Martin Veldhuizen bij de Novelgroep aan de rand van het bedrijventerrein. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Martin Veldhuizen bij de Novelgroep aan de rand van het bedrijventerrein. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Martin Veldhuizen: 'Meer industrieterrein blijft nodig'

VVD tegen extra geld voor nieuwe wethouder

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – "Aan partijpolitiek doen wij niet", zegt Martin Veldhuizen van de VVD, "Wij willen er voor Aalten het beste uithalen." Daarom is hij telkens kritisch als Burgemeester en Wethouders met een voorstel komen om geld uit de reserve te halen. Dankzij het goede werk van Johan Teeuwsen, die namens de VVD tot 2014 wethouder financiën was, was de financiële positie goed. Veldhuizen vindt dat die door onverstandige besluiten onder druk staat. De bouw van het nieuwe gemeentehuis vindt hij veel te duur. Hij vindt het eveneens een slechte zaak dat het benoemen van een nieuwe wethouder de bewoners 280.000 euro gaat kosten.

De VVD is in Aalten nooit een grote partij geweest. Het aantal zetels schommelt tussen de één en drie. Daarmee was de fractie echter groot genoeg om zo nu en dan onderdeel te zijn van een coalitie. Johan Teeuwsen werd in 2006 wethouder van financiën. "Onder zijn leiding is er financieel orde op zaken gesteld", zegt Veldhuizen. "Dat is keurig verlopen zonder grote problemen." Er hoefden geen rigoureuze bezuinigingen doorgevoerd te worden en er werd gezorgd voor een goede reserve. "Daar profiteren we nog steeds van", zegt Veldhuizen, "maar we moeten wel wakker blijven." Daarom trekt hij telkens aan de bel als B en W onnodig geld wil uitgeven. Hoewel hij weet dat de verbouwing en gedeeltelijke nieuwbouw van het gemeentehuis aan de Markt vergeleken met die in andere gemeenten niet erg duur is, vindt hij toch dat het goedkoper had gekund. Aanbouw bij het gemeentekantoor aan de Hofstraat was beter geweest. "Voor de Markt had een uitbater belangstelling." Op de plek waar nu nieuw wordt gebouwd was een terras een betere invulling geweest.

Nieuwe wethouder
Veldhuizen is niet blij dat er een nieuwe CDA-wethouder wordt benoemd. "Het gaat mij niet om de persoon Gerard Nijland. Ik heb niets tegen hem." Hij is zelfs blij dat Nijland heeft gezegd, dat hij de oppositiepartijen eerder wil betrekken bij het ontwikkelen van nieuw beleid, want daaraan mankeerde het de laatste jaren nogal. "Ondanks dat het coalitieprogramma de titel "Samen" kreeg was er van dat samen weinig sprake." Maar met nog anderhalf jaar te gaan in deze raadsperiode was het beter geweest geen nieuwe fulltime CDA-wethouder te benoemen. Daarnaast stoorde het Veldhuizen dat er geen mogelijkheid was om in het openbaar te praten over de noodzaak van die tweede CDA-wethouder. Er had gekozen kunnen worden om verder te gaan met drie wethouders. Henk Wiltink, parttime wethouder voor de ChristenUnie had fulltime kunnen gaan werken. "Of een CDA-wethouder voor 50%. Dat had ik redelijker gevonden."

'Het belang van Aalten staat voorop'

Veldhuizen is sinds 2007 raadslid voor de VVD. Hij is afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij is oprichter en directeur-eigenaar van de Novel-groep, die gespecialiseerd is in accountantswerk en advisering. Het bedrijf heeft vestigingen in Aalten, Winterswijk, Haaksbergen en Bocholt. Er werken zo'n 50 mensen. Daarvoor heeft bij de overheid gewerkt. Hij was actief bij een accountantsdienst van het Rijk en is tien jaar hoofd financiën van de gemeente Zelhem geweest. Het betekent niet dat hij alleen maar met een financiële blik naar de voorstellen kijkt die hij onder ogen krijgt. "Het belang van Aalten staat voorop." En daarom denkt hij dat het beter was geweest dat er nog altijd een VVD-wethouder was geweest. "Wij hadden de intentie om met Teeuwsen in een nieuw College door te gaan. Maar het CDA wilde ons slechts een parttime wethouder geven. Daar hadden wij de mensen niet voor." Hij betreurt het wel, want in een coalitie kun je meer bereiken. "Je bent eerder op de hoogte en krijgt meer informatie. Nu moeten we veel meer onze best doen om die informatie te krijgen."

Bijzondere bedrijven
Het bedrijf van Veldhuizen ligt aan de rand van het bedrijventerrein van Aalten. Mede daarom voelt hij zich hierbij betrokken. Daarom pleitte hij in de raad voor de aanleg van een randweg langs het industrieterrein. De vrachtwagens kunnen dan het bedrijf dat hun doel is bereiken zonder dat ze voor onnodige overlast bij burgerwoningen zorgen. Veldhuizen noemt het bewust geen rondweg, want dan krijgt iedereen de indruk van een grote weg die ruim om het bestaande bedrijventerrein heen loopt en het landschap zal aantasten. De randweg zal bescheidener van opzet zijn. Veldhuizen wil graag dat er voldoende terrein beschikbaar is voor Aaltense bedrijven die willen uitbreiden. Daar is behoefte aan. Daarom vindt hij dat Aalten moet vasthouden aan de tien hectare extra bedrijventerrein die was ingepland. Vijf hectare hiervan zal ingevuld worden, maar dan moest de gemeente van de provincie de andere vijf wel schrappen. Dat mag van de VVD niet gebeuren, want Aalten heeft voldoende bijzondere bedrijven, die moeten kunnen groeien.