Manon, Yannick en Mitch uit groep 7 bezig met het maken van een wolkenkrabber. Foto: PR
Manon, Yannick en Mitch uit groep 7 bezig met het maken van een wolkenkrabber. Foto: PR Foto:

Op Borckeshof leren kinderen 'Alles in 1'

BREEDENBROEK - Op basisschool De Borckeshof uit Breedenbroek wordt het verschil gemaakt door kinderen te laten leren vanuit een innovatief lesprogramma: Alles in 1.

De eerste weken van het schooljaar heeft de school in de groepen 4 tot en met 8 een pilot gedraaid met dit lesprogramma en tijdens de pilot groeide het enthousiasme en betrokkenheid van leerlingen, ouders én leerkrachten. Het unieke van Alles-in-1 is dat alle vakken binnen een thema worden aangeboden. Deze samenhang maakt de leerstof logisch, motiverend, efficiënt en effectief. Het levert veel positieve energie op en daarom wilde De Borckeshof het onderwijs graag vorm blijven geven met 'Alles-in-1' en 'Alles-apart'.

Compleet
Deze manier van onderwijs geven past heel goed bij de visie op het beste onderwijs. De Borckeshof leidt kinderen op voor de toekomst door ze (21-eeuwse) vaardigheden aan te leren. Samenwerken, probleemoplossend vermogen ontwikkelen, kritisch durven denken, opzoekvaardigheden, ict-vaardigheden, communiceren, mediawijs worden, creatief leren denken: alles zit in Alles in 1 verweven. Ook worden er verbanden gelegd tussen hetgeen kinderen leren, wat ervoor zorgt dat alles beter beklijft en kinderen het dus ook écht leren. Woordenschat, begrijpend lezen en kennis van de wereld (algemene ontwikkeling) vergroten komt veel aan bod en ook is er veel meer ruimte en tijd voor creatieve vakken, als dans en drama, handvaardigheid en muziek.

Organisatie
Er wordt in elke groep in blokken gewerkt: drie weken zijn er Alles-Apart lessen. Lessen die in het teken staan van instructie, inoefening, herhaling en aanleren van strategieën voor alle vakken. De niveaus waarop leerlingen lesstof krijgen aangeboden zijn anders, waardoor ieder kind het aanbod krijgt dat bij hem of haar past, maar het thema is echter voor iedereen hetzelfde. Daarna wordt er zes weken gewerkt aan alle vakken in de vorm van een project. De start was met het project Amerika, Antarctica, Australië en Oceanië. Op dit moment staat het project Kunst centraal. Andere projecten die dit jaar nog aan bod komen zijn: Moderne Geschiedenis, Communicatie en Milieu en kringloop. Er is tijdens een project veel afwisseling in organisatievormen in een klas: klassikaal, individueel, in groepjes, in tweetallen en groepsdoorbroken. Dit vergroot de motivatie van kinderen. Ook worden ouders betrokken en zijn er bijna bij elk project wel andersoortige activiteiten, zoals workshops, excursies, en voorlichtingen door ´mensen van buiten de school'.


www.deborckeshof.nl