Bennie Lammers, samen met Rikie Schuurman bij zijn kar. Foto: Frank Vinkenvleugel
Bennie Lammers, samen met Rikie Schuurman bij zijn kar. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Vrijwilliger v/d week: Bennie Lammers

DINXPERLO - Deze keer belichten we een hele speciale vrijwilliger. Wie kent hem niet, Bennie Lammers uit Dinxperlo? Als je hem tegenkomt is het vaak: "Goeiedag,…alles goed?" De bijna 79-jarige Bennie woont al weer heel wat jaartjes in een aanleunwoning aan de Emmastraat en doet dagelijks vrijwilligerswerk bij Careaz Dr. Jenny. Voor de goedlachse Bennie kwam het bezoek van de krant als een grote verrassing. Vol overgave vertelt hij over zijn vrijwilligerswerk.

Door Waltraud Wensink

Oud papier ophalen
Bennie: "Ik woon alweer heel wat jaren hier in deze aanleunwoning. Ik heb eerder bij de Hacron gewerkt en toen ik met de VUT ging werd me gevraagd of ik het niet leuk vond om vrijwilligerswerk in het rusthuis te doen. Ik ben daar toen gaan vragen en ik kon ook beginnen. In het begin deed ik dat samen met Jan Veldhuis en later met Jos. Achter 't raam zitten kan ik altijd nog en zo lang ik iets kan, wil ik dat ook nog doen. Iedere dag haal ik oud papier op bij de mensen die bij Dr. Jenny wonen. Ze zetten dat iedere dag voor de deur klaar en ik haal dat op. Ook haal ik iedere dag vuilnis op. Dat doe ik met mijn eigen karretje. Dat karretje heeft Jan Veldhuis speciaal voor me gemaakt en dat staat altijd voor mij klaar onder de trap van het rusthuis."

Inmiddels kent bijna iedereen Bennie. "De mensen zijn wel blij met mij en ze doen ook altijd erg aardig tegen mij. Het vrijwilligerswerk wat ik hier doe is ook erg leuk. Zo kom ik mooi onder de mensen. En dan ga ik daarnaast nog halve dagen naar de dagbesteding. Daar kan ik dan bijvoorbeeld een potje kaarten", vertelt Bennie enthousiast. Natuurlijk hoeft Bennie niet altijd alleen maar te werken, hij krijgt ook de nodige vrije dagen. "Maar op tweede paasdag ben ik toch nog maar even rond geweest, anders zitten ze met zo veel papier" zegt Bennie. Bennie is ook nog lid van de Vrienden van Dr. Jenny en helpt dan bij allerlei activiteiten die ze organiseren. Bennie: "ik mag altijd helpen bij de boekenmarkt en ook bij de rommelmarkt." Zo is er altijd wel iets te doen waar hij bij betrokken wordt.
Omgeving
Bennie doet het allemaal hartstikke goed in zijn aanleunwoning en kan nog prima zelfstandig wonen. Dat is echter voor een groot deel ook te danken aan de enorme inzet van de mensen die Bennie om zich heen heeft. Zo hebben Johan en Rikie Schuurman het mentorschap op zich genomen en helpen ze hem bij de financiën. Ook doen Rikie en Johan heel veel andere zaken rondom Bennie.

Rikie: "Wij kennen Bennie al heel erg lang en wij hebben ook de bewindvoering op ons genomen. Bennie paste vroeger al op onze kinderen toen ze nog jonger waren en ook op de honden. Hij heeft de nodige verhuizingen achter de rug en we zijn altijd bij het wel en wee van Bennie betrokken geweest. Dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Ik help hem bij de was en een stukje huishoudelijk werk en we kopen samen zijn kleding. Als er iets bijzonders moet gebeuren kan hij ook bij ons terecht. We doen het echter met alle liefde en hoeven daar niet zo zeer een pluim voor te hebben. Voor ons is dat al zo gewoon dat we dit doen. Wat we nog kunnen doen we dan ook. Maar Bennie krijgt naast ons, ook nog hulp van anderen."

Bennie vult aan: "Ik mag altijd met Gerrie Tuenter naar het voetbal van SVD en Gerrie Lammers neemt me mee naar het kerkelijk centrum. Ook ben ik nog lid van de 'vriendinnenclub' van Con Spirito. Ja, zo heet dat nu eenmaal. Zo kom ik mooi overal", lacht Bennie. Aansluitend spreekt Rikie ook haar waardering uit over de Schutterij. "Ze betrekken hem altijd overal bij en hij geniet daar ook enorm van. Hij gaat ook naar verschillende vergaderingen, waar ze hem voor uitnodigen." Haar man Johan vult lachend aan: "Als hij zin heeft en het niet regent!"

En zo is Bennie mooi druk iedere dag en heeft een prachtig netwerk om zich heen dat hem ondersteunt bij het zelfstandig wonen.

Benny: "Zo lang ik dit allemaal nog kan, wil ik het ook blijven doen. Ik woon hier mooi en als ik ooit minder kan, dan hoop ik dat de thuiszorg hier kan komen want ik vind het fijn hier." En vol trots poseert hij met zijn mooie kar voor de foto in de krant.