke reden dat de gemeente genomineerd was voor de Gouden Terebinth, die door de vereniging de Terebinth is ingesteld om waardering te tonen voor stichtingen, verenigingen, maar ook gemeenten, die zich uitzonderlijk inzetten voor het behoud van 'funerair erfgoed'. Oftewel met alles wat met begraven te maken heeft. Aalten won de prijs niet, maar de wethouder mocht als troostprijs een treurwilg in ontvangst nemen, die nog net in zijn auto paste zodat die ongeschonden Aalten kon bereiken.

Vrijwilligers
De gemeente was een van de drie genomineerden voor de prijs. Die waren gekozen uit vijftien aanmeldingen. "Wij hebben ons niet zelf aangemeld", zei Ted Kok. "Dat is door een van de vrijwilligers gebeurd." Die spelen een belangrijke rol bij het onderhoud van de begraafplaatsen, maar verzorgen er ook rondleidingen, zoals Rietje de Boer doet. De Joodse begraafplaats in Dinxperlo wordt onderhouden door een werkgroep onder de vlag van Dinxpers Belang en is daarvoor beloond met de erfgoedprijs van de gemeente. Voor de Joodse begraafplaats in Aalten is voor het onderhoud een intentieovereenkomst afgesloten met de ChristenUnie en het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap. Zij hebben afspraken met Estinea gemaakt, waardoor nu mensen met een beperking behulpzaam zijn bij het onderhoud. De grafheuvel aan het Nannielaantje wordt onderhouden door de in 2015 opgerichte Stichting Vrijwillig Landschapsonderhoud Achterhoek. Daarnaast heeft de gemeente vaste medewerkers voor het beheer van een aantal van de begraafplaatsen.

Wandelplek in stilte
De gemeente heeft de begraafplaatsen of delen daarvan in 2013 aangewezen als gemeentelijk monument, nadat de cultuurhistorische waarden waren geïnventariseerd door het Monumentenadviesbureau. De treurwilg is geplant op het oude Algemene Kerkhof, dat tegenwoordig de functie van stiltepark heeft waar een wandelingetje gemaakt kan worden. Daar worden alleen nog mensen begraven als ze bijgezet worden in een van de familiegraven. Deze begraafplaats is ontstaan in de late achttiende eeuw. Opvallend element vormt het baarhuisje. Bovenin de voorgevel bevindt zich een blinde nis met een zandloper en twee zeisen, symbolen van de dood en de eindigheid van het leven. In mei 2015 is er in het kader van de herdenking van 70 jaar bevrijding een gedenkzuil geplaatst, die de herinnering aan de Aaltenaren die in mei 1940 hebben gevochten op de Grebbeberg levend houdt. Zo heeft elke begraafplaats in de gemeente zijn eigen bijzonderheden.

Fietsroute
In de gemeente bestaan negen begraafplaatsen: twee algemene, een Joodse en een Rooms Katholieke in Aalten, een Algemene, Joodse en Rooms Katholieke in Bredevoort en een Joodse en Algemene in Dinxperlo. Daarnaast is er nog de grafheuvel aan het huidige Nannielaantje, waar burgemeester Stumph is begraven. Hij was burgemeester van 1811 tot 1818 en was om hygiënische redenen tegen begraven in de bebouwde kom. Daarom liet hij net buiten het dorp een particuliere begraafplaats aanleggen.
Voor wie meer wil weten over de geschiedenis en bijzonderheden van deze begraafplaatsen is er de boeiende fietsroute Langs de graven in de gemeente Aalten, die niet per se gefietst hoeft te worden, maar ook gewoon thuis gelezen kan worden. De route is voor een vriendenprijsje van één euro verkrijgbaar bij de VVV's in de gemeente.


AZSV in beker tegen Topklasser DVS '33

AALTEN - AZSV heeft zich na het nemen van strafschoppen geplaatst voor de laatste zestien van het KNVB-beker toernooi ten koste van DOS'37. In Vriezenveen bleef het na 90 minuten doelpuntloos en moesten penalty's de beslissing brengen. De Aaltenaren scoorden alle vijf strafschoppen, terwijl Lennard Mulderij de vierde strafschop over het doel van Kevin Swarthoff schoot. De Aaltense penalty's werden genomen door Tim Pothast, Stijn ter Haar, Niek te Veluwe, Freek Mulder en Rik van der Eerden.

Voor AZSV kregen Bram Rensing en Mart Schutten (twee keer) een goede mogelijkheid om de score te openen. Verder hadden beide keepers een rustige avond want DOS'37 kwam er sporadisch uit en produceerde slechts enkele gevaarlijke afstandsschoten waarvan er één boven op de lat eindigde. Na een goed begin van AZSV zonder te scoren kreeg DOS'37 wat meer ruimte en kort voor rust had dit team hun beste fase in de wedstrijd.
Ook na de rust zat AZSV wat beter in de wedstrijd. Tussen de 60e en 65e minuut gebeurde er van alles. Wout Kikkert kreeg de eerste gele kaart van de wedstrijd. Even later werd Jonathan Goosen om onduidelijke redenen nagetrapt door Dennis Broekate zodat DOS'37 met 10 man verder moest. Jonathan Goosen kreeg na dit tumult een gele kaart. Ondanks dat AZSV een man meer in het veld had viel de grootste kans voor DOS'37 te noteren maar gelukkig voor AZSV belandde de inzet van Lennart Mulderij op de lat zodat penalty's deze avond moest uitmaken wie de volgende ronde zou behalen.
In de achtste finales neemt AZSV het op 27 februari thuis op tegen DVS'33 uit Ermelo, dat momenteel achtste staat in de Topklasse Zaterdagamateurs.