Een groepje Achterhoekers wonen de finalewedstrijd van Reading FC bij. Foto: PR
Een groepje Achterhoekers wonen de finalewedstrijd van Reading FC bij. Foto: PR Foto:

Vrijwilligers van de week: twee molenaars

Vervolg van de voorpagina

AALTEN/BREDEVOORT - Vrijwilligers van de week zijn twee molenaars: Martie te Brake en Thomas Reitsema. Zij vertellen hoe het molenaarsvak hen 'pakte'.

Martie te Brake was de 'leermeester' van Thomas. "Als gediplomeerd molenaar mag je de praktijkuren van een leerling afstrepen. Thomas is gek op molens, net als ik toen ik op mijn twaalfde of dertiende voor het eerst op de molen ging kijken", zegt Martie enthousiast. Hij vervolgt: "Ik leerde het draaien van de oude molenaar Johan Jansen. Het is een beetje alsof de geschiedenis zich herhaalt!"

Martie en Thomas werken samen met collega molenaars op de molens volgens een rooster. Thomas geeft aan: "Molens moeten regelmatig draaien, gebeurt dat niet dan komen ze snel in verval. De houtworm heeft een hekel aan trillen en beweging, als de molen regelmatig draait blijft hij wel weg! Niet alleen draaien we de molen, ook kleine klusjes en onderhoud doen we zelf. Bij grote klussen of als er veel onderdelen vervangen moeten worden wordt molenbouwer Vaags ingeschakeld." Martie voegt toe: "Ook het ontvangen van toeristen en rondleidingen geven op de molen hoort bij het molenaarsvak. Zoals je ziet komen er telkens mensen een kijkje nemen!"

Martie heeft net een paar toeristen uit Belgiƫ de molen laten zien. Hij vertelt: "We draaien vaak ook met bepaalde evenementen, zoals met de avondvierdaagse en natuurlijk met Bredevoort Schittert. We houden van het draaien maar ook het in stand houden van de molen als cultureel erfgoed vinden we heel belangrijk. Molens horen bij Nederland!" Er komen weer bezoekers en Martie gaat met het groepje naar boven.

Thomas vertelt: "Bij feestelijke gebeurtenissen zoals Koningsdag zetten we de wieken in de 'vreugde' stand en bij gedenkmomenten, bijvoorbeeld op 4 mei, staan ze in de 'rouw' situatie. De wieken draaien altijd met de klok mee, bij vreugde staat de bovenste wiek net links van het hoogste punt, dan moet de wiek dus nog over het hoogste punt heen. Bij rouw staat de bovenste wiek net na het hoogste punt, rechts, alsof de wiek net het hoogste punt is gepasseerd", legt Thomas uit.

Martie is weer terug na de rondleiding en voegt toe: "Toen de oude molenaar Jansen overleden was hebben we de molen een maand lang in de 'rouw' stand stilgezet."


Achterhoekers naar
finalewedstrijd Reading


DALE - Reading FC, de Engelse voetbalclub waar Jaap Stam en oud-Aaltenaar Andries Ulderink werken, spelen op maandagavond 29 mei de finalewedstrijd tegen Huddersfield in het Wembley Stadion.

De inzet is een plek in de Engelse Premier League.

Een groepje Dalenaren, onder andere de zwager van Andries, zijn naar Engeland afgereisd om deze finalewedstrijd bij te wonen.