Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Twee hectare bos aangeplant in Suderwick

SUDERWICK - Tussen de Keupenstraat en de Osterhofweg wordt twee hectare weide- en akkerland met bomen en struiken aangeplant om zodoende een afwisselender landschap te krijgen. Bovendien komt dit ten goede aan flora en fauna.

Door Iris Jansen

Ruim dertig jaar geleden al opperde Kurt Steffens het idee om enkele hectares grond rond de oude famileboerderij Osterhof aan de Osterhofweg als bos aan te planten. Helaas is Steffens in 2000 overleden maar nu hebben zijn vrouw Erika en dochter Melanie dit plan ten uitvoer gebracht.

Landschap herstellen
Melanie:"Historisch gezien wordt daarmee het landschap weer een beetje in oude luister teruggebracht. Op oude landkaarten kun je zien dat tot aan de 19e eeuw een groot gebied langs de grens met de Aaltenseweg en Boesveldsedijk uit bos bestond. Doordat er meer weiden voor vee nodig waren en door de grote ruilverkavelingen in de jaren '60 van de vorige eeuw is veel bos en struikgewas verdwenen. Suderwick was eigenlijk een totaal kaal gebied geworden. De stad Bocholt is toen begonnen met het aanplanten van lanen. De Heimatverein, die is opgericht in 1951, doet veel aan landschaps- en natuurbehoud en is al jarenlang bezig met het aanplanten van bomen en struiken. We hebben dan ook hen om raad gevraagd hoe we dit moesten aanpakken

Maatje te groot
Johannes Hoven, voorzitter van de Heimatverein:" Voor ons was dit project een maatje te groot, maar we konden de familie Steffens wel helpen om dit mooie plan te verwezenlijken. Eerst moesten de bovengrondse stroomleidingen worden verwijderd en ondergronds worden gebracht. In samenwerking met het Bocholtse elektriciteitsbedrijf BEW, de Telecom en de stad Bocholt is dat feilloos verlopen. De Kreis Borken heeft de kosten van de bebossing op zich genomen op voorwaarde dat het bos in deze hoedanigheid moet blijven bestaan. Het lager gelegen gedeelte achter de boerderij sluit mooi aan op het 'Aurillac-bos' dat de Heimatverein dertig jaar geleden met een jeugdgroep uit het Franse Aurillac, een partnerstad van Bocholt, heeft aangelegd."

'Met de aanplant is 't kringetje rond'

Melanie: "In het lagere gedeelte is ook een kikkerpoel aangelegd; die was eigenlijk al van nature ontstaan.
Naast veertien fruitbomen worden er 36 volwassen bomen, waaronder lindebomen voor de bijen geplant. En daarnaast nog 4.185 stuks jonge bomen en struiken. Bovendien krijgt het terrein voor de boerderij een bloemenwei, voor insecten en vlinders. Voorlopig moet een hekwerk de jonge aanplant beschermen tegen het wild, dat veel schade kan aanrichten."

Historie
Hoven: "Historisch gezien heeft de Osterhof altijd al te maken gehad met hout. In een bericht uit 1567 kun je lezen dat in Suderwick veel hout is gekapt wat naar de Osterhof werd getransporteerd. Vandaar is er toen zelfs hout vervoerd naar Doesburg voor de bouw van een lepraziekenhuis. Het fungeerde dus als overslagplaats. Het zou nu te ver doorvoeren om de hele geschiedenis te vertellen van deze door de eeuwen heen belangrijke boerderij, ook wel bekend staand als Prinzenhof, omdat de boerderij en de gronden in de 17e eeuw tot het bezit van Prins Willem III van Oranje-Nassau behoorde.

Melanie: "Na de 'Willem III'-periode, is de boerderij met de landerijen in ons familiebezit gekomen. Wij zijn nu de vijfde generatie. Leuk dat we na zoveel eeuwen weer het kringetje rond hebben."