Bert Berghoef met zijn vrouw werden als eerste gefeliciteerd door zijn familie. Foto: Leo van der Linde
Bert Berghoef met zijn vrouw werden als eerste gefeliciteerd door zijn familie. Foto: Leo van der Linde Foto:

Staande ovatie voor Bert Berghoef

AALTEN - In het najaar van 2016 laat burgemeester Bert Berghoef weten dat hij in januari 2017 zal stoppen met zijn werkzaamheden. Tijdens de bijzondere raadsvergadering van dinsdag 17 januari neemt hij afscheid van de gemeenteraad. De publieke tribune is goed gevuld met genodigden. Aanwezig zijn onder meer vertegenwoordigers van de hulpdiensten, de politie, collega's uit de Achterhoek en anderen met wie Berghoef op de één of andere manier heeft samengewerkt.

Door Joost van de Nadort

Bert Berghoef zit de raadsvergadering voor. Het is de 150ste en tevens laatste vergadering die hij voorzit in de gemeente Aalten. Hij opent de vergadering zoals altijd met een moment stilte. Daarna leidt hij de vergadering in met de woorden: "Het is indrukwekkend om te zien hoeveel mensen aanwezig zijn. Ik weet inmiddels uit ervaring dat ik niet iedereen kan benoemen. Ik kom daar later nog op terug. Ik zou graag zien dat we vlot en strak door de vergadering gaan." Na die woorden wenst hij de aanwezigen een goede vergadering.

Fractievoorzitters
Na de opening van de vergadering is het de beurt aan de fractievoorzitters. Alle fractievoorzitters roemen de wijze waarop Bert Berghoef midden in de samenleving staat. Alex Walter van Gemeente Belangen: "Hij is een burgemeester die zich onder de burgers mengt en op gelijke voet met hen spreekt." Als blijk van waardering krijgt Berghoef van de fractie van Gemeente Belangen een hoed met veren. Berghoef neemt deze in dank aan en merkt op: "Die ga ik natuurlijk nooit opzetten."
Joop Wikkerink van de Progressieve Partij begint zijn afscheidsspeech met: "Soms zit het mee en soms zit het tegen. We hebben humoristische momenten met elkaar beleefd, maar we zijn ook gemeend kwaad op elkaar geweest." Hij biedt Berghoef een in zijn ogen uniek document aan met 56 cartoons die elf jaar Bert Berghoef uitbeelden, getekend door Henk van der Luyt. Wikkerink eindigt met: "Soms viel het mee, soms viel het tegen." Henk Meerdink van Henk Meerdinks Volksvertegenwoordiging memoreert dat het hem als waarnemend voorzitter van de gemeenteraad nooit moeilijk is gemaakt. Hij hoefde maar vier keer als vervanger op te treden. Martin Veldhuizen van de VVD wijkt van het protocol af en richt zich tot de partner van Berghoef, Dina Damen: "De scherpzinnigheid die Bert Berghoef bezit kan hij nu geheel aan zijn partner wijden." Hij voorspelt dat Bert Berghoef in de nabije toekomst druk zal zijn met onder meer omvangrijke huishoudelijke taken. Tot slot biedt hij Berghoef, mocht hij lid van de VVD willen worden, een gratis lidmaatschap aan. Rudi ter Maat van de PvdA sluit niet uit dat Bert Berghoef de komende verkiezingen op een partij zal gaan stemmen waarvan hij nooit gedacht had dat ooit nog eens te zullen doen.

Sprekers
Namens de burgemeesterskring spreekt burgemeester Thijs van Beem van Winterswijk zijn dank uit voor de prettige samenwerking. Van Beem treedt zelf in maart af als burgemeester en zegt: "Ik heb mijn wethouders meegenomen zodat zij kunnen zien hoe het afscheid van de burgemeester in Aalten is georganiseerd." Zij zagen elkaar regelmatig bij de cluster brandweer en tijdens het veiligheidsoverleg. Van Beem: "Hij scoorde minder dan gemiddeld in aanwezigheid, maar als hij er was, dan was hij ook echt aanwezig. Hij gedroeg zich tijdens de vergaderingen zelfbewust en uitdagend. De voorzitter had wel wat met hem te stellen en had soms moeite hem binnen de lijntjes te houden." Hij biedt Berghoef een fles wijn en een boek met schilderijen van Piet te Lintum aan.
Wethouder Henk Rijks denkt dat als hij een boek gaat schrijven daar zeker een hoofdstuk over Bert Berghoef in zal komen. Hij haalt aan dat hij heeft uitgerekend dat hij als hij alle collegevergaderingen bij elkaar optelt, hij ongeveer anderhalf jaar met Berghoef aan één tafel heeft gezeten. Henk Rijks: "Ik ben altijd vroeg op kantoor. Dan is het nog lekker rustig, geen telefoontjes die storen. Zo rond half negen werd die rust ruw verstoord door een bulderende lach of enkele luid uitgesproken krachttermen. Op het bestuurssecretariaat zei men dan laconiek: "Daar komt Bert aan".
Tot slot richt Jan Nobel, gemeentesecretaris, nog wat woorden tot Bert Berghoef. Hij zegt dat hij veel aan hem heeft gehad. "Ik focus nog wel eens op zaken die niet goed gaan, maar een paar relativerende opmerkingen van Berghoef hielpen mij altijd weer de focus op iets anders te leggen".
Hij eindigt met de woorden: "Bert Berghoef gaat niet zozeer weg als burgemeester, maar hij gaat samen met Dina ergens naar toe." Hij biedt namens de organisatie, het college en de raad een cadeau aan.

Dankwoord
Burgemeester Bert Berghoef: "Ik was enigszins nerveus, maar ben ook onthutst door de aanwezigheid van zoveel bekenden". Hij zegt dat hij bij de meeste aanwezigen wel een verhaal heeft. De wijze waarop afscheid is genomen heeft hem aangenaam getroffen. Hij zegt blij te zijn met de mooie woorden die zijn gesproken, maar zeker ook met de kritische ondertoon.
Berghoef: "We hebben samen de democratie gestalte gegeven, ik heb mogen samenwerken met een gezonde organisatie. De samenwerking binnen het college heb ik altijd als constructief ervaren, waarbij we elkaar ook konden aanspreken als er eens iets niet goed ging, want dat gebeurde soms ook." Ook bedankt Berghoef zijn vrouw, die hij een geweldige moeder en grootmoeder noemt. Daarna bedankt hij de raad voor de samenwerking en merkt op dat de raad voor nieuwe uitdagingen staat. Tot slot overhandigt hij de voorzittershamer aan waarnemend voorzitter Henk Meerdink en de ambtsketting aan loco-burgemeester Henk Rijks, waarna Bert Berghoef, nu burgemeester-af, een staande ovatie krijgt.

Joop Wikkerink:
Foto: Leo van der Linde
Marcel Fiering leidt  burgemeester Berghoef de zaal binnen voor zijn 150ste en tevens laatste raadsvergadering als burgemeester van Aalten, onder toeziend oog van de gemeentebode. Foto: Leo van der Linde
Een volle zaal bij 't Noorden. Foto: Leo van der Linde
Berghoef met de hoed met veren die hij van Gemeentebelangen kreeg. Foto: Leo van der Linde
De voorzittershamer wordt overhandigd aan de vice-voorzitter van de gemeenteraad, Henk Meerdink. Foto: Leo van der Linde
Bert Berghoef en zijn vrouw Dina Damen in gesprek met onder andere Otwin van Dijk, burgemeester van Oude IJsselstreek. Foto: Leo van der Linde
Bert Berghoef tijdens zijn dankwoord. Foto: Leo van der Linde