Vader en zoons Rijks bij hun rallywagens. Foto: Frank Vinkenvleugel
Vader en zoons Rijks bij hun rallywagens. Foto: Frank Vinkenvleugel

´Rallysport zit ons in de genen´

DINXPERLO - Het is ze met de paplepel ingegoten. Hans Rijks is verknocht aan de Rallysport en na jaren rijden heeft hij nu twee enthousiaste opvolgers. Zijn beide zoons zijn met het virus besmet. Hoe bijzonder is het om te kunnen zeggen dat je samen met je zoons de race gereden hebt? Van kleins af aan gingen de beide jongens met pa mee naar de rally. Zowel Vader Hans (´een endjen in de 50´) als Markwin (23) en Robin Rijks (26) rijden op 9 juli, in twee verschillende teams, in twee verschillende auto's, de Grönegau Rally in Duitsland.

Door Waltraud Wensink

De drie heren hebben iets met Opel en voor de deur prijkt dan ook de mooie Opel Manta van Robin. "Dat zit in de genen, en dat gaat er ook niet meer uit", meent Robin terwijl hij glundert als hij het over zijn Manta heeft. Ook Hans bevestigt dit voluit: "Zoals de ouden piepen de jongen, en dat vind ik dan ook wel weer heel speciaal. Mooi om dezelfde passie te mogen delen." Hans vertelt hoe zelf verslingerd raakte aan de rallysport. "Ik zelf ging al regelmatig kijken bij de rally en had dan nog wel eens het nodige commentaar op de fouten en blunders die de rijders maakten. `Ja, jij hebt gemakkelijk praten want jij staat hier langs de kant`, zeiden ze dan. En zo kwam het dus dat ik zelf maar eens ging rijden. In 1992 heb ik toen mijn eerste rally gereden, dat was de Zuiderzeerally. Mijn navigator was Harrie Spaan en op 9 juli gaat ´good old Harrie´ ook weer met mij de rally in Grönegau rijden", aldus een enthousiaste Hans

Robin en Markwin proberen iedere maand ergens te rijden. Hans doet het iets kalmer aan. Markwin: "Het liefst rijden we in Duitsland. De proeven zijn daar schitterend. Daarnaast scheelt het in vergelijking enorm in de kosten want rally rijden is een dure aangelegenheid. Ook zijn de eisen om mee te doen een stuk minder streng als in Nederland." Vader Hans heeft al meer dan 120 keer gereden en voor de jongens wordt dit de vijfde keer.

Markwin: "Ik ben de navigator op 9 juli. Dat is een belangrijke rol. Zonder een navigator kan je haast niet rijden. Mijn broer en ik wisselen per rally nog wel eens. Het kan zijn dat Robin de volgende keer weer navigator is. Voor Hans is het mooi dat zijn oud collega Harrie mee gaat." Vroeger reden we ook al samen. We werkten toen samen bij autobedrijf Koenders in Breedenbroek. Tegenwoordig heb ik vaak een vrouwelijke navigator, namelijk Manuela Schuurman uit Wierden. En nee, mijn vrouw heeft daar geen moeite mee", lacht Hans."Manuela kon de komende rally niet mee en daarom heb ik Harrie gevraagd. Hij kan zeer waarschijnlijk van de zenuwen niet kan slapen..."

'Jongens van de schuure'
In twee teams rijden ze aankomende zaterdag. Robin en Markwin met Rally Team Staugo en Hans en Harrie onder de naam Choke Motorsport. "We kunnen heel veel zelf door onze affiniteit met techniek en de ervaringen met auto's. Hans werkt momenteel bij Autoservice Huls in Breedenbroek en Robin heeft een tijd bij Auto Westerveld gewerkt in Sinderen. Momenteel werken de jongens bij Merrem Kunststof en bij T-ISS in Dinxperlo .Ze hebben hun enthousiaste en gedreven kameraden hoog zitten. Jongens die hun altijd bijstaan en veel voor elkaar over hebben."
Markwin: "Het maakt niet uit hoe of wat, maar de jongens staan altijd voor ons klaar." Ze hebben het dan over de jongens van 'de schuure uut De Heurne'. Roel Buisman die werkelijk prachtige foto's kan maken en de Facebookpagina bijhoudt en Rob en Niek Tuenter. "Ze zijn echt super belangrijk voor ons als team. Een hoop kennis, veel enthousiasme en altijd lol met elkaar."
"Zonder die gasten lukt het niet, ze steunen ons op alle fronten", vult Robin aan. En het rijden zelf, levert dat geen concurrentiestrijd op tussen vader en zoons? Hans: "Nee, ik laat de jongens zo veel mogelijk hun eigen ding doen en we jutten elkaar absoluut niet op. Ik vind het prachtig dat we dit allemaal samen kunnen doen. Dat geluk heeft namelijk niet iedereen."

'Pien in de knippe'
Die eigen auto's is een dure aangelegenheid en zoals Hans zegt: "Als d'r iets kapot geet, dut dat pien in de knippe. Daarom is het ook zo mooi dat we samen met de jongens veel zelf kunnen. Maar dan nog blijft het een duur geintje. "En dan heb ik het niet alleen over de auto zelf. Je moet ook speciale kleding van sokken en ondergoed tot aan de bovenkleding. En dan komen de kosten voor de inschrijvingen daar nog bij", zegt Robin. Een paar sponsors of eenmalige bijdrages zouden dan ook zeer welkom zijn." Dus mocht er een rallysportliefhebber zich geroepen voelen, dan mag hij zich melden.

Zaterdag 9 juli is rally in Grönegau waar meer dan 110 auto's meedoen. Het zal een bijzondere rit worden voor vader Hans, maar ook voor Robin en Markwin. Informatie is te vinden op de facebookpagina van Rally Team Staugo en Choke motorsport.

Fietsroute van de maand

DINXPERLO - Naast de drie Zomerfietstochten heeft VVV Dinxperlo de Fietsroute van de maand! Elke maand tot en met september is er een nieuwe fietsroute. De lengte van de route varieert tussen de 35 en 45 km. Op elke route zitten kortingsbonnen van diverse bedrijven. Elke maand van andere bedrijven. De bonnen zijn alleen geldig in de desbetreffende maand. De fietsers zijn vrij om te kiezen wanneer ze gaan fietsen. De tweede route van de maand, die van juli, is ±40 km en gaat over Duitsland via groene grensovergang naar IJzerlo, langs Aalten naar Lintelo om dan via De Heurne weer terug te fietsen naar Dinxperlo. De bedrijven die deze maand meedoen zijn Theetuin Rensink, Kersentuin De Wendelenhutte en Wooncafé LEF. De route kost € 4,-- met kortingsbonnen voor twee personen. De route is vanaf 30 juni te koop tijdens de kantooruren bij VVV Dinxperlo, Raadhuisstraat 8.