Het gedicht wordt voorgelezen. Foto: Karin Stronks
Het gedicht wordt voorgelezen. Foto: Karin Stronks Foto:

Scholieren gedenken bevrijding van Aalten

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Scholieren van IKC Uniek hebben donderdag 30 maart herdacht dat het die dag 72 jaar geleden was dat Aalten werd bevrijd. Dat gebeurde bij het moment van en voor de onderduikers.

Het eerste couplet van het Wilhelmus werd gezongen en wethouder Henk Rijks sprak de kinderen toe. "Niemand van ons heeft de Tweede Wereldoorlog meegemaakt, maar we zijn het er over eens: Dit mag niet nog eens gebeuren! Deze gedenkplek is voor de onderduikers, ik zou jullie willen aanraden om eens naar het onderduikmuseum te gaan hier in Aalten! In het welkomstwoord hebben jullie de symbolische betekenis van de afbeeldingen uitgelegd, over de pelikaan die haar jongen beschermt met haar vleugels en de kiemende zaadjes die vertrapt worden, er komen toch weer nieuwe zaadjes die ontluiken."

Rijks vervolgt: "Deze nieuwe zaden staan symbool voor een taak voor de nieuwe generatie, dat zijn jullie, dat het verhaal over de oorlog doorverteld moet worden! Over de pelikaan zegt men dat zij, als haar jongen dreigen te verhongeren, haar eigen borst openpikt om zo de kuikens te voeden met haar vlees en bloed. Zo kunnen we de link leggen naar vaders en moeders van gezinnen die met gevaar voor eigen leven Joden of andere vervolgden onderdak boden met risico voor hun eigen leven. Sommigen werden gepakt en gedood of naar kampen afgevoerd."
Niet alleen bij de gedenkmuur werden bloemen gelegd, bij monument De Wheme hebben leerlingen van de Groen van Prinsterer-, de Jozefschool en OBS De Slinger bloemen gelegd. De Triangel heeft op begraafplaats Berkenhove een plechtig moment gehouden. Even in gedachten terug in de tijd, daarna weer naar het heden, naar school...


Bloemen bij het monument. Foto: Karin Stronks