Na het aftellen begint de wandeling voor water. Foto: Karin Stronks
Na het aftellen begint de wandeling voor water. Foto: Karin Stronks

Groep 8 wandelt voor water

AALTEN – Groep 8 van de Groen van Prinstererschool heeft op woensdag 22 maart, Wereldwaterdag, meegedaan met het landelijke project Wandelen voor Water. Zij wandelden vijf kilometer met zes liter water op de rug, deels door Aalten, deels door het buitengebied.

Door Karin Stronks

De leerlingen zijn gesponsord door hun ouders of verzorgers en familie. De opbrengst van de wandeltocht van groep 8 bedroeg maar liefst 840,- euro. De organisatie van dit landelijke project, wat elk jaar in de week van Wereldwaterdag wordt gehouden, ligt in handen van Amref Flying Doctors.

Voorafgaand aan de wandeling heeft een vertegenwoordiger van Amref Flying Doctors een gastles verzorgd op school. Middels een prestentatie werd uitleg gegeven over het werk van deze organisatie, ook kregen de kinderen te horen wat er met het geld wordt gedaan. "De opbrengst van Wandelen voor Water gaat dit jaar naar Ethiopië. Het wordt besteed aan een water- en sanitatieprogramma in de arme wijken van Addis Ababa", vertelt juf Mariska van groep 8.

De kinderen verzamelden zich op het schoolplein en hesen hun gesponsorde rugzakken van Amref Flying Doctors om de schouders. Het water was veelal in petflessen gedaan. "Poeh best zwaar aan de schouders", zegt Nova te Paske. Juf Mariska: "Het wandelen met zes liter water op de rug is ook zwaar, dat is ook de bedoeling! Elders in de wereld moeten kinderen dagelijks vele kilometers afleggen om schoon water te halen. Zo ervaren de leerlingen hier hoe dat is!" De 34 scholieren telden af van tien tot nul en begonnen vol goede moed aan de wandeling. Ongeveer halverwege de wandeling was een pauzeplaats ingericht, een paar ouders stonden klaar met drinken en iets lekkers.

Het water wat de kinderen meezeulden werd na de wandeling teruggegeven aan de natuur. De scholieren leegden de flessen in de Keizersbeek. Terug bij school werd de opbrengst van de sponsorwandeling bekend gemaakt, groep 8 van de Groen van Prinstererschool heeft maar liefst 840,- euro bijeengebracht voor Amref Flying Doctors.


Groep 8 van de Groen van Prinstererschool met de rugzakken vol water. Foto: Karin Stronks