SnuffelCollege op 't Warmelinck, met Flikka in de hoofdrol. Foto: Iris Jansen
SnuffelCollege op 't Warmelinck, met Flikka in de hoofdrol. Foto: Iris Jansen Foto: Iris Jansen

SnuffelCollege op 't Warmelinck

IJZERLO - De kinderen van groep 1 en 2 van Daltonschool "t Warmelinck in IJzerlo hebben de afgelopen weken kennisgemaakt met Flikka, de 11-jarige IJslandse hond van Sylvia Kleijn uit Aalten. Sylvia is sinds zes jaar vrijwilligster bij de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren, een van de oudste dierenwelzijnsorganisaties van Nederland.

Door Iris Jansen

Koningin Sophia, de eerste vrouw van de Nederlandse koning Willem III, gaf in 1867 haar naam aan deze stichting. Zij was zeer begaan met het lot van de trekhonden en de cavaleriepaarden en trok bovendien ten strijde tegen de jacht. In de huidige tijd richt de Koningin Sophia-Vereeniging zich naast bescherming van dieren ook op het geven van voorlichting over gedrag, aanschaf, opvoeding en gezondheid van huisdieren. Het SnuffelCollege is een van de projecten met een veilige omgang tussen kind en hond als doelstelling.

Lessen
Dat de komst van Sylvia en Flikka niet alleen maar als een leuke invulling van de dag wordt gezien, blijkt wel uit de serieuze voorbereidingen en de tijd die door de school in het project wordt geïnvesteerd.
Leerkracht Willy Wassink vertelt: "Vooraf zijn we onder andere bezig met het prentenboek 'Anton en Harley op stap'. Met dit speciaal voor kleuters gemaakte boek wordt uitgelegd wat een hond wel en niet graag wil, maar ook hoe een hond het gedrag van kinderen kan opvatten. Aansluitend komen dan drie sessies, waarvan twee met hond".
Directeur Mieke Hebbink benadrukt het belang van het SnuffelCollege: "Sylvia en Flikka komen met regelmaat naar onze school. Het is belangrijk dat kinderen al vroeg leren omgaan met honden. Dit jaar hadden we twee kinderen die bang waren voor honden. Dan zijn deze weken heel nuttig. Het haalt misschien niet alle angst weg, maar door er over te praten kan dat net het scherpe randje weghalen. Ik kan het elke school aanraden om zo'n SnuffelCollege aan te vragen."

Toestemming
Netjes op een rij gezeten verwelkomen de peuters Sylvia en Flikka, die voor dit werk gecertificeerd is. Sylvia herhaalt wat er allemaal over honden is geleerd, maar het belangrijkste is dat je eerst toestemming moet vragen óf de hond wel geaaid mag worden.
Sylvia: "Wanneer je kinderen leert eerst hun begeleider en dan de hondeneigenaar te vragen of de hond geaaid mag worden, kan al veel leed voorkomen worden. Helaas letten veel hondenbezitters ook niet altijd op de situatie en kan het gebeuren dat in een onbewaakt ogenblik de hond van zich afbijt. Door het vragen bouw je een zekerheid in."

Dan is de tijd gekomen dat Flikka aan het werk mag. De kinderen staan te popelen om te laten zien wat ze hebben geleerd. Met ernstige gezichten wordt er geaaid, geborsteld en achter de oren gekriebeld. Enkele kinderen laten zien hoe ze toestemming moeten vragen wanneer ze een hond willen aanraken. Tenslotte laat Flikka haar kunsten zien in het opsporen van een brokje.

Sylvia:"Het is belangrijk om de hond ook los van de riem te zien. Elke hond vindt het leuk om te spelen, dus de kinderen moeten ook een hond in actie zien. Dat wekt ook respect op want een hond is een slim dier en kan dingen opzoeken en stokken terugbrengen. Zo krijg je een speelse interactie met een hond."

Diploma
Dan is het tijd om afscheid te nemen. Sylvia, die ook hondeninstructrice is in Winterswijk en Flikka vanaf pup heeft opgeleid, is onder de indruk hoe de kinderen samen met hun juffrouw aan dit project hebben gewerkt. Tot slot vertelt Sylvia: "Honden zijn er niet alleen voor gezelschap, maar er zijn ook honden die een echte baan hebben zoals politiehonden, speurhonden, bewakingshonden, reddingshonden en hulphonden. Dat is het bijzondere aan honden; ze kunnen ook mensen helpen en levens redden."
De kinderen krijgen hun diploma uitgereikt en Flikka nog een laatste aai.


www.sophia-vereeniging.nl