Team Kruidenier geeft een demonstratie. Foto: PR
Team Kruidenier geeft een demonstratie. Foto: PR Foto: Lydia ter Welle

Demonstratie vistechnieken

DINXPERLO - Het team Kruidenier geeft op 24 april een demonstratie van verschillende vistechnieken. Vanaf half tien zijn belangstellenden welkom bij hengelsportvereniging De Voorn, De Kolk 1 in Dinxperlo.

Het team begint met uitleg over de fijne kneepjes van de voorbereiding. Een daarna komen onder andere verschillende vismethoden met de vaste hengel, de presentatie van aas en het bereiden van voer aan de orde. Ook kan men te weten komen wat de geheimen zijn het feedervissen, matchvissen of methodfeedervissen. De teamleden zullen u graag uitleggen hoe zij het meeste succes hebben.


Boerderijnamen weer in beeld op Sinderen

SINDEREN - In het Buurtschapshuis in Sinderen vindt vrijdag 22 april vanaf 19.00 uur de presentatie plaats van boerderijnaamborden en de Boerderijnamenroute.

De vereniging voor het Sinderens Belang heeft in 2011 een Dorpsplan Sinderen en omstreken gemaakt voor en door bewoners. Eén van de punten die in het plan naar voren kwamen was de wens om boerderijen die vanouds al namen hebben gehad, weer zichtbaar terug te brengen. Dit is een stukje cultuurhistorie en maakt het dorp persoonlijker.

Het idee van het noemen van de boerderijnamen is ingediend bij de Stichting Plattelandsraad Oude-IJsselstreek en werd beloond met een bedrag van €750.

Voor de uitvoering van het plan is in 2015 door Sinderens Belang een werkgroep in het leven geroepen die aan de slag ging. Het gaat vooral om huizen en boerderijen die zo ver van de openbare weg liggen dat de naam op de gevel niet leesbaar is.

Het is de bedoeling bij de inrit een bord te plaatsen met de naam en bouwjaar van het pand. Er zijn inmiddels 60 aanmeldingen binnen gekomen, zodat het plan een groot succes is geworden.

Langs deze boerderijen is door een andere werkgroep samen met St. Achterhoek Toerisme en Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW een fietsroute uitgezet. Daarbij is een heleboel informatie beschikbaar over de boerderijen, het boerenleven en oude gebruiken op het platteland.

Deze route en de informatie is gebundeld en gepresenteerd in een aantrekkelijk cultuurhistorisch boekje, bedoeld voor inwoners van de streek, recreanten en toeristen, onder de noemer van 'Beleef Sinderen!'.

Op de website van Sinderens Belang is een link naar deze achtergrond informatie via een QR-code achterop het boekje. Op die manier kunnen mensen heel makkelijk de link www.sinderen.com/landleven op de website opvragen.

In het routeboekje van 12 pagina's, is een overzichtskaartje, de routebeschrijving, enkele tips voor horeca onderweg en achtergrondinformatie over de boerderijen opgenomen, verder oude gebruiken in het boerenleven en het landschap.

Het routeboekje sluit qua vormgeving aan bij de stijl van de Achterhoek.


www.sinderen.com/landleven