Drie leden van de Sociale Raad Aalten: Nico Huntink, Ellen te Winkel en Ineke Weerkamp. Foto: Peter Brethouwer
Drie leden van de Sociale Raad Aalten: Nico Huntink, Ellen te Winkel en Ineke Weerkamp. Foto: Peter Brethouwer Foto: Peter Brethouwer

Sociale Raad Aalten stelt
belangen van burgers centraal

AALTEN/DINXPERLO – Sinds 1 januari 2015 is de naam van de WMO-Raad gewijzigd in de Sociale Raad Aalten. Voor deze nieuwe naam is gekozen, omdat het kabinet ingrijpende wetswijzigingen heeft doorgevoerd in het sociale domein. Daardoor is de verantwoordelijkheid van de gemeente om haar burgers maatschappelijk te ondersteunen toegenomen. De taak van de Raad veranderde ook. Nico Huntink (voorzitter SR), Ellen te Winkel (lid werkgroep Jeugd) en Ineke Weerkamp (lid werkgroep WMO) vertellen over het werk en het doel van de Raad.

Door Peter Brethouwer

De Sociale Raad bestaat op dit moment uit veertien leden en is een vertegenwoordiging van burgers van de gemeente Aalten die een binding hebben de doelgroepen in het sociale domein.

De Sociale Raad is een onafhankelijk orgaan, verdeeld in drie werkgroepen: Jeugd, Participatie en WMO. De Raad houdt toezicht op het gevoerde beleid en geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college van B&W op bestaand en voorgenomen beleid op deze drie gebieden.

Veranderingen
Weerkamp: "Het is voor steeds meer mensen bekend dat per 1 januari 2015 de overheid een heel aantal taken op gebied van zorg en welzijn heeft overgedragen aan de gemeenten. De uitvoering van de Jeugdzorg en de Participatiewet zijn nu samen met een deel van de zorgtaken de verantwoordelijkheid geworden van de gemeenten. De algemene gedachte is dat de gemeente dichter bij haar burgers staat dan de overheid en dus beter weet welke behoeften er zijn en daar beter op in kan spelen. Verder kan zij deze taken goedkoper uitvoeren. De maatschappelijke ondersteuning van de burgers is dus meer de verantwoordelijkheid van de gemeenten geworden."

Voorzieningen
Naast goede en toegankelijke voorzieningen, zoals een sporthal of wijkcentrum of diensten zoals huishoudelijke verzorging en een loket waar burgers informatie en advies kunnen krijgen, moet de gemeente nu ook deze voorzieningen bieden aan mensen met een (verstandelijke) beperking of bijvoorbeeld mensen met chronische ziekten. Burgers moeten daardoor zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en zelf de regie voeren over hun leven.

'Er wordt serieus geluisterd naar de Raad'

Te Winkel: "Vroeger was alles veel meer vanzelfsprekend. Tegenwoordig wordt meer zelfredzaamheid en zelfstandigheid van de burger verwacht. Er wordt gekeken naar wat mensen nog wel zelf kunnen en in samenspraak met de burger wordt de benodigde zorg vastgesteld. Wij zien er op toe dat de mensen die echt zorg op welk gebied dan ook nodig hebben, die ook krijgen, maar het is gewoon geen automatisme meer."

Belang van de burger
"Doordat de verantwoordelijkheid van de gemeente zo enorm is toegenomen is ook de taak van de Sociale Raad omvangrijker en zwaarder geworden," stelt te Winkel. "Een groot deel van het budget van de gemeente gaat naar deze taken en als Raad willen we daarom een actieve rol spelen en invloed uitoefenen op het beleid dat de gemeente wil voeren. Wij kijken actief of de gemeente de taken goed uitvoert. Neem bijvoorbeeld de Regiotaxi. Dit neemt de gemeente ook voor haar rekening. Wordt dit goed opgepakt? Blijft iedereen mobiel?"

Controleren en verbeteren
Weerkamp vult aan: "Voor ons staat altijd het belang van de burger centraal. Is het beleid dat de gemeente voert goed voor de burger? Kan iedereen, met of zonder beperking, meedoen in de samenleving en vallen er geen mensen buiten de boot? Het is niet zo dat we individuele problemen of klachten van burgers behandelen, maar iedereen krijgt de gelegenheid tot inspraak. We willen het systeem controleren en structurele verbeteringen tot stand brengen. Nu wordt er nog weleens ad-hoc gereageerd."

"Het is mooi om te merken dat er een goede samenwerking is tussen de gemeente en de Raad. Er wordt serieus geluisterd naar en gevraagd om adviezen van de Raad," vertelt Huntink. "Dit vraagt om een proactieve houding van de leden van de Raad. Het laat zien dat je als burger ook invloed kan hebben op het beleid van de gemeente. Juist op die zaken waar velen van ons mee te maken hebben of mee te maken gaan krijgen."

Contact met achterban
Huntink vervolgt: "En omdat we daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen op dit beleid en dus een belangrijke rol spelen tussen de burger en de gemeente, is het ook belangrijk dat wij als Raad weten wat er bij de burger leeft. Want wij vertegenwoordigen de achterban bij de gemeente. Wij zijn als het ware de spreekbuis van de burgers. Daarom organiseren we ook bijeenkomsten, waarin we in gesprek willen met de burgers. De eerstvolgende bijeenkomst, ook wel cliëntenraadpleging genoemd, is op maandag 6 juni in gebouw Elim. Iedereen is van harte welkom."

Te Winkel: "En verder blijven we op de hoogte van ontwikkelingen door informatiebijeenkomsten bij te wonen, denk daarbij aan de ontwikkelingen rondom Figulus. Dit zijn allemaal belangrijke zaken voor de burgers"

Nieuwe leden gezocht
Per 1 september 2016 is de Raad op zoek naar drie nieuwe leden, omdat de zittingsperiode van drie zittende leden afloopt.

Huntink: "Drie leden nemen afscheid en we zijn dus op zoek naar mensen die het zin hebben om actief mee te denken in de Raad en die feeling hebben met één van de drie domeinen. We willen graag een afspiegeling zijn van de samenleving en dat is op dit moment behoorlijk gewaarborgd. We missen eigenlijk nog een jeugdig iemand. Geïnteresseerden kunnen informatie inwinnen bij onze secretaris, Anne-Marie Bröker."


www.socialeraadaalten.nl

Afbeelding