Wethouder Henk Rijks. Foto: Leo van der Linde
Wethouder Henk Rijks. Foto: Leo van der Linde Foto:

Dodenherdenking in Aalten

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - Ook in Aalten werd op 4 mei de Dodenherdenking gehouden. Bij het monument in de Wehmerstraat werden bloemen gelegd en toespraken gehouden.

Rijks: "Onze regering neemt maatregelen om terrorisme te bestrijden en aanslagen te voorkomen. Tegelijk is het belangrijk te blijven inzetten op vreedzaam samenleven van verschillende groeperingen in ons land. Want dat is nog steeds een kenmerk van de vrijheid, waar de mensen die we op 4 mei herdenken, hun leven voor hebben gegeven. Juist omdat de meesten van ons het gevoel dat bij oorlog hoort niet kennen, moeten de verhalen steeds worden verteld en gehoord. Ik blijf hoopvol, want ik kwam onlangs in onze gemeente kinderen tegen, ditmaal van het Ulenhof uit Doetinchem, die vragen stelden over onze Stolpersteine en de onderduikers in ons dorp, verhalen die ze uit ons Onderduikmuseum hadden meegekregen en waarbij ik ze kon wijzen op de plek van de synagoge en de verhalen die daar bijhoren en gelukkig niet vergeten worden. Wat de Joodse gemeenschap overkwam, mag zich niet herhalen. Door die verdrietige, gruwelijke, ontroerende en heldhaftige verhalen met elkaar te delen, beseffen we hoe kostbaar onze vrijheid is. En voelen we hoe waardevol het is die vrijheid door te geven aan onze kinderen en kleinkinderen. Dus laten we hier bij dit oorlogsmonument met elkaar herdenken en elkaar helpen herinneren. Met woorden, met bloemen, met muziek en door twee minuten stil te zijn."


Britse band Folklaw bij 't Westendorp

IJZERLO - Welkom bij Folklaw! Een huisconcert gegeven door professionele muzikanten uit de Britse folkrock scene, op vrijdag 12 mei bij Boerderij 't Westendorp in IJzerlo.

Folklaw is een new-age folkband uit het zuiden van Engeland. De band maakt muziek waarvan je met je voet gaat tappen en die je aan het denken zet.

FolkLaw-nummers zijn een open en eerlijk commentaar op sociale en politieke gebeurtenissen, geïnspireerd door tien jaar toeren in Europa en Noord Amerika, ondersteund door inspirerende teksten en melodieën. Gewaagde teksten en stemmen komen samen met complexe Keltische en Amerikaanse viool, verweven met kenmerkende vocale harmonieën en een bodhran drum. Het laatste huisconcert van het winter/voorjaarsseizoen is bij Boerderij 't Westendorp, Westendorpweg 2 in IJzerlo. Aanvang 20.00 uur. Graag de komst vooraf aanmelden via joke.ruesink@hotmail.com.


Achterhoeks budget voor Veilig thuis moet worden verhoogd

AALTEN - Eind 2016 hebben alle colleges van de gemeenten in Noord- en Oost Gelderland ingestemd met de oprichting van de Stichting Veilig Thuis. De Stichting Veilig Thuis Noord- en Oost Gelderland is het advies- en meldpunt voor iedereen die te maken heeft of krijgt met huiselijk geweld of kindermishandeling. Ook degenen die vermoedens hebben van voornoemd geweld kunnen bij Veilig Thuis terecht. De Stichting Veilig Thuis is in de plaats gekomen van de projectorganisatie Advies- en Meldpunt huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Eind 2016 is ook ingestemd met de verdeelsleutel die wordt gehanteerd om de stichting te kunnen financieren. De regio Achterhoek neemt 40 procent van de financiering voor haar rekening.

Door Joost van de Nadort

Bij de vaststelling van het budget voor financiering van Veilig Thuis is uitgegaan van een bedrag van ruim 1,4 miljoen euro voor de gehele Achterhoek. Wethouder Henk Rijks: "Gebleken is dat dit bedrag niet toereikend is en zal moeten worden verhoogd tot bijna 1,8 miljoen euro. De Stichting Veilig Thuis zorgt ervoor dat het hele jaar rond, gedurende 24 uur per dag, hulp en advies beschikbaar is. Dat kost geld."
???????Het is mooi om te zien dat de Achterhoekse gemeenten zeer betrokken zijn bij dit project en dat alle acht wethouders er bovenop zitten, zegt Rijks.
Er is gezocht naar een goede verdeelsleutel voor de financiering, waarbij naar verschillende mogelijkheden is gekeken. Uiteindelijk bleek dat een verdeling op basis van inwoneraantal de meest stabiele oplossing biedt om schommelingen in het budget te voorkomen. Voor Aalten betekent dit dat zij voor 2017 ruim 80.700 euro zal bijdragen uit het jeugdbudget en een zelfde bedrag uit het regionaal budget Wet Maatschappelijke Ondersteuning.