Links de scheidingswand van panelen die opzij geschoven kunnen worden. Foto: Lydia ter Welle
Links de scheidingswand van panelen die opzij geschoven kunnen worden. Foto: Lydia ter Welle Foto:

Gemeentehuis Aalten over twee weken in gebruik

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Het gemeentehuis is bijna klaar. Wethouders Kok en Wiltink leidden de pers rond in het deels nieuwe, deels verbouwde pand.

Eenmaal binnen is de verandering goed te zien. De talloze kleine hoogteverschillen zijn grotendeels verdwenen. Trappen blijven natuurlijk noodzakelijk, hoewel er ook een lift is in het gebouw. Waar mogelijk zijn de bestaande trappen gebruikt. "Wel opnieuw bekleed, of soms opnieuw geschilderd!", zegt Kok. De wanden, het houtwerk en de plafonds zijn overal in dezelfde stijl. In het monumentale middendeel zijn de plafondlijsten en andere historische elementen in tact gelaten. De kleuren in het pand zijn terug te voeren op die in het beeldmerk en de huisstijl van de gemeente Aalten: wit, grijs, oker. Met overal opvallende, fraaie lampen. "Ja, daarin is de hand van de binnenhuisarchitect Joke Meynen terug te zien", glimlacht Kok. Het resultaat mag er zijn.

De nieuwe raadszaal, die ook dienst gaat doen als trouwzaal, is gelegen in het nieuwbouwdeel op de begane grond, aan de zijde van de Markt. De zaal heeft verplaatsbaar meubilair. "De raadszaal op zich is niet veel groter dan de oorspronkelijke, maar nieuw is wel dat de zaal van de hal wordt gescheiden door een glazen wand, bestaande uit panelen, die we aan de kant kunnen schuiven. Daardoor kunnen we de hal bij de raadszaal trekken als er veel publiek komt", legt Kok uit. Aan de andere kant van de hal, aan de Landstraat-zijde, is de ruimte voor RTG's (Rondetafelgesprekken, zoals de commissievergaderingen in Aalten worden genoemd; red.). Ook die ruimte wordt van de hal gescheiden door zo'n wand met glazen panelen. Eventueel kan dus de gehele benedenverdieping van de nieuwbouw worden ingezet als er veel publiek komt naar een vergadering. Nieuw in de raadszaal is, behalve het meubilair, het camerasysteem. "Daarmee zijn raadsvergaderingen live te volgen via onze website, en later ook terug te kijken. Het is een ingenieus systeem: wanneer een raadslid zijn microfoon inschakelt om te spreken, zwenkt de camera automatisch naar de spreker", vertelt de wethouder.

De burgemeester krijgt zijn werkplek in de burgemeesterskamer van oudsher, in het historische deel van het gemeentehuis. Op de bovenverdieping van het nieuwbouwdeel van het gemeentehuis krijgen de wethouders hun werkkamer. Ook is daar de collegekamer. Al die kamers krijgen de naam van een kern of buurtschap van de gemeente Aalten. "Ik ga werken in de kamer die Dale heet", zegt wethouder Ted Kok. De naamgeving van de kantoren heeft te maken met de mogelijkheid om een kantoor - wanneer de vaste gebruiker er niet is - te reserveren voor een overleg of een vergadering. "Ja, ook mijn kamer kan daarvoor worden ingezet, als ik er niet ben. Zo zijn alle werkplekken flexibel inzetbaar."

Nog even dus, en dan wordt er weer gewerkt in het gemeentehuis op de Markt. Er is geen officiële opening. De burgers zullen voornamelijk in het nieuwbouwdeel komen, waar de raad vergadert. "En natuurlijk in het klantcontactcentrum aan de Hofstraat. Maar verder is alleen het nieuwbouwdeel van het gemeentehuis vrij toegankelijk. Om toch te laten zien hoe mooi ons gemeentehuis geworden is, houden we nog wel een keer een open dag. Wanneer? Dat laten we weten in het gemeentenieuws!" En dat is wekelijks te lezen in Aaltens- en Dinxpers Nieuws.


Meedenkavond Progressieve Partij

AALTEN - De Progressieve Partij houdt op donderdag 19 januari weer een openbare meedenkavond. Twee onderwerpen staan tijdens deze avond centraal, waarbij de mening van betrokken burgers van belang is. Het College heeft een jaarverslag Duurzaamheid gemaakt. De vraag is: is de gemeente Aalten op de goede weg om in 2030 een klimaat-neutrale gemeente te zijn of moeten er een paar tandjes bij?

Een tweede werkstukje van het College is het programma 'handhaving', het jaarverslag over dit onderwerp is verschenen. Wat zijn de verwachtingen als het gaat over handhaving? Vooral bij de buurman en liever niet bij onszelf? Zichtbare overtredingen die ergernis opleveren of minder goed zichtbare die grote gevolgen kunnen hebben voor natuur, milieu of gezondheid? Het College stelt dat er te weinig personeel is en dat ze daarom prioriteiten moet stellen.
Er is een lijst gemaakt met onderwerpen waarop wel, minder of niet gehandhaafd wordt. Is dat de goede benadering en zijn de prioriteiten goed gesteld? De meedenkavond 'handhaving en duurzaamheid' wordt gehouden op donderdag 19 januari vanaf 20.00 uur in de voorkamer van café restaurant Schiller, Prinsenstraat 4 te Aalten. Toegang en koffie zijn gratis. Het handhavingsprogramma en het jaarverslag duurzaamheid zijn te vinden op de site van de gemeente Aalten onder het kopje 'raadsmededelingen' of op de website van de Progressieve Partij.