Drukte op één van de bijeenkomsten van de Dialectkring. Foto: Ruud Hamburger
Drukte op één van de bijeenkomsten van de Dialectkring. Foto: Ruud Hamburger Foto:

'Omgaan met psychische problemen' voor familie en naastbetrokkenen

REGIO - Bij GGNet in Winterswijk start op maandagavond 16 januari de cursus 'Omgaan met psychische problemen', voor naastbetrokkenen. De cursus is bedoeld voor partners, ouders, volwassen, kinderen en andere direct betrokkenen bij mensen met psychische problemen. Er staat niet één specifieke stoornis centraal.

In deze cursus krijgt u naast achtergrondinformatie over ziektebeelden ook handvatten voor het samenleven met iemand met deze problematiek en tips om goed voor uzelf te zorgen. Het delen van ervaringen is een belangrijk onderdeel van de cursus.
De cursus bestaat uit 6-8 bijeenkomsten op maandagavond van 19.00-21.00 uur, in RGC Winterswijk (bij het Beatrixziekenhuis) in de maanden januari en februari 2017. In overleg met de deelnemers kan er een terugkom bijeenkomst worden afgesproken. Voorafgaand aan de cursus vindt er een individueel kennismakingsgesprek plaats met de cursusleiding.

Er zijn geen kosten verbonden aan deze cursus.

Informatie is te vinden op de website of telefonisch verkrijgbaar via 088-933 11 80 of e-mail: preventie@ggnet.nl. Aanmelden kan via de website.


www.ggnet.nl/preventie


KOPP doe- en praatgroep

WINTERSWIJK - Op donderdag 9 maart start GGNet met een KOPP doe- en praatgroep (8-12 jaar ) in Winterswijk. De cursus wordt gegeven op donderdagmiddag van 16.00-17.15. De cursus bestaat uit acht bijeenkomsten. In de KOPP-groep wordt op begrijpelijke wijze aandacht besteed aan thema's als: ziekte van de ouder, gevoelens, geheimen, opkomen voor jezelf, enzovoort. In de groep wordt van alles gedaan, zoals: tekenen, schilderen, spelen en praten. Ouders worden bij de cursus betrokken door een ouderavond. Na aanmelding vindt een kennismakingsgesprek plaats.

Kinderen van ouders met psychiatrische of verslavingsproblemen begrijpen vaak niet wat er met hun ouder(s) aan de hand is. Hierdoor kunnen ze met hun gevoelens in de knoop komen te zitten, wat zich ook in lichamelijke ongemakken, zoals buikpijn of hoofdpijn, kan uiten. Sommige kinderen gaan zichzelf de schuld geven, of proberen al op jonge leeftijd zorgen of taken in het huishouden over te nemen. Veel kinderen en jongeren denken hierbij de enige te zijn met zo'n bijzondere vader of moeder.

De kindergroep is geschikt voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar, die opgroeien in een gezin met ten minste 1 ouder met psychische of verslavingsproblemen. Het kan zijn dat de zieke ouder niet meer thuis woont door een scheiding. Soms hebben kinderen helemaal geen contact meer met deze ouder, soms kunnen kinderen (tijdelijk) uit huis geplaatst zijn. Alhoewel deze kinderen dan niet meer dagelijks geconfronteerd worden met de problematiek van de vader of moeder, kan deelname aan de groep zeer steunend werken.

Informatie is te vinden op de website of telefonisch verkrijgbaar via 088-933 11 80 of e-mail: preventie@ggnet.nl. Aanmelden kan via de website.


www.ggnet.nl/preventie


Met Dialect op de Koffie

LIEVELDE - De Dialectkring Achterhook en Liemers houdt op zondag 11 december een volgende aflevering van Met dialect op de koffie.

Deze keer staat de bijeenkomst in het teken van de komende feestdagen. Pastor Jan Leijenhorst uit Barchem en voorganger Hans de Graaf uit Aalten verlenen medewerking aan dit programma. De bijeenkomst wordt gehouden van 11.00 tot 13.00 uur bij Erve Kots in Lievelde. De entree bedraagt 7,00 euro per persoon inclusief twee keer koffie of thee.

Ook niet-leden van de Dialectkring zijn van harte welkom.


www.dialectkring.nl