Aandachtig wordt er geluisterd naar één van de inleiders. Foto: Frank Vinkenvleugel
Aandachtig wordt er geluisterd naar één van de inleiders. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Dinxperlo: groot genoeg om sterk te zijn, klein genoeg om te verbinden

DINXPERLO - Ruim 60 mensen bezochten donderdag 14 april de eerste bijeenkomst van Dinxper Doet in het Kulturhus. Jan van der Horst, directeur van IKC de Bosmark én inwoner van Dinxperlo, leidde de avond en nodigde wethouder Henk Wiltink van de gemeente Aalten uit voor het openingswoord.

Door Iris Jansen

Wiltink, die onder andere participatie in zijn portefeuille heeft, benadrukte hoe belangrijk het is dat burgers zelf een leefbare omgeving scheppen. "De inwoners weten zelf het beste waar behoefte aan is en wat er moet gebeuren om hun dorp of gemeenschap bruisend te houden. De gemeente zal waar het mogelijk is dit faciliteren en ondersteunen."

Voordat Van der Horst de volgende sprekers introduceerde, gaf hijzelf een voorbeeld van het bundelen van krachten: "Ik kwam toevallig in gesprek met iemand van Estinea wat ertoe geleid heeft dat nu twee cliënten op De Bosmark werken. Een goed voorbeeld van elkaar vinden, obstakels uit de weg ruimen en nieuwe mogelijkheden ontwikkelen. Door samen te werken ben je ook samen sterk."

Pitches
Vier sprekers van verschillende succesvolle initiatieven vertelden hun ervaringen. Patrick Frencken, voorzitter van de zorgcoöperatie Barlo, een gemeenschap van 600 inwoners, vertelde dat grote successen van samenwerken veelal zitten in kleine dingen: samen eten koken, boodschappen doen, de krant voorlezen. "In Barlo zijn nu 248 mensen lid, waaronder 100 vrijwiligers. Er is zelfs een oppascentrale waar elf jongeren tussen de twaalf en achttien jaar oppasdiensten aanbieden. Hiervoor hebben ze een cursus gevolgd en zijn nu gecertificeerd. Zo zijn er 'zorgmaatjes', en een duofiets van Figulus. Mensen zijn blij zorg te kunnen vragen en de anderen blij om zorg te kunnen bieden."

Simone Pastoors van de Stadskamer uit Doetinchem legde de nadruk op het vormgeven van een dagbesteding. "Iedereen kan met een idee komen waardoor het mogelijk is om andere mensen een levensinvulling te geven en heel belangrijk, om hen uit hun isolement te halen."

Steffan Rexwinkel van Figuus Welzijn benadrukte dat jong en oud veel voor elkaar kunnen betekenen in een gemeenschap. Mevrouw Bruins vertelde haar ervaring: "Vroeger was ik zelf heel lang vrijwilligster bij de Zonnebloem. Nu heb ik zelf af en toe hulp nodig, en ben ik blij wanneer een jong iemand zich wil inzetten om mij te helpen met klusjes in huis." De 14-jarge Icallin vertelde over haar inzet bij de spelletjesavonden."Het is altijd erg gezellig en geeft een goed gevoel om mee te helpen. Bovendien leer je ook veel van oudere mensen."

Als laatste spreker kwam Annette Augustijn van de Sesam Academie aan het woord. "Onze stichting beschikt over 80 hoogopgeleide vrijwilligers die burgerinitiatieven en verenigingen ondersteunen. Doordat gemeenten een kleine kostenvergoeding betalen, is het mogelijk voor elke vereniging of vrijwilligersorganisatie onze hulp in te schakelen. Op dit moment loopt er bijvoorbeeld een workshop voor verenigingen en stichtingen in Aalten over fondsenwerving."

Vervolg
Rob Gerritsen, een van de initiatiefnemers, nodigde de aanwezigen uit om in groepjes hun wensen kenbaar te maken en te bespreken. "Deze opmerkingen zullen dan worden geïnventariseerd om de wensen en problemen in Dinxperlo inzichtelijk te maken. Ik kan al wel zeggen dat er heel veel materiaal bij zit waarmee we aan de slag kunnen. Geweldig dat zoveel mensen zijn gekomen om daadwerkelijk ook deel te nemen aan ons initiatief. Vanuit huis roepen dat het allemaal niet goed gaat heeft weinig zin en effect. We moeten nu daadwerkelijk aan de slag om Dinxperlo niet te laten wegkwijnen."

Op maandag 18 april krijgt deze bijeenkomst een vervolg om 12.00 uur in het Kulturhus.
Iedereen wordt van harte uitgenodigd om aan te schuiven. Wanneer mensen nog met ide?en of opmerkingen willen komen, kunnen zij mailen naar dinxperdoet@hotmail.com.
Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Steffan Rexwinkel via telefoonnummer 0315-655282.