Vlnr: Johannes Hoven, Bernd Brennemann, Bertie Bussink en Freek Diersen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Vlnr: Johannes Hoven, Bernd Brennemann, Bertie Bussink en Freek Diersen. Foto: Frank Vinkenvleugel

Einde expositie '250 jaar grens' in Dinxperlo

DINXPERLO - De rondreizende expositie '250 jaar grens' die vorig jaar in Aalten startte, wordt in Dinxperlo afgesloten. In de week van 10 tot en met 22 oktober zal de tentoonstelling te zien zijn in het voormalige gemeentehuis aan de Raadhuisstraat. Een serie van zorgvuldig samengestelde collages geven aan de hand van kaarten en documenten goed de grensstreek, zoals in 1765 is vastgelegd in de Burlose conventie, en de eeuwenlange geschiedenis aan beide zijden van de grens weer. Een laatste kans dus om deze expositie in deze samenstelling te bezoeken.

Door Iris Jansen

Goede samenwerking
Uit het gesprek met Johannes Hoven en Bernd Brennemann, eerste en tweede voorzitter van de Suderwickse Heimatverein, Freek Diersen en voorzitter Bertie Bussink van Stichting Bewaar 't Olde, blijkt wel dat de internationale samenwerking langs de gehele grens van Oldekotte tot en met Dinxperlo bijzonder goed verliep. Hoven: "We willen deze samenwerking graag verduurzamen en daarom is er besloten samen verder te gaan en dit grensgebeuren zowel voor de Achterhoek als voor het aangrenzende Duitse gebied, nog meer op de kaart te zetten, dat heeft ook een positieve uitwerking op het toerisme. Mede ook door de zeer succesvolle grenssteenwandelingen, die komend jaar zeker een vervolg zullen krijgen, worden er plannen uitgewerkt om de verdere grens tot aan het gebied rondom Emmerich bij de activiteiten te betrekken".

Erfgoed
Diersen vult aan: "Het is niet alleen belangrijk om ons Erfgoed te bewaren, maar ook op politiek gebied speelt zo'n samenwerking een belangrijke rol; je komt makkelijker met elkaar in gesprek, je bouwt een interregionaal netwerk op en tenslotte onderneem je samen actie. Een mooi voorbeeld zijn de elf verzakte grensstenen aan de Keupenstraat. Die zijn vorig jaar door de Stad Bocholt en onder toezicht van het Duitse Kadaster omhoog gehaald en teruggeplaatst. Rondom de grenspalen heeft de gemeente Aalten gezorgd voor bestrating met Nederlandse waaltjes en Duitse granietstenen. Het is daarnaast leuk te vermelden dat om de drie jaar het Nederlandse en Duitse kadaster afwisselend toezicht houden op de grens".

Tentoonstelling
De tentoonstelling krijgt natuurlijk wel een Dinxpers/Suderwicks tintje. Bussink vertelt wat er nog aan toegevoegd wordt: "Naast de collages die al heel veel informatie geven, vonden wij het belangrijk om deze tentoonstelling aan te vullen met een stukje 'van ons Dinxperwickers'. De 'Woonplaats' maakte het mogelijk om hier een tentoonstelling te kunnen houden, want het voormalige Gemeentehuis draagt ook een stukje bij aan onze geschiedenis, en in samenwerking met de VVV moet dat toch een interessant en toegankelijk geheel worden. Helaas heeft mijn oproep in Dinxperlo omtrent foto's van de 'Koninginnendag' weinig opgeleverd, maar gelukkig zijn er toch nog enkele afbeeldingen te zien. Ook Ben Maandag heeft uit zijn collectie, historische foto's van de Hellweg/Heelweg beschikbaar gesteld en Stichting 'Bewaar 't Olde' heeft de gelegenheid gekregen om een fotoreportage van 'ons' grensgebied samen te stellen aan de hand van het pas uitgebrachte boek 'Die Zollstellen im Bezirk der Oberfinanzdirektion Münster' van Jörg Räker".

Het tentoonstellingsboek '250 jaar grens', dat speciaal ter gelegenheid van dit jubileum is samengesteld is tijdens deze expositie te koop voor €7,50.
De expositie is te bezoeken aan de Raadhuisstraat 8, tijdens de dagelijkse openingstijden van de VVV (in dit geval ook op zaterdag). Maandag tot en met zaterdag van 10.00-12.00 uur en 13.30- 16.30 uur. Entree is gratis en het gebouw is toegankelijk voor rolstoelen.