Steef Rietbergen spreekt de aanwezigen toe. Foto: Ben Maandag
Steef Rietbergen spreekt de aanwezigen toe. Foto: Ben Maandag Foto: Ben Maandag

Weekendje uit voor verzorgers 'bleekneusjes'

DINXPERLO/ROTTERDAM – Ben en Alie Maandag maakten deel uit van een groep mensen die onlangs op uitnodiging een fijn weekend beleefden in Rotterdam.

Door Karin Stronks

In diverse bladen stond een tijd geleden een oproep aan nazaten van gastgezinnen die in de Hongerwinter kinderen uit Rotterdam hadden opgevangen. Rotterdammer Steef Rietbergen vond het hoog tijd dat deze mensen eens een bedankje zouden krijgen in de vorm van een weekend Rotterdam. De grootouders van Ben Maandag, Bernard en Drika Houwer, hebben in de Hongerwinter twee broertjes uit Rotterdam onder hun hoede genomen, daarom hebben Ben en Alie Maandag zich aangemeld bij de organisatie. De Dinxperloërs beleefden een geweldig mooi weekend. Zoals Alie het pakkend omschrijft: "Er woei een nare kille wind maar het was een heel warm weekend…"

'Er woei een nare kille wind, maar het was een warm weekend'

Bleekneusjes
In de Hongerwinter hebben mensen uit Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland stadskinderen opgevangen. Bleekneusjes werden deze kinderen genoemd. Totaal ondervoed, vaak na dagenlang lopen of fietsen op rijwielen met houten banden dwars door het oorlogsgeweld kwamen de stadskinderen aan bij gastgezinnen. Ben Maandag: "Eén van de broertjes die bij mijn grootouders van moeders kant arriveerden was er zo slecht aan toe dat gevreesd werd voor zijn leven. Maar hij bleek veerkracht te bezitten en kwam er bovenop, allebei hebben de jongens het gered." Alie voegt toe: "Je zult als ouders maar zo'n beslissing moeten nemen om je kinderen naar het oosten van het land te sturen middenin de oorlog… Wat een narigheid! Maar hier was meer voedsel dus hadden de kinderen meer kans om de Oorlogswinter te overleven."

Iets terug doen
Rotterdammer Steef Rietbergen ontdekte dat de gastgezinnen niet echt bedankt waren voor wat zij hebben betekend voor deze kinderen. Hij besefte dat de betrokkenen allemaal al gestorven moesten zijn maar wilde voor hun nazaten iets terug doen. Hij besloot om een oproep te plaatsen in diverse kranten en ging op zoek naar sponsoren om een weekendje uit voor deze mensen te organiseren. Honderd en één nazaten van de gastgezinnen gaven zich op waarvan vier stellen uit de regio: de familie Wassink uit Winterswijk, familie Te Beest uit IJzerlo, de familie Aalderink uit Westendorp en Alie en Ben Maandag uit Dinxperlo.

Alie legt uit: "Aanvankelijk kregen we een bevestiging. Steef zou later een mail sturen of het weekendje Rotterdam definitief door kon gaan. Dat mailtje kwam en later ontvingen we de treinkaarten. Op zaterdagochtend 17 april om 7.00 uur vertrokken we met de trein vanuit Lievelde richting Rotterdam."

Diner met burgemeester
Op station Rotterdam Centraal werden de gasten opgevangen door Gildemedewerkers. De officiële ontvangst was in de Rotterdamse Schouwburg waar het gezelschap werd toegesproken. Een prachtig toeristisch programma werd de nazaten van de gastgezinnen aangeboden. Ben Maandag: "We maakten een rit door Rotterdam met de nostalgische tram waarna we mochten inchecken in ons hotel. We kregen een diner aangeboden in de Laurenskerk, daar was ook burgemeester Aboutaleb aanwezig. Hij was echt aardig, menselijk en zeer deskundig en maakte aan elke tafel een praatje. Het was een bijzondere avond."

Warm weekend
De zondagochtend begon met een kerkdienst in de Laurenskerk. "Er stond nog meer op het programma maar daar kwamen we niet eens aan toe. De kerkdienst was een aangepaste dienst, heel indrukwekkend. Na de lunch volgde een vaartocht door het havengebied met de Spido, gevolgd door een bezoek aan de Euromast. Ik ben zelf nog helemaal naar boven geweest, Alie vond het te hoog…", glimlacht Ben Maandag. De gasten werden met een bus bij de Euromast opgehaald en het weekend werd afgesloten bij hotel Atlanta.

Alie mijmert: "We waren om tien uur 's avonds thuis, een geweldige ervaring rijker. Er woei een nare kille wind maar het was een heel warm weekend!"