Henk Elburg, al zestig jaar werkzaam voor Saba. Foto: Frank Vinkenvleugel
Henk Elburg, al zestig jaar werkzaam voor Saba. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

'Uniek: 60 jaar werkzaam bij Saba'

DINXPERLO - 'Een unieke gebeurtenis', dat waren de woorden waarmee directeur Wybren de Zwart van lijm- en kitten-producent Saba bv zijn toespraak begon. Hiermee luidde de Zwart de feestelijke huldiging in van de 74-jarige Henk Elburg die donderdag samen met zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen, zijn zestigjarig jubileum bij Saba vierde.

Door Iris Jansen

"Ik heb nog nooit gehoord dat iemand zestig jaar bij een bedrijf werkzaam is geweest; dat is toch heel bijzonder. Voor mij ben je de verpersoonlijking van Saba; jij werkte hier al, toen ik geboren werd", memoreert De Zwart met respect. "Maar, het zegt ook wat over 'de Saba', wanneer iemand hier na zijn pensionering meer dan tien jaar werkt. De laatste jaren ben je actief als portier, tuinman en klusjesman. 's Ochtends om 10 over 5 ben je aanwezig om de deuren te openen, om daarna na een kopje koffie, naar de Beatrix te gaan waar je als vrijwilliger meehelpt bij de rommelmarkt. Daar zijn we ook allemaal een beetje bij betrokken daar je nog wel eens deze en gene verrast met een 'aardigheidje'. 's Avonds bij de afsluitronde komen we elkaar regelmatig tegen. Je behoort tot de 'Elburgclan', één van de familieclans die bij Saba werken. Je bent zeer betrokken, vriendelijk en behulpzaam, kent iedereen en vooral: je bent trots op Saba. Kortom, je bent een echte vertegenwoordiger voor het bedrijf."

Met bewondering leest De Zwart een brief uit het 'Henk Elburgarchief' voor, gedateerd op 11 oktober 1988, die door Elburg in de idee?nbus was gedeponeerd met een strak innovatieplan dat tenslotte ook beloond is."Een bijzonder vlot geschreven brief", aldus de Zwart, die daarna lachend mét bloemen en de bijbehorende enveloppen het paar Elburg nog eens van harte feliciteert en de wens uitspreekt dat hij Elburg 's avonds bij de afsluitronden nog lang mag tegenkomen, want praten over stoppen staat niet op de agenda, volgens de Zwart.

Loopbaan
Ook Geert Rutgers, voorzitter van het personeelsfonds, neemt nog kort het woord. "Op 16 juli 1956 ben je bij Saba begonnen, en vanaf die tijd ben je al vijf keer toegesproken. Eén keer hebben we maar overgeslagen; dat was je 12,5-jarig jubileum na je prepensioen in 2003", lacht Rutgers. "Je bent in 1956 begonnen op de lijmafdeling, daarna heb je in het magazijn gewerkt en zijn we samen door het hele land op pad geweest voor de kitmontage, wat je 25 jaar gedaan hebt. Er zijn door je collega's veel anekdotes te vertellen, vooral over je humor", knipoogt Rutgers.

Gewoon
Voor Elburg is het allemaal gewoon. "Gewoon blijven doorgaan, tenminste als je het geluk hebt om gezond te blijven. Saba is een deel van mijn leven, dat hoort gewoon bij mij. Ik was 14 jaar toen ik hier begon. Twee zwagers van mij werkten hier al, dus het was eigenlijk vanzelfsprekend dat ik hier ook naartoe ging. In 1956 werkte er zeven man bij Saba dat toen zo'n 20 jaar bestond, en moet je nu eens kijken hoe het bedrijf is gegroeid de afgelopen jaren. Ik heb alle ontwikkelingen meegemaakt zowel in de bouw als in het bedrijf; het wordt een stukje van jezelf".

Toch is er nog wel een leven naast Saba. "Ik ben pas gestopt met accordeon spelen. Samen met mijn vrouw waren we jarenlang lid van de De Klepperklumpkes uit Aalten en het Smartlapkoor uit Winterswijk. Tuinieren is ook een grote hobby; ik ben een echt natuurmens. Vroeger gingen we in de Eifel fossielen en kristallen zoeken, maar ik was ook altijd weer blij als ik weer aan het werk kon."

De familie speelt natuurlijk ook een belangrijke rol in huize Elburg. "Ons 55-jarig huwelijk heeft ons vijf kinderen, tien kleinkinderen en vier achterkleinkinderen gebracht die allemaal in de buurt wonen, dus reuring genoeg", aldus Elburg.


Mentorschap doet ertoe

ACHTERHOEK - Mensen kunnen door ziekte of beperking soms niet goed voor zichzelf opkomen. Een mentor, door de kantonrechter aangesteld, helpt hen de regie over hun leven te houden. Deze beschermingsmaatregel is vrij onbekend. Daarom is de campagne 'Mentorschap doet ertoe!' gestart. De publieke omroep zendt radiospotjes uit waarin vrijwilligers worden opgeroepen mentor te worden.

De behoefte aan mentoren groeit. Door veranderingen in de zorg worden mensen met dementie, een verstandelijke of psychische beperking steeds meer op hun zelfredzaamheid aangesproken. Ze staan er vaak alleen voor. Een mentor biedt soelaas door met hem of haar mee te denken over persoonlijke zaken als verzorging en verpleging.

De campagne is een initiatief van Mentorschap Nederland en de aangesloten Regionale Stichtingen die vrijwilligers selecteren, trainen en begeleiden als mentor. Een mentor is de wettelijke vertegenwoordiger van een cliënt. In het radiospotje vertelt Marinka de Haan wat zij als mentor doet: "Ik kan iedereen aanraden een mentorschap aan te gaan: dankbaar vrijwilligerswerk. Mijn cliënt is allang niet meer mijn cliënt, maar veel meer een wezenlijk deel van mijn leven."

Aandachtsgebied
De Regionale Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland heeft onder andere de Achterhoek als aandachtsgebied. Henk Rietman is er coördinator. Meer weten over mentorschap? Bel of mail Henk Rietman.


06-12356867

h.rietman@mentorschapog.nl