Foto: GinoPress
Foto: GinoPress Foto:

Mestsilo bezwijkt; drie miljoen liter mest stroomt weg

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Vermoedelijk als gevolg van de storm zakte een mestsilo op het bedrijf van de familie Meerdink in 't Klooster donderdagavond in. Zo'n drie miljoen liter mest stroomde weg, over de weg, over het omliggende terrein van het boerenbedrijf.

Geen slachtoffers
De mestsilo is tegen een stal gevallen. De dieren in deze stal zijn inmiddels verplaatst naar een andere stal. Alle dieren zijn veilig. De precieze oorzaak van het incident is nog niet bekend.

Geen gezondheidsrisico's
De brandweer heeft ter plaatse luchtmonsters genomen (ammoniakmeting). De gemeten hoeveelheid stof gaf aan dat er geen risico is.

Watergangen
Het Waterschap is verantwoordelijk voor het watersysteem. Zij zijn, ook komend weekend, aanwezig en monitoren actief op het effect van de mest op watergangen. Het Waterschap geeft regelmatig updates van de bevindingen op www.wrij.nl.

Incidentsamenwerking
Provincie, gemeente, Waterschap én Oda hebben nauw contact met elkaar over de calamiteit.. Burgemeester Gerritsen en wethouder Wiltink hebben een bezoek gebracht aan de betrokken eigenaar.

De familie Meerdink heeft hen verzekerd dat ze alles op alles zetten om zo snel mogelijk de vervuiling op te (laten) ruimen.


Akkoord tussen ISWI en FNV over 'werken met behoud van uitkering'

AALTEN/OUDE IJSSELSTREEK - Er is akkoord gesloten tussen ISWI en FNV inzake het geschil over werken met behoud van uitkering bij ISWI, de voormalige sociale dienst van de gemeenten Aalten en Oude IJsselstreek. Volgens het actiecomité van FNV Uitkeringsgerechtigden werden er bij ISWI werkzaamheden verricht waarvoor loon had moeten worden betaald. ISWI stelt dat er sprake was van re-integratie-trajecten.

Otwin van Dijk namens de vereffenaars van ISWI in liquidatie: "Het is goed dat wij nu een regeling met de FNV zijn overeengekomen waar een grote groep mensen direct van profiteert. Het alternatief, een jarenlange juridische strijd, zou alleen maar voordeel voor de advocaten opleveren. Met het akkoord sluiten wij een periode af."
De belangrijkste afspraken uit het akkoord zijn: iedereen die langer dan zes maanden werkzaamheden met behoud van uitkering bij ISWI heeft verricht, ontvangt een financiële tegemoetkoming in de vorm van een premie; de premie is netto, wordt niet gekort op de uitkering van Laborijn en er zijn geen nadelige fiscale effecten; de hoogte van de premie is afhankelijk van de duur van de werkzaamheden en het aantal gewerkte uren per week en kan maximaal circa 2.300 euro per jaar bedragen. Alle mensen waarop de regeling van toepassing is ontvangen zo snel mogelijk schriftelijk bericht.


Originaliteitsprijs voor Aaltenaren in Barrelchallenge

AALTEN - Peter Kreijkamp en Sander Lensink zijn met hun Suzuki in de prijzen gevallen bij The Barrelchallenge wintereditie 2017. De beide mannen verschenen aan de start in Emmen als Mario en Luïgi, de bekende figuren uit de Nintendo-games. Tijdens de gehele week bleven ze in hun rol als Mario en Luïgi. Samen met de auto vielen Sander en Peter zodanig op dat zij tijdens de prijsuitreiking uitgeroepen werden tot origineelste team. Ze moesten hun prijs delen met een team uit Emmen. De prijs is al net zo origineel dan de winnaars: gratis deelname aan The Barrelchallenge 2018.