Eddy ten Broeke, bij de fietsenstalling die mede dankzij Dinxpers Belang werd gerealiseerd. Foto: Frank Vinkenvleugel
Eddy ten Broeke, bij de fietsenstalling die mede dankzij Dinxpers Belang werd gerealiseerd. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Vrijwilliger van de week: Eddy ten Broeke

DINXPERLO – De vrijwilliger van deze week doet heel veel op gebied van verkeer en veiligheid. Eddy ten Broeke is secretaris van Veilig Verkeer Nederland afdeling Aalten/Dinxperlo en hij geeft voorlichting aan meerdere doelgroepen.

Door Karin Stronks

Daarnaast zit Eddy in het bestuur van Dinxpers Belang, ook bij deze club houdt hij zich bezig met zaken rondom verkeer en veiligheid. Eddy heeft alle vrijwillig chauffeurs van de Electrocar opgeleid en is zelf ook chauffeur op deze prachtige voorziening.
Ook op een heel ander vlak maakt de Dinxperloër zich verdienstelijk, hij is leider van het DZSV-meidenteam waarin zijn dochter voetbalt en hij zit, als ouder, in de Medezeggenschapsraad (MR) van de school voor speciaal onderwijs Mariëndael. "Het is fijn om iets te betekenen voor mensen die het nodig hebben", vertelt Eddy ten Broeke enthousiast.

VVN voorlichting
Al jarenlang zit Eddy ten Broeke in het bestuur van VVN afdeling Aalten/Dinxperlo. Hij is secretaris en geeft voorlichting aan diverse doelgroepen. Zo is hij betrokken bij voorlichting voor ouderen over de Scootmobiel, broemritten en de E-bike.

Ten Broeke vertelt: "Het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers is de laatste jaren weer gestegen. Dat komt mede door de populaire E-bike. Wij geven in samenwerking met fietsenzaken voorlichting aan met name ouderen. We merken dat deze doelgroep nogal schrikt van de snelheid van de E-bike en de lange remweg. Mensen moeten daar goed rekening mee houden!" De broemritten worden georganiseerd voor 55-plussers om te kijken hoe het met het reactievermogen en de verkeerskennis van deze groep is gesteld. Deelnemers maken een ritje met een rijschoolhouder naast zich. Eddy ten Broeke geeft informatie over actuele ofwel nieuwe verkeersregels.

Fietsexamens
In Dinxperlo doen leerlingen uit groep 7 van de basisscholen praktisch verkeersexamen. In de brandweerkazerne krijgen de scholieren van Eddy ten Broeke uitleg over de route en over de fietskeuring, er wordt streng gecontroleerd of de rijwielen in orde zijn. De kinderen krijgen een film te zien. "We hebben een mooie film gemaakt voor leerlingen over gevaarlijke situaties. Hierin acteren kinderen van basisschool de Bosmarck. Sommige scènes zijn nogal heftig, bijvoorbeeld het rechts inhalen van een vrachtwagen met alle gevolgen van dien. Ook zien we een ongeluk gebeuren. We vragen na het zien van de film wat opvalt, wat gevaarlijke situaties zijn", legt Eddy ten Broeke uit.
Dinxpers Belang
Als bestuurslid van Dinxpers Belang houdt Eddy zich bezig met groenbeheer en verkeer. Ten Broeke geeft aan: "Hierbij is verkeersveiligheid natuurlijk belangrijk. Zo hebben we geconstateerd dat de N819, de weg tussen Aalten en Dinxperlo, verre van veilig is. We hebben een handtekeningenactie gehouden en de verzamelde handtekeningen aangeboden aan de provincie Gelderland. De eerste actie is al verricht, de bermen zijn opgeknapt. In juni gaan we met de provincie in gesprek over vervolgstappen, Dinxpers Belang is door de provincie Gelderland uitgenodigd. In 2018/2019 komt deze weg weer in behandeling."

MR, chauffeur en leider
Eddy ten Broeke zit als ouder in de medezeggenschapsraad van de school voor speciaal onderwijs Mariëndael. "Als ouders voorzien we het onderwijzend personeel gevraagd en ongevraagd van advies", vertelt Ten Broeke. De actieve Dinxperloër is chauffeur van de Electrokar. Eddy heeft alle chauffeurs opgeleid voor dit dankbare werk.

"Ja en dan ben ik nog leider van het meisjesvoetbalteam van DZSV waarin onze dochter speelt. Heel leuk om te doen! Soms ga ik doordeweeks nog even bij de training kijken maar op zaterdag ben ik altijd van de partij. Het is een leuk team, ook met de ouders onderling klikt het goed", glimlacht Eddy.