Mark Westendorp te midden van de bijzondere oorlogscollectie die zijn vader en hij hebben opgebouwd. Foto: Frank Vinkenvleugel
Mark Westendorp te midden van de bijzondere oorlogscollectie die zijn vader en hij hebben opgebouwd. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Bijzondere oorlogscollectie: 'opdat niet vergeten wordt'

DINXPERLO - De oorlogsdagen van Dinxperlo mogen volgens Mark en René Westendorp uit Dinxperlo niet vergeten worden. De laatste dagen van maart 1945 werden er tussen Schotse en Duitse troepen hevige gevechten geleverd, met name bij de Brüggenhütte en de Boterfabriek in De Heurne, waarbij aan beide zijden tientallen slachtoffers vielen. Thuis hebben vader en zoon een bijzondere collectie voorwerpen die in relatie staan tot de verschrikkelijke gebeurtenissen, die zich in en om Dinxperlo hebben afgespeeld.

Door Iris Jansen

´We houden ons aanbevolen voor spullen´

René Westendorp:"Als kleine jongen raakte ik al gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog en de gebeurtenissen in deze streek. Verhalen en foto's van beide opa's wekten mijn interesse en zetten mij ertoe om spullen te gaan verzamelen. Toen ik via mijn opa een Duitse helm in bezit kreeg, was dat het begin van de verzameling die ik nu samen met mijn zoon Mark beheer. We gaan samen regelmatig op zoek, via tips of via Internet, naar spullen die betrekking hebben op de oorlogsgeschiedenis van Dinxperlo, Suderwick en omgeving. Zo hebben we laatst via Ebay een foto van een Duitse soldaat gekocht, die voor het naambord van Dinxperlo staat, waar je nog net de de laatste letters van kunt lezen. Het merkwaardige van deze foto is dat hij pilotenlaarzen draagt die niet bij zijn uniform horen. Je kunt veel uit zo'n foto halen; zo kun je zien dat het om een Luftwaffe-soldaat gaat die waarschijnlijk bij de 6de Fallschirmjäger Division hoorde en dat het om een goede schutter gaat gezien het 'Schützenschnur' (een Duitse onderscheiding voor goede schutters; red.) dat hij draagt. Ook de plek waar de foto is gemaakt hebben we kunnen achterhalen. Het toeval wil dat wij een paar van zulke laarzen in onze verzameling hebben; foto en laarzen staan nu mooi bij elkaar."

Tastbare herinneringen
Mark vult aan: "Zo hebben we de leren handschoen van een bemanningslid van een Engelse bommenwerper in bezit, die boven de Heurne is neergeschoten. Deze handschoen is de volgende morgen gevonden door Doortje Boland, onze huidige buurvrouw. Zij is die dag naar het vliegtuigwrak gaan kijken en heeft gezien dat de stoffelijke resten van de bemanningsleden werden geborgen. Ook interessant in de collectie is de Duitse parachutistenjas die is achtergebleven in een boerderij op het Beggelder. Van de bewoners kregen wij te horen dat een groep Duitse soldaten vanuit de boerderij de naderende Engelsen op de Rietstap onder vuur namen. Toen de munitie op was, sprak de boer de soldaten aan met het advies zich over te geven. Juist op het moment dat één van de soldaten zich van de uitrusting en de jas ontdeed kwam er een Duitse jeep het erf oprijden om de mannen op te halen. Door de haast om weg te komen is de jas vergeten en is het nu een van de bijzondere stukken in de verzameling."

Suderwick
"Maar ook uit Suderwick hebben we enkele voorwerpen gekregen. Een leesboekje in Oud-Duits letterschrift, met rijmpjes, geschreven voor de Hitlerjugend. Ook een paar leren kinderlaarsjes met ijzeren noppen, die in die tijd gedragen werden. Dat zijn bijzondere voorwerpen en tastbare herinneringen. Zulke zaken mogen niet verloren gaan! Heel indrukwekkend is ook de verzameling brieven van een Engelse vrouw aan haar man, die hier aan het front vocht. Hij heeft ze blijkbaar niet ontvangen, of heeft hij ze hier achtergelaten? Wie zal het zeggen. Zulke brieven roepen veel vragen op: heeft hij de oorlog overleefd of is hij gesneuveld. Aangezien er een adres achterop staat, ga ik uitzoeken of ik nog familie kan traceren."

Verschrikkelijke gevechten
René Westendorp: "Het moet een verschrikkelijk angstige tijd zijn geweest voor de inwoners van Dinxperlo en omgeving. We kunnen ons nu niet meer voorstellen hoe het dorp er toen moet hebben uitgezien. In Dinxperlo zijn in die dagen 22 inwoners omgekomen. Het zou te ver voeren om hier de hele geschiedenis uit de doeken te doen. Een feit is dat rond Goede Vrijdag 1945, circa 37.000 raketten en granaten zijn afgeschoten op Dinxperlo. Rond de Brüggenhütte en bij de Aa-Strang zijn hevige gevechten geleverd; dat kunnen wij ons nu gewoon niet voorstellen. Vanuit de kant van Isselburg openden Britse troepen de aanval op Duitse Elitetroepen die zich aan de rand van Dinxperlo hadden verschanst."

Verzameling
"Wat betreft onze verzameling gaat onze belangstelling uit naar de Schotse 51ste Highland Division, een infanteriedivisie van de Britsh Army, en de 6de, 7de en 8ste Divisies van de Duitse Fallschirmj?ger, die hier bij de gevechten betrokken zijn geweest. Met een werkgroep zijn we bezig om een Battlefield tour betreffende de opmars Rees-Dinxperlo uit te werken, we hopen deze komend voorjaar op orde te hebben; het is een uniek stuk geschiedenis dat zich in 'onze achtertuin" heeft afgespeeld. We willen graag in dit gebied alle militaire bewegingen documenteren. Dat brengt ons ook aan Duitse zijde bij inwoners die nog in leven zijn en nog veel kunnen vertellen uit die tijd. Er zijn nog zoveel herinneringen die opgeschreven moeten worden en historisch materiaal wat bewaard moet blijven. Vaak is er in eerste instantie een gereserveerdheid wanneer je als Nederlander een gesprek over de oorlog wilt aanknopen, maar als de mensen eenmaal onze goede bedoelingen begrijpen, worden we overspoeld met verhalen; dat zijn bijzondere gesprekken", aldus Mark.
De heren Westendorp willen graag iedereen in Dinxperlo en omgeving, maar ook in Suderwick en omgeving vragen, om materiaal dat wordt gevonden aan te bieden en zeker niet weg te gooien. "We hebben al heel veel bijzondere voorwerpen en overal zit een verhaal aan. Het hoeven geen grote stukken te zijn; foto's, documenten of een klein pannetje, een veldfles, alles is welkom." Wie iets wil aanbieden, kan contact opnemen met René Westendorp via daimlerferret@hetnet.nl.