George Donkersloot, op de plek waar hij 2011, bij de start van Dinxperwick, ook op de foto ging. Foto: Frank Vinkenvleugel
George Donkersloot, op de plek waar hij 2011, bij de start van Dinxperwick, ook op de foto ging. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Vrijwilliger van de week: George Donkersloot

'Je leert van vrijwilligerswerk, altijd'

Door Karin Stronks

DINXPERLO – In de rubriek Vrijwilliger van de week komt dit keer George Donkersloot aan het woord. De 70-jarige inwoner van Dinxperlo geeft aan dat hij zich 'niet zo'n vrijwilliger' voelt. "Ik ben pas na de VUT, veertien jaar geleden, begonnen met vrijwilligerswerk, maar dan op een wat alternatieve manier, meer projectmatig. Als er zich iets voordoet dan help ik, als ik ergens tegenaan loop dan onderneem ik iets. Het is niet zo dat ik jarenlang bij één vereniging of instantie blijf...", vertelt Donkersloot bescheiden. Hij vervolgt:"Ik barst van de vrije tijd dus ik help! Het is gewoon leuk om mensen te helpen. Bovendien leer je van vrijwilligerswerk, altijd!"

Dinxperwick
In 2011 lagen er plannen om een reusachtig grintgat te realiseren, net over de grens. George Donkersloot was daar tegen en richtte samen met een aantal mensen Dinxperwick op. Hij legt uit: "In beginsel is Dinxperwick ontstaan om te protesteren tegen het grintgat maar nu dat project niet doorgaat wordt er veel aandacht besteed aan samenwerking over de grens. Dinxperwick kent geen grenzen, het is een Nederlands - Duitse vereniging. Onze voorzitter Werner Brandt pakt dat heel goed op. We maken ons onder meer sterk voor het leren van elkaars taal. Dus: leer Duitsers Nederlands en zorg dat Nederlanders Duits leren."

Joodse begraafplaats
Een ander project waar George Donkersloot zich voor heeft ingespannen is het renoveren van de joodse begraafplaats in Dinxperlo. Het joodse kerkhof lag er verpauperd bij en door een samenwerking met meerdere partijen is de begraafplaats in ere hersteld. "De joodse begraafplaats ligt er nu weer in goede staat bij. Met vereende krachten hebben we het kerkhof opgeknapt en in 2013 heeft de werkgroep van Dinxpers Belang voor het renoveren van de joodse begraafplaats de Monumentenprijs gewonnen. Er is daarnaast een lesprogramma ontwikkeld over de geschiedenis van joodse inwoners van Dinxperlo", vertelt Donkersloot enthousiast.

Maatschappelijk werk
Donkersloot heeft zich ook op sociaal gebied verdienstelijk gemaakt. Hij werkte een aantal jaren op de gesloten afdeling van Careaz Dr Jenny bij dementerende ouderen waar hij onder andere kookte voor een groep cliënten. Via Sensire kwam George in aanraking met maatschappelijk werk, hij begeleidde gezinnen die in de problemen zaten.

Hij zegt: "Door dit werk heb ik veel geleerd over gastvrijheid. Het gezin waar ik regelmatig kwam had het zo moeilijk maar ik werd altijd warm verwelkomd met een lekkere maaltijd! Ik kwam om iemand Nederlands te leren maar er kwamen allerlei taken bij. Ook hielp ik mensen in huishoudens om een administratie bij te houden en weer anderen begeleidde ik bij het schoonmaken van de woning."

Vakantiepark
De Dinxperloër vervolgt:"Eén van mijn leukste vrijwillige werkzaamheden was het onderhoud plegen bij vakantiepark l'Accolade Oléron voor mensen met een beperking in Frankrijk. Daar verrichten we met een groepje allerhande voorkomende werkzaamheden zoals schilderwerk. Alle voorzieningen daar zijn geschikt voor mensen met een beperking, rolstoelers kunnen zelfs in het zwembad. Dat was echt een prachtige ervaring, zo mooi om te zien hoe deze mensen een vakantiegevoel wordt gegeven. Je leert van vrijwilligerswerk, altijd."