Anouk Hospes en Brenda Mendels. Foto: Frank Vinkenvleugel
Anouk Hospes en Brenda Mendels. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

In bedrijf bij: Mendels Fashion Group

DINXPERLO - De bedrijventerreinen De Rietstap en 't Hietveld maken deel uit van Dinxperlo. Met deze maandelijkse rubriek wordt aan de hand van zes vaste vragen een bedrijf, gelegen op een van deze bedrijventerreinen, voorgesteld in Dinxpers Nieuws. Deze maand ging Iris Jansen op bezoek bij Mendels Fashion Group, gevestigd aan de Helmkamp 46 F.

Door Iris Jansen

Gesprekspartners zijn directeur/aandeelhouder Brenda Mendels en Anouk Hospes, hoofd marketing.

Wat zijn uw bedrijfsactiviteiten?
Brenda: "Kort gezegd: wij zijn een import- en exportbedrijf in lingerie, loungewear en badmode met verkoop over de hele wereld. In 2005 hebben wij ons luxe lingeriemerk LingaDore gelanceerd en in 2006 onze eerste badmode collectie LingaDore Beach. Daarmee hebben we ons ontwikkeld tot een wereldwijd verkocht lingeriemerk, met een tweede kantoor in Hong Kong. In 2009, 2010 en 2011 zijn we genomineerd voor de Gazelle Award van het Financieel Dagblad als snelst groeiend bedrijf van Nederland. In 2010 hebben we met Moments by LingaDore onze collectie uitgebreid."

LingaDore lingerie, loungewear en badmode

"Naast onze basic collectie, LingaDore Daily, komen we twee maal per jaar met een zomer- en wintercollectie", vertelt Anouk. "We besteden veel aandacht en zorg om onze mooie ontwerpen in een magazine te presenteren. Een speciaal agentschap uit Amsterdam regelt de locatie en modellen voor fotoshoots, en natuurlijk de fotograaf. De uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij ons. Brenda en ik selecteren de beste foto's en ik ben onder andere ook verantwoordelijk voor de tekst. Zelf zijn we niet aanwezig bij de shoots, want daar gaat eindeloos veel tijd in zitten. De foto's voor onze wintercollectie zijn in Kaapstad, Zuid-Afrika, geschoten. Dit jaar zijn we ook van fotograaf veranderd, voor een vernieuwde uitstraling", vertelt Anouk.

Brenda: "Ik ontwerp alle modellen en collecties zelf. Het uitgangspunt is een perfecte pasvorm. Wanneer een model van LingaDore goed past, kun je er blind op vertrouwen dat alle modellen goed zitten. Met de collecties laat ik me leiden door de bovenmode. Belangrijk is dat alle gebruikte materialen van hoge kwaliteit zijn, maar ook goed betaalbaar; onze producten moeten voor elke vrouw toegankelijk zijn. Onze ontwerpen worden voornamelijk gemaakt in China, Thailand en India en zijn uiteindelijk in meer dan 1500 winkels over de hele wereld te koop.

Onze nieuwe collecties presenteren we op internationale beurzen. Ook ontwerpen en produceren we zo'n twintig 'private labels' voor Nederlandse en Europese merken en winkelketens. We nemen deze opdrachtgevers het hele productieproces inclusief verzending en inklaring uit handen."

Hoelang is uw bedrijf al gevestigd in Dinxperlo en waarom?
Brenda: "Mijn vader was voor Triumph werkzaam in het oosten van Nederland en zodoende kwamen mijn ouders in 1976 in Dinxperlo wonen. In 1980 besloot mijn vader voor zichzelf te beginnen onder de naam Koos Mendels Mode bv. Dat ging toen nog allemaal vanuit huis. Doordat het bedrijf groeide en groeide, verhuisde mijn vader het bedrijf in 1995 naar het bedrijventerrein. Vanaf 2007 zijn we in dit pand gevestigd. Dinxperlo is dus niet een bewuste keuze geweest, maar achteraf gezien wel een juiste met het oog op de logistiek."

Van vader Koos op zoon Mike en dochter Brenda

Is uw bedrijf een familiebedrijf?
Brenda: "In 2010 hebben mijn broer Mike en ik officieel het bedrijf van Koos overgenomen. We zijn met het bedrijf opgegroeid en hier ook altijd werkzaam geweest. Ik ben verantwoordelijk voor de ontwerpen en de collecties en mijn broer is algemeen directeur. Koos is nog altijd actief en onderweg voor LingaDore. Hij onderhoudt vooral ook de wereldwijde contacten die wij in de loop der jaren hebben opgebouwd. Daar gaat ook ontzettend veel tijd inzitten, dus de taken zijn wat dat betreft goed verdeeld."

Hoeveel werknemers heeft u in dienst?
Brenda:"Wij hebben circa twintig vaste medewerkers in dienst, verdeeld over administratie, magazijn, verkoop binnendienst, marketing en ontwerp. Zo'n tachtig procent daarvan is woonachtig in Dinxperlo."

Waar ligt u afzetmarkt?
Brenda: "Onze afzetmarkt ligt voor 80% in het buitenland. Vooral in Europa is LingaDore te vinden, maar eigenlijk zijn onze producten wereldwijd te koop. Natuurlijk vallen daar ook private labels onder waarvoor we produceren. Mooie en betaalbare lingerie spreekt toch elke vrouw, waar ook ter wereld, aan. Interessant is te zien hoe de voorkeuren en maten per land en continent verschillen. Engelse vrouwen hebben weer andere maten dan Franse dames en Russische vrouwen weer andere voorkeuren dan Belgische.

Wat zijn uw toekomstplannen?
B
renda:"We groeien nog steeds, dus hebben we een enorme behoefte aan meer opslagcapaciteit. Op dit moment breiden we onze magazijn uit met 1200 m2 waarmee de totale oppervlakte van ons bedrijf dan 2400 m2 omvat."

Anouk:"Ook zijn we bezig om meer naamsbekendheid bij de consument te creƫren. Daarvoor hebben we bijvoorbeeld een PR-bureau uit Amsterdam ingeschakeld. Zo zijn onze artikelen onder andere te zien in de film 'Sneekweek' en binnenkort ook in de serie 'Nieuwe Buren' en verschijnen we regelmatig in de consumentenbladen.

Sinds februari 2016 hebben we een vernieuwde website met een eigen webshop www.lingadore.nl. Daarmee krijgen we ook een wat directer contact met de klant. Ook is LingaDore via grote postorderbedrijven zoals Wehkamp en Zalando te bestellen.

LingaDore heeft uiteraard ook een Facebookpagina. Het is de moeite waard om die te volgen; we hebben nu een actie van een gratis omslagdoek bij de aankoop van een bikini, dus pak je kans wanneer je nog wat nieuws voor de zomer nodig hebt. Ook zijn we te volgen via Instagram Lingadore_official.

Natuurlijk is LingaDore ook te koop bij Lingerlo aan de Hogestraat in Dinxperlo."


www.lingadore.nl

Een deel van het assortiment. Foto: Frank Vinkenvleugel