Hanst te Beest en Gerard Kemper halen herinneringen op aan Red Eye. Foto: PR
Hanst te Beest en Gerard Kemper halen herinneringen op aan Red Eye. Foto: PR Foto: Foto: PR

'Vergeten' band Red Eye

DINXPERLO - Opnieuw een band te gast in de studio van Dinxper FM met Gerard Kolenbrander als presentator. Onder de noemer vergeten bands is de blues/rock band Red Eye te gast. De benaming 'vergeten bands' gaat ook bij deze band niet helemaal op. De heren van Red Eye hebben herinneringen genoeg aan deze geweldige tijd, getuige de mappen vol met foto materiaal en hun verhalen. Gerhard Kemper en Hans te Beest lichten aan de keukentafel graag het een en ander toe.

Door Waltraud Wensink

Hans en Gerhard Kemper uit Dinxperlo, Hans te Beest uit De Heurne, Henry Smit uit Bredevoort en Heidi Kraan uit Doetinchem: samen traden ze op als Red Eye. Gerhard Kemper, gitarist en ook bekend als de artistieke gitaarbouwer, woont inmiddels in Aalten. Gerhard: "Mijn vader en oom waren enorm muzikaal en hebben dit ook overgebracht op ons. Het zit ons in het bloed. We hebben in '78 de band Wonderfools opgericht met onder andere Hans te Beest (drums) en mijn broer Hans Kemper (gitaar). Door de jaren heen hebben we met meerdere blues/rockers mogen spelen. Iedereen had hierin een waardevolle rol op wat voor manier dan ook. De Wonderfools was een voorloper van Red Eye."

'Alleen al van 't kijken naar die piano kreeg je een hernia'

Red Eye
Hans te Beest vertelt: "We wilden met Red Eye graag veel en overal optreden. En dat lukte ook. Als er eens geen optreden gepland stond, gingen we gewoon een aantal kroegen af en dan kregen we de agenda wel weer vol. We hebben met geweldige mensen samen mogen spelen. Zo was daar Alfred Boerman uit Dinxperlo die onze band naar een hoger level heeft gekregen. Hij speelde piano, maar schreef en zong ook prachtige nummers. Daar konden we nog heel wat van leren. Mede door hem zijn we gegroeid als muzikanten. Deze formatie heeft geen stand gehouden. We hebben samen gespeeld tot aan Speculaaspop bij Ivarca. We zijn wel op een prettige manier uit elkaar gegaan."

Gerhard: "We sjouwden een nieuwe piano voor hem mee naar optredens. Eentje die zo zwaar was dat je alleen al door er naar te kijken, een hernia opliep..."

Creatieve brein
Hans Kemper was volgens zijn broer en Te Beest het creatieve brein, en de beste van de band. In een telefonische reactie zegt Hans Kemper, nu notaris in Rotterdam, hierover: "Of dat nou klopt, weet ik niet, maar Red Eye was het mooiste wat er was. Ik heb het met heel veel overgave gedaan en wil dit ook nooit vergeten. Het was een geweldige tijd." Hans en Gerhard beamen dat. "Het was een prachtige tijd. Dat blijkt wel: Hans wekelijks vanwege Red Eye vanuit Rotterdam naar hier."

Rode draad
Een speciaal persoon liep wel als een rode draad door hun carrière. Gerhard: "Dan hebben we het over Harrie Somsen oftewel 'the Joker'. Hij was aanwezig bij al onze hoogte- en dieptepunten om het maar even zo te zeggen en speelde met regelmaat ook mee. Harrie wilde er voor zorgen dat heel Duitsland aan onze voeten zou komen te liggen."Dat is niet helemaal gelukt, maar er valt veel te vertellen aan anekdotes rond Harrie.

'Een drelle gas'
Hans te Beest: "Dieptepunten hebben we eigenlijk helemaal niet gehad. De sfeer was altijd goed in de band en het oefenen was altijd weer een happening. Ik zag dat echt als een 'aovendjen uut' en vond het fantastisch." Hij vervolg: "Zo hebben we een concert gehad waarbij we op het podium heel grote lange sigaren met onze eigen sigarenbandjes rookten. De hele zaal kleurde blauw van de rook: letterlijk een dampend optreden.."

"Ook het optreden toen Peter van Giersbergen kampioen werd met zijn motor. Hij kwam met zijn motor in de zaal en gaf 'een drelle gas', dat de sporen nu nog zichtbaar in de parketvloer zijn gebrand", lachen de beide heren. "En onze zangeres Heidi Kraan moet ook zeker genoemd worden .Een geweldige zangeres die samen met Henry voor prachtige compilaties zorgde. We maakten echt indruk op de werkplek van Heidi in Dr Jenny in Dinxperlo met onze 'rollator blues'."

'Dieter und Ingrid'
En dan komen de verhalen los: over de vaste fans, Dieter und Ingrid, op wiens feesten ze telkens weer werden uitgenodigd om te spelen. En de eerste Blues Night in Westendorp, hun optreden bij de Rekkense Instellingen, muzikaal hoogtepunt boven de toenmalige Heto toen Nederland Europees kampioen werd. Herinneringen waar je een boek vol mee kan schrijven.

Ze zijn nog lang niet uitverteld en doen dat nog weer op vrijdag 6 mei op www.DinxperFM.nl , in het programma The power of the Blues and Beyond, tussen 20:00 en 22:00 uur.