Gé Heezen nam 7 oktober afscheid van De Höve. Foto: Frank Vinkenvleugel
Gé Heezen nam 7 oktober afscheid van De Höve. Foto: Frank Vinkenvleugel

'Wij hebben nog schaöpkes'

Meester Gé Heezen neemt afscheid van De Höve

Door Karin Stronks

DE HEURNE – Meester Gé Heezen nam op vrijdag 7 oktober officieel afscheid van de christelijke basisschool De Höve. Na ruim 40 jaar 'onderwijs', waarvan 24 jaar bij De Höve, houdt de 64-jarige Gé het voor gezien. Aan zijn loopbaan bij De Höve bewaart meester Gé goede herinneringen. Betrokken ouders en leerkrachten, kinderen en ouders die nog respect tonen voor het onderwijzend personeel. "Wij hebben nog schaöpkes," zegt hij met een glimlach. Op 7 oktober overdag was er met de leerlingen een programma, 's middags werd een receptie voor ouders en genodigden gehouden. Het werd een bijzondere dag voor scholieren, ouders, collega leerkrachten en natuurlijk voor Gé Heezen zelf.

Cowboy Gé Heezen groeide op in Sinderen, hij ging na de basisschool naar de Mulo, vergelijkbaar met GTL van nu, in Doetinchem. "In 1968 werd de Mammoetwet aangenomen, die wet maakte het mogelijk om na het Mulo examen in te stromen in HAVO 4. Ik deed er drie jaar over om het HAVO diploma binnen te slepen. En nog wist ik niet wat ik wilde worden. Toen ik klein was wilde ik later Cowboy worden maar daar bestond geen opleiding voor… Toen het allemaal wat serieuzer werd wist ik het niet meer. Ik heb diverse tests gedaan, uit één ervan bleek dat ik bij de douane moest gaan werken, een andere test gaf aan dat ik wiskunde moest gaan studeren. Omdat ik graag de kerktoren van Sinderen wilde blijven zien besloot ik om in Doetinchem naar de Pedagogische Academie (PA) te gaan," blikt Gé Heezen terug.
Invaller Na het afstuderen aan de PA begon Gé als invaller in het onderwijs. Hij werkte bij basisscholen in Gaanderen, 's-Heerenberg en Bredevoort. "Op een gegeven moment kon ik drie maanden invallen op de Ds. Van Dijkschool in Dinxperlo maar helaas maakte ik daar geen kans op een vaste baan omdat er net een juf uit Amsterdam was aangenomen. Later kreeg ik toch een kans, als vijf leerlingen van de Ds. Van Dijk over zouden stappen naar basisschool 't Welink zou ik daar fulltime kunnen gaan werken. Dat is gelukt, later heb ik wel eens gedacht dat zoiets voor ouders best ingrijpend is om een kind om deze reden naar een andere school te doen", mijmert Heezen.
De Höve Vierentwintig jaar geleden begon Gé Heezen bij basisschool De Höve in De Heurne. Hij gaf les aan groep 7, voorheen de zesde klas. Gé geeft aan: "Hier heb ik het altijd erg naar mijn zin gehad. Een hechte gemeenschap, betrokken ouders én leerkrachten. Dat was vooral goed te merken toen de school aan een opknapbeurt toe was, door 'eigen werk', inzet van ouders, hebben we veel extra's aan school kunnen bieden. Leerlingen hebben hier nog respect voor onderwijzend personeel, 'wij hebben nog schaöpkes', zeg ik wel eens, al zijn de kinderen ook hier opener en mondiger geworden. Op zich best goed hoor!"
Bommen Gé Heezen vertelt met een lach over een bijzondere happening: "We kregen ooit een goedkope metaaldetector van het NME, de kinderen vroegen of ze met het ding het bos in mochten. Even later kwamen ze aanrennen, al roepend: 'we hebben bommen gevonden'. Ik vond de projectielen meer lijken op gedroogde drollen maar na een telefoontje van één van de ouders hebben we toch de politie maar gebeld. Zij haalden de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) erbij en er werden 69 granaten gevonden, we mochten een hele tijd niet in het bos komen. Zelfs SBS heeft nog opnamen gemaakt! En ik weet zeker dat er ééntje ontbreekt, ik heb ze geteld. Tot de dag van vandaag is het me een raadsel waar die ene bom is gebleven.." Vervelen zal Gé Heezen zich niet nu hij stopt met werken. "Ik heb hobby's te over! Kleindiersport, brommers opknappen, bezoeken van oldtimermarkten. Misschien ga ik een heel klein beetje in de huishouding helpen zoals de hond uitlaten…" grapt hij.


Lichtpuntjes met
Saloonboyz' later

DOETINCHEM - In het programma van de Lichtpuntjesconcerten zoals dat afgelopen week in deze krant is afgedrukt, stond een foute datum. Het concert van de Saloonboyz' is op 24 november en niet op 24 oktober.