Falten/Rock gaat graag helemaal los. Foto: PR
Falten/Rock gaat graag helemaal los. Foto: PR Foto:

Vrouwenrockband Falten/Rock te gast bij Dinxper FM

DINXPERLO – Hoe voelt dat om als vrouw van rond de veertig in een groepje pubers terecht te komen omdat je per se elektrische gitaarlessen wilt volgen? Een klein beetje pijnlijk. En welk gevoel krijg je vervolgens als je jezelf plotseling terugvindt op een podium in een band met vier andere vrouwen, terwijl je nog niets, écht niets, meer kunt dan de absolute beginselen van het gitaarspelen, maar de bedoeling is om nummers van AC/DC te spelen?

"Uhm.. helemaal niet prettig. Of beter gezegd: angstaanjagend. Maar ook o, zo lekker!" Gabi Frentzen zegt het met een ondeugende grijns. Vrijdag 26 augustus is de band live in de studio van Dinxper FM en het belooft een uitzending vol humor en knallende rockmuziek te worden. De dames zullen programmamaker Gerard Kolenbrander niet alleen verklappen waarin vrouwelijk muzikanten zich onderscheiden van hun mannelijke collega's. Maar ook hoe je je gedraagt als een echte rockmuzikant en hoe een vraag de band bijzonder prikkelde: 'En? Wat vonden jullie er zelf van?'
Acht jaar treden ze inmiddels samen op en ze hebben ongelooflijk veel meegemaakt. Zoveel dat er inmiddels een boek over is verschenen, verkrijgbaar via Amazon en getiteld 'Und, wie fandse selba'.
De vrouwen van Falten/Rock betitelen zichzelf als een 'buitengewone' band. De bandleden zijn tussen de 28 en 50 jaar en hebben maar één ding voor ogen: Naast hun baan en gezin ook even helemaal los te gaan. En dat doen ze met succes.
Twee van de vrouwen waren 42 toen ze lessen namen op gitaar en basgitaar om in ieder geval één keer in hun leven een nummer van AC/DC te kunnen spelen. Uit dit idiote idee en na talrijke uitputtende lessen tussen puberende puistenkoppen, saaie 'kampvuur-muzikanten' en soms komische maar soms ook coole muziekdocenten vormde zich al een band, die inmiddels acht jaar van hot naar her trekt. Of het nu op de Reeperbahn in Hamburg is of een Biergarten in het Schwarzwald, een feestcafé of op een buitenpodium, het schier ongeremde spelplezier slaat direct over op het publiek.

'Shit, maar die zijn inmiddels rijk en beroemd'

De band bestaat uit: Anni 'Hannes' Oenning (Gesang, Bocholt), Astrid 'Higbert' Florack (Bass, Bocholt), Katharina 'Katha' Neuenhaus (Rhythmusgitarre, Bocholt), Gabi 'Gäyb Frenny' Frentzen (Leadgitarre, Bocholt) ... en... jaja, de dames hebben zichzelf afgelopen maart een cadeautje gegeven: Toen de slagwerker vond dat ze weer eens wat meer tijd aan haar gezin moest besteden heeft de band een mannelijke vervanger 'ingehuurd'. Eentje die vrouwen begrijpt, zeggen de bandleden. Bovendien, zijn groove en ook zijn gedrevenheid hebben ervoor gezorgd dat de dames in enkele weken 'knallen' zich maar liefst vier nieuwe nummers eigen hebben gemaakt. "Dat was tot voor kort niet gelukt", onderstreept Frentzen de verandering.
De vrouwen vertellen graag over een weekend waarin ze met een speciaal voor hun geregelde Nightliner (tour-bus voor muzikanten) 2500 kilometer hebben gereisd voor twee optredens, eentje voor duizend toeschouwers ... en een voor vijftig man. "Dat is rock-'n-roll, zo is het AC/DC in de beginjaren ook gegaan", weet bassist Astrid Florack. En ze vult glimlachend aan: "Shit, maar die zijn inmiddels rijk en beroemd – en dat gaat ons niet lukken. Wij spelen immers hún nummers."

Maar ze brengen de nummers met passie, op hun eigen wijze, zonder een kopie te worden van hun idolen. En ze houden ervan om er een show van te maken, deze Bocholtse vrouwen; niets is hun te gek.
In de studio van Dinxper FM geven ze een inkijk in hun ervaringen en ze spelen uiteraard ook, een 'unplugged' medley. En ze vertellen over de kleding, de Faltenrock (de bandnaam verwijst naar de plooirok, die tijdens een show soms best eens even ondeugend omhoog mag) net zo vrij als over de BH die z'n beugel verliest...