Het Rietveld-Schröderhuis. Foto: Ernst Moritz
Het Rietveld-Schröderhuis. Foto: Ernst Moritz Foto:

Korte cursus over De Stijl

AALTEN/DINXPERLO/TERBORG - In 1917 werd kunstbeweging De Stijl opgericht, dat is de reden dat het jaar 2017 is uitgeroepen tot het jaar van De Stijl. De Bibliotheek Achterhoekse Poort organiseert daarom in het najaar een korte cursus in samenwerking met kunsthistoricus Maria Driessen met als thema de Stijl.

De Stijl was een zeer veelzijdige beweging waar beeldend kunstenaars, architecten, vormgevers en ontwerpers voor kortere of langere tijd aan verbonden waren. Tot de oprichters in 1917 behoorden Theo van Doesburg, Piet Mondriaan en Jacob Oud. Andere bekende leden zijn Gerrit Rietveld, Vilmos Huszár, Georges Vantongerloo en Bart van der Leck.
De grote gedrevenheid van Theo van Doesburg (1881-1931) kwam mede tot uiting in de oprichting van het gelijknamige tijdschrift in 1917. Kenmerkend voor De Stijl en gelijksoortige initiatieven zijn, behalve de veelzijdigheid, ook de bevlogenheid en het idealisme.
De welgemeende wens was daar om de samenleving te kunnen verbeteren en op een hoger plan te brengen. Mondriaan merkte op: Het leven van de huidige cultuurmens wendt zich meer en meer van het natuurlijke af; het wordt steeds abstracter. Deze observatie werd aangegrepen om de abstractie als stijlmiddel in de beeldende kunst en vormgeving toe te passen en daarmee de mens een dienst te bewijzen.
In de cursus wordt uitgebreid aandacht geschonken aan de belangrijkste deelnemers van De Stijl en de internationale entourage waarin zij werkzaam waren Ook komt het Bauhaus, het constructivisme, het futurisme en het dadaïsme aan bod. Al deze bewegingen ontstonden in de eerste twee decennia van de twintigste eeuw en zijn met elkaar verbonden Met het oog op 2017 een heel interessante cursus!
Cursusdata 17, 24 en 31 oktober, van 10.15 uur tot 12.15 uur, locatie: Bibliotheek Terborg, Herman van Velzenstraat 1. Kosten leden € 50,00 niet-leden € 60,00. Inschrijven is verplicht en kan via www.achterhoeksepoort.nl of aan de balie in de bibliotheek.


Herfstactiviteiten bij
Figulus Welzijn

DINXPERLO - Ook in deze herfstvakantie organiseren we vanuit Figulus Welzijn weer kinderactiviteiten in Dinxperlo.

Op woensdag 19 oktober gaan de kinderen zwemmen en is er aqua fun bij Bahia in Bocholt. Deelnemers gaan op de fiets dus neem een goede fiets mee. Vertrek om 13.00 uur bij het Kulturhus. Kinderen die in het bezit zijn van minimaal zwemdiploma A en B kunnen deelnemen. Deelnemers zijn rond 17.00 uur terug en de kosten bedragen € 5. Opgave voor het zwemmen is verplicht, 0315-655282 of s.rexwinkel@figulus-welzijn.nl

Donderdag 20 oktober is er in de ochtend van 10.00 tot 12.00 uur een Filmhus voor kinderen van alle leeftijden. Voor € 2 kunnen ze de film Zootropolis kijken en krijgen de kinderen ranja met popcorn. In de middag is er een kinderdisco van 13.30 uur tot 15.00 uur. Op de kinderdisco zal een dj voor leuke muziek zorgen en is er voor 0,50 ranja te koop. Voor het Filmhus en de disco is geen opgave nodig en beide activiteiten vinden plaats in het Kulturhus.


s.rexwinkel@figulus-welzijn.nl